Kako pravilno staviti kontaktne leće?

Stavljanje kontaktnih leća

Pitanje koje postavljaju mnogi novi korisnici kontaktnih leća je: „Kako mogu prepoznati da su moje kontaktne leće okrenute na pogrešnu stranu?“ Razlika može biti malena, no prije nego stavite leću u oko, provjerite da li izgleda kao polovica lopte, a ne kao zdjelica za juhu s izraženim obručem.

dali je leća okrenuta naopako, Pravilan položaj leće, ispravna strana lećeTrik je u tome da stavite leću na prst tako da ima oblik „zdjelice“. Primaknite ju k očima i pogledajte iz profila, kao da gledate „zdjelicu“ sa strane. Ako leća formira oblik slova „U“ , ali vanjski rubovi izgledaju izbočeno i rašireno prema van, tada stoji naopako. Ako formira samo oblik slova „U“, tada je u pravilnom položaju. Neke kontaktne leće imaju i lasersku oznaku na rubu, kao npr. naziv proizvođača. Ako možete pročitati natpis tj. ako natpis nije obrnut, leća je pravilno okrenuta.

Ne brinite, ako slučajno stavite leću okrenutu naopako u oko. Osjetit ćete nelagodu, ali leća neće ostaviti nikakve posljedice na oku.

Stavljanje kontaktnih leća

Obavezno dobro operite ruke prije stavljanja kontaktnih leća, ali izbjegavajte mirisne i uljne sapune čiji se ostatci mogu primiti na površinu leće. Posebno izbjegavajte proizvode koji sadrže lanolin i hidratantne losione.
stavljanje kontaktnih leća, skidanje kontaktnih leća

 • Nježno protresite kutijicu sa otopinom za čuvanje leća, tako da odvojite kontaktne leće, ako su se zalijepile.
  Ne pokušavajte leću naglo vući prstom, jer ju možete oštetiti. Izvadite leću iz kutijice na dlan.
 • Stavite kontaktnu leću na vrh kažiprsta koji treba biti suh. Prislonite srednji
  prst iste ruke na donji kapak i lagano ga povucite prema dolje. Prstima
  druge ruke podignite gornji kapak.
 • Stavite leću u oko dok gledate prema gore ili ravno naprijed, kako vam je jednostavnije. Također možete staviti leću na bjeloočnicu bliže uhu.
 • Nježno zatvorite oko i zatim zatrepćite, kako bi se leća smjestila u ispravan položaj.
 • Pogledajte u zrcalo kako biste provjerili da vam se leća nalazi na sredini oka. Ako je leća na sredini, trebala bi biti udobna i trebali biste jasno vidjeti.

Skidanje kontaktnih leća

Uvijek operite ruke prije skidanja kontaktnih leća. Ako stojite ispred umivaonika, čistim papirnatim ručnikom prekrijte odvod u koji bi leće mogle slučajno upasti.

Pri skidanju mekih kontaktnih leća, pogledajte prema gore dok donji kapak potiskujete srednjim prstom prema dolje. Kažiprstom nježno pomičite leću prema vanjskom dijelu oka na bjeloočnicu. Tamo ju možete nježno stisnuti i podići kažiprstom i palcem. Savjetujemo vam da imate kratke nokte dok ne usavršite skidanje kontaktnih leća, da ne biste slučajno ogrebali ili ozljedili oko.

Možda ste čuli pokoju priču o tome kako je nekome kontaktna leća „pobjegla“ iza oka. To je jednostavno nemoguće zbog membrane koja spaja vaše oko sa stražnjom stranom kapka..

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. nina junić napisao:

  e kad se sjetim svojih pocetaka stavljanja leca..to je bio uzas!hahaha..pa ispadanje,pa stavim na krivu stranu…al brzo se naucis i zaboravis na te male pocetnicke nedaće

 2. Anita napisao:

  Da,ali kad se naučiš na njih, nemožeš zamisliti život bez toga

 3. MILICA LJUBOJEVIC napisao:

  MEKANE SE LAKSE STAVLJAJU NASPRAM POLUTVRDIH,BAR IZ MOG ISKUSTVA

 4. Sara Žarić napisao:

  moja prijateljica kad smo vani izvadi svoju leću, pljune u nju i vrati je u oko. Kad sam to prvi put vidjela presjeklo me! Kaže da to napravi svaki put kada je počne žuljati. Kad tad će joj se nešto zakomplicirati, ja sam sigurna

 5. NIKO KALAJSIC napisao:

  NISAM ZNAO DA LECE IMAJU PRAVU I KRIVU STRANU..::!:!!1000 PUTA MI SE DESILO DA MUTNO VIDIM, PA IH VADIM STO PUTA IZ OKA….KORISTAN SAVJET SIGURNO:)))
  HVALA, POZDRAV

 6. Optometrija.net napisao:

  Sara ,prenesi prijateljici da to više ne radi.
  Visoka razina higijene je vrlo bitna za sigurno nošenje kontaktnih leća!!!!!!!!!!

  *nikada ne koristite za čišćenje leća vodovodnu vodu

  *nikada leće ne stavljajte u usta , ne vlažite slinom i ne koristite ništa drugo osim propisane tekućine za održavanje leća

  *nikada ne koristite već upotrebljenu otopinu za čuvanje leća

  Ukoliko imate daljnjih pitanja ili ste nesigurni vezano uz održavanje leća tu smo za vas.

  Vaš optometija.net tim

 7. Duje napisao:

  Poz.iman purevision lece i nosim je na jedno oko .medutim skroz je mekana leca takk da se jednostavno okrece na obe strane..kako cu znati koja je strana pravilna s tim da san pocetnik i kako god omrenem izgleda mi isto..al na leci mi ima nr 4..kako bi treba bit omrenut taj broj

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovani,

   stavite leću na kažiprst i pogledajte je od ispod prema gore, ukoliko je broj pravilno napisan to je ispravna strana. Također slijedite upute iz ovog članka.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 8. Amina napisao:

  Postovani,
  Kao sto kaze Duje u prethodnom komentaru, kada mekanu lecu postavim na kaziprst kako god da je okrenem izgleda isto… Da li postoji neki drugi nacin kako saznati da li je leca pravilno okrenuta osim “zdjelice”? Takodjer sam pocetnik sa lecama, pozdravPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!