Kako pušenje šteti našem vidu?

Izbjegavanje pušenja ili odvikavanje je jedan od najboljih ulaganja koje možete napraviti dugoročno za zdravlje vaših očiju.
0 Shares

Pušenje – čak i u mlađim danima, kada se starost čini daleko – povećava rizik od katarakte i senilne makularne degeneracije. Što je veća konzumacija duhanskih proizvoda, rizik je veći. Dobra vijest je da kod osoba koje na vrijeme prestanu pušiti, rizik od nastanka očnih bolesti postaje gotovo jednako nizak kao kod osoba koje nikada nisu pušile.

Pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti koje indirektno utječu na zdravlje očiju. Duhanski dim nadražuje i pojačava simptome suhog oka – vrlo neugodno stanje oka, koje se često pojavljuje kod žena nakon menopauze. Pušenje također povećava rizik od ozbiljnog gubitka vida kod osoba s drugim očnim bolestima. Kod žena koje puše za vrijeme trudnoće postoji veća vjerojatnost od prijevremenog poroda, čime se povećava rizik obolijevanja djeteta od bolesti koja potencijalno vodi ka sljepoći (retinopatija nedonoščadi).

Zoran Vatavuk oftalmolog, prof Vatavuk, doktor Vatavuk, Zoran Vatavuk
Foto: Shutterstock

Pitali smo prof. dr. sc. Zorana Vatavuka, spec. oftalmologa za savjete, kako najbolje očuvati zdravlje očiju:

“Kada je riječ o očuvanju vašeg vida, rano otkrivanje problema je ključ uspjeha. Problemi s vidom se često mogu spriječiti ili odgoditi zahvaljujući ranom otkrivanju i liječenju.”

“Rutinski pregledi vida svake dvije godine su dovoljni za zdrave odrasle osobe
između srednjih dvadesetih i srednjih tridesetih godina, s izuzetkom onih koji nose kontaktne leće, jer je njima potrebna češća kontrola. Detaljni pregledi očiju su preporučljivi kod osoba u kasnim tridesetim i kod starijih, jer je u toj dobi veća vjerojatnost promjena vidne oštrine i razvijanja očnih bolesti. Bilo tko s dijagnosticiranim problemom vida, dijabetesom, visokim krvnim tlakom ili lupusom bi trebao obavljati detaljan pregled vida na godišnjoj bazi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

“Ako se vaša vidna oštrina iznenadno mijenja i ako počnete primjećivati da vam
je slika zamagljena, valovita ili iskrivljena, trebali bi ste posjetiti svog oftalmologa odmah. Također je preporučljivo konzumirati prehranu bogatu hranjivim tvarima kao što su cink, lutein, zeaksantin, vitamin C, vitamin E i beta karoten, jer ove tvari mogu pridonijeti očuvanju zdravog vida”, pojašnjava nam prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, spec. oftalmolog.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

4 Komentara

  1. Nažalost, nikako ne mogu odbaciti cigarete. Ali kada vidim kakve sve probleme uzrokuju, morati ću se više potruditi.

  2. NEMOGU,NEMOGU NIKAKO NEMOGU PRESTAT PUSIT,A SVI NAS TERORIZIRAJU 0KOLO ,,STO VISE CITAM O TOME TO JE TEZE:(((JOJJJ

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devetnaest − 3 =

Back to top button