Kako pravilno staviti meke kontaktne leće?

Kako staviti kontaktnu leću u oko ili kako prepoznati da je leća okrenuta na pogrešnu stranu? To su pitanje koja postavljaju mnogi početnici u nošenju mekih kontaktnih leća. U nastavku ovog teksta donosimo vam upute i osnovna pravila kojih se trebate pridržavati!
0 Shares

Kontaktne leće mogu značajno utjecati na kvalitetu života, ali važno je s njima postupati na siguran način. Nepravilna njega može uzrokovati razne probleme s očima, uključujući ozbiljne infekcije.

Kako prepoznati da je leća okrenuta na pogrešnu stranu?

Trik je u tome da stavite leću na prst tako da ima oblik “zdjelice”. Primaknite ju k očima i pogledajte iz profila, kao da gledate “zdjelicu” sa strane. Ako leća formira oblik slova “U”, ali vanjski rubovi izgledaju izbočeno i rašireno prema van, tada stoji naopako. Ako formira samo pravilan oblik slova “U”, tada je u pravilnom položaju. Neke kontaktne leće imaju i lasersku oznaku, kao npr. naziv proizvođača ili brojeve. Ako možete pročitati natpis, tj. ako natpis nije obrnut kada gledate leću s vanjske strane, leća je pravilno okrenuta.

Kako provjeriti lecu prije stavljanja - prava strana
Infografika: Shutterstock

Ne brinite, ako slučajno stavite leću okrenutu naopako u oko. Osjetit ćete nelagodu, ali leća neće ostaviti nikakve posljedice na oku.

Stavljanje kontaktnih leća

Obavezno dobro operite ruke prije stavljanja kontaktnih leća, ali izbjegavajte mirisne i uljne sapune čiji se ostatci mogu primiti na površinu leće. Posebno izbjegavajte proizvode koji sadrže lanolin i hidratantne losione.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Slijedite ove korake:

 • Nježno protresite kutijicu s otopinom za čuvanje leća, tako da odvojite kontaktne leće ako su se zalijepile.
 • Ne pokušavajte leću naglo vući prstom, jer ju možete oštetiti. Izvadite leću iz kutijice na dlan.
 • Stavite kontaktnu leću na vrh kažiprsta koji treba biti suh. Prislonite srednji prst iste ruke na donju vjeđu i lagano je povucite prema dolje. Prstima druge ruke podignite gornju vjeđu.
 • Stavite leću u oko dok gledate prema gore ili ravno naprijed, kako vam je jednostavnije. Također možete staviti leću na bjeloočnicu, bliže uhu.
 • Nježno zatvorite oko i zatim trepnite nekoliko puta, kako bi se leća smjestila u ispravan položaj.
 • Pogledajte se u zrcalo kako biste provjerili da vam se leća nalazi na sredini oka. Ako je leća na sredini, trebala bi biti udobna i trebali biste jasno vidjeti.
stavljanje leća u oko
Infografika: Shutterstock

Skidanje kontaktnih leća

Uvijek operite ruke prije skidanja kontaktnih leća. Ako stojite ispred umivaonika, čistim papirnatim ručnikom prekrijte odvod u koji bi leće mogle slučajno upasti.

Pri skidanju mekih kontaktnih leća, pogledajte prema gore, i zatim kažiprstom nježno pomaknite leću prema vanjskom dijelu oka ili prema dolje na bjeloočnicu. Tamo ju možete nježno stisnuti kažiprstom i palcem, te podići s oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Svakako skratite nokte dok ne usavršite skidanje kontaktnih leća, da ne biste slučajno ogrebali ili ozlijedili oko.

Što napraviti ako je leća neudobna?

Ako ste tek počeli nositi kontaktne leće, normalno je da prvih nekoliko dana osjećate povremenu, blagu nelagodu.

Ako osjećate suhoću u očima, ukapajte umjetne suze koje su namijenjene nosiocima kontaktnih leća. U slučaju da se osjećaj u očima ne poboljša, kontaktirajte svog optometrista ili oftalmologa.

Možda ste čuli pokoju priču o tome kako je nekome kontaktna leća “pobjegla” iza oka. To je jednostavno nemoguće, zbog membrane koja spaja vaše oko sa stražnjom stranom kapka.

Ako vas kontaktna leća grebe i iritira nakon što ste je tek stavili, slijedite ove korake:

 • Za početak, nemojte trljati oči. To može samo dodatno povećati nelagodu.
 • Operite i dobro osušite ruke. Zatim izvadite leću iz oka i temeljito je isperite otopinom za kontaktne leće. Na taj način ćete ukloniti sitne čestice prljavštine koje su eventualno ostale na leći.
 • Pažljivo pregledajte kontaktnu leću da biste bili sigurni kako nije oštećena. Ako jest, bacite je i otvorite novu.
 • Ako leća nije oštećena, pažljivo je vratite u oko nakon što ste je očistili i isprali s otopinom.
 • Ako je kontaktna leća i dalje neudobna, a uz to imate crvenilo oka i osjećaj peckanja u oku, prestanite nositi leće i obratite se vašem oftalmologu.
stavljanje leća, skidanje kontaktnih leća
Foto: Shutterstock

Koji su simptomi infekcije oka?

Važno je znati prepoznati simptome koji mogu ukazivati na infekciju očiju. Neki od najčešćih simptoma uključuju:

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom liječniku.

Zaključak

Vodite računa da uvijek operete ruke prije rukovanja s kontaktnim lećama. Nikada ne spavajte s kontaktnim lećama, osim u iznimnim situacijama kada to dopusti vaš oftalmolog.

VAŽNO: Kupovina i korištenje kontaktnih leća bez stručnog pregleda i edukacije, ozbiljno može ugroziti zdravlje vaših očiju.

Pročitajte sljedeće:

Kontaktne leće – Ultimativni vodič za početnike!

Članak objavljen 03/07/2011, posljednja izmjena 12/04/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

2 Komentara

 1. Poz.iman purevision lece i nosim je na jedno oko .medutim skroz je mekana leca takk da se jednostavno okrece na obe strane..kako cu znati koja je strana pravilna s tim da san pocetnik i kako god omrenem izgleda mi isto..al na leci mi ima nr 4..kako bi treba bit omrenut taj broj

  1. Poštovani,

   stavite leću na kažiprst i pogledajte je od ispod prema gore, ukoliko je broj pravilno napisan to je ispravna strana. Također slijedite upute iz ovog članka.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

10 − sedam =

Back to top button