Jednostavni savjeti za zdrave oči

savjeti za zdrave oči, zdrave oci

Oči i zdrav vid su sastavni dio našeg zdravlja. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoje oči i sačuvali vid. Ukoliko želite dočekati zlatne godine sa zdravim očima, pridržavajte se nekoliko jednostavnih uputa:

Napravite kompletan oftalmološki pregled. Vi možda mislite da vam je sve u redu sa vidom i da imate zdrave oči, ali u to se možete uvjeriti jedino odlaskom na kompletan oftalmološki pregled. Bolesti poput glaukoma, dijabetičke retinopatije ili makularne degeneracije u svojim početnim stadijima nemaju nikakvih simptoma niti znakova upozorenja. Kompletan oftalmološki pregled očiju je jedini način na koji se navedene bolesti mogu otkriti u svojim početnim fazama.

Upoznajte se sa poviješću očnih bolesti u obitelji. Razgovarajte sa članovima obitelji o njihovim eventualnim problemima sa vidom i očima. Važno je znati da li je nekome od članova vaše obitelji dijagnosticirana bolest očiju, jer ih je veliki broj nasljedan. To saznanje će pomoći u utvrđivanju vašeg rizika od pojave očnih bolesti ili stanja.

Pravilno se hranite. Sigurno ste već čuli da je mrkva dobra za vid. Uz mrkvu, vid će vam također pomoći sačuvati špinat, kelj i blitva. Istraživanja su pokazala da je za vid preporučljivo uz prehranu bogatu voćem i povrćem također uvrstiti i ribu koja je obogaćena omega 3 masnim kiselinama, poput lososa i tune.

Održavajte primjerenu tjelesnu težinu. Pretilost i debljina povećavaju rizik od pojave dijabetesa i drugih sistemskih stanja koji mogu uzrokovati gubitak vida, kao u slučaju dijabetičke retinopatije ili glaukoma. Ukoliko imate problema sa održavanjem primjerene tjelesne težine, savjetujemo vam da porazgovarate sa svojim liječnikom.

Nosite zaštitnu opremu za oči. Obavezno zaštitite svoje oči prilikom bavljenja sportom i opasnim aktivnostima van kuće. Zaštitna oprema za oči uključuje zaštitne naočale, štitnike za oči i maske, koje su izrađene tako da vam pružaju zaštitu pri obavljanju određenih aktivnosti. Većina leća za takvu zaštitnu opremu je izrađena od polikarbonata koji je 10 puta čvršći od ostale plastike. Takvu opremu možete pronaći u većini optika ili u trgovinama sa sportskom opremom.

zdrave oci, zdrave očiPrestanite pušiti ili nemojte počinjati. Pušenje je loše za vaše oči kao i za ostatak vašeg tijela. Istraživanja su pokazala da je pušenje povezano sa povećanim rizikom od pojave makularne degeneracije, katarakte i oštećenja vidnog živca koji mogu dovesti do gubitka vida.

Nosite sunčane naočale. Uz to što su odličan modni dodatak, sunčane naočale vas štite od ultraljubičastih zraka. Pri kupovini sunčanih naočala, odaberite one koje blokiraju 99 – 100 posto UV-A i UV-B zračenja.

Odmarajte oči. Ukoliko provodite puno vremena za računalom ili morate dugo fokusirati pogled samo na jednu stvar, najvjerojatnije ne trepćete dovoljno često i zato vam oči postaju umorne. Isprobajte pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta bi trebali odmoriti oči od računala i gledati u neki predmet koji je udaljen 20 stopa (odnosno 6 metara) 20 sekundi.

Perite ruke i čistite kontaktne leće na pravilan način. Kako biste smanjili rizik od infekcije, detaljno operite ruke prije stavljanja ili skidanja kontaktnih leća. Uvijek dezinficirajte leće prema uputama i mijenjate ih po potrebi.

Zaštitite oči na radnom mjestu. Poslodavci su dužni osigurati radnicima sigurno radno okruženje. Ako vaše radno mjesto zahtijeva nošenje zaštitne opreme, uvijek nosite odgovarajuću opremu kako biste se zaštitili, ali ujedno i motivirali ostale kolege da učine isto.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Ana O. napisao:

  Dobar članak,
  lijep pozdrav

 2. Honey napisao:

  Fora mi je ovo za odmaranje očiju. Baš ću pokušati ovih dana.

 3. Olga K. napisao:

  Otac mi ima glaukom i tako se bojim da ću ga i ja dobiti. Svi mi kažu da je to nasljedno! :/

 4. Horvat napisao:

  eh da mi je prestati pušiti.. čini mi se da svaku bolest potiče duhan. Da mi se ostaviti cigarete spasio bih se.

 5. Gregor t. napisao:

  Ostavi se cigarete kako god znaš, vjeruj mi. Ja sam nakon 12 god prestao i preporodio sam se u svakom pogledu. A čini se i da sam sačuvao oči..

 6. Danica Karlović napisao:

  Najbolji savjet što možete dati: Ostavite se računala!! ovo je najveći problem mladih današnjice.. svi previše troše oči

 7. Uroš napisao:

  ma nema nam pomoći. Kod mene na poslu skoro svi već nosimo naočale, a ispred računala smo 8 sati dnevno.

 8. SANDA MIOČIĆ napisao:

  eee ljudi moji najbolje da ne disemo!!!! to su sve mala zadovoljstva,od pusenja,hrane ,racunala….i to nas istinski ispunjava ,,bar mene:)
  zivot je jedan i zivim ga :))))pozzzz

 9. Joni napisao:

  ja radim na mjestu gdje je prašina uobičajan pojam i nitko od poslodavaca nije nikada ni predložio zaštitne naočale, a kamoli da nam ih je kupio. jedan kolega nosi kontaktne leće i svaki radni dan sat dva plače. da je malo lakše naći drugi posao davno bi svi mi otišli :/ ali drago mi je da bar netko ističe ovu problematiku.

 10. Kristina napisao:

  Bas mi je danas doktor dao uputnicu za kompletan oftamoloski pregled. Meni jos od 3. razreda osnovne skole prognoziraju da cu pocet nosit naocale jer puno citam 😛

 11. Sinisa Jovanovic napisao:

  Imam 35 godina, lijecim glaukom od svoje 28 godine. Zelio bih napraviti lasersku operaciju skidanja dioptrije. Nigdje ne mogu doci do informacija vezano za moj slucaj.
  Unaprijed hvala!Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!