Kako poboljšati vid pri noćnoj vožnji?

Što možete učiniti za sebe i svoje voljene kao vozač starije životne dobi da bi bili sigurni na cesti noću? Najprije procijenite svoju sposobnost za sigurnu vožnju. Također poduzmite slijedeće korake:
0 Shares
 • Posjetite očnog specijalista bar jednom svake dvije godine ili češće ukoliko imate ozbiljne probleme sa zdravljem očiju ili vizualne smetnje. Spomenite svom optometristu ili oftalmologu sve probleme koje doživljavate pri noćnoj vožnji, tako da biste se mogli podvrgnuti specijaliziranim testiranjima kao što su procjena vidnog polja ili osjetljivosti na kontrast.
 • Ukoliko imate dijabetes, idite na pregled očiju barem jednom godišnje i strogo se pridržavajte uputa liječnika o dijeti, kontroli šećera u krvi, inzulinu i brizi o sebi kako bi smanjili rizik od dijabetičke retinopatije, koja može uznapredovati do stupnja gubitka vida bez ikakvih prethodnih upozorenja.
 • Hitno potražite pomoć, ukoliko uočite bilo kakve simptome očnih bolesti koje mogu ugroziti vaš vid. Imajte na umu da se većina simptoma vezanih uz bolesti očiju pojavljuje tek u kasnoj fazi bolesti, stoga je iznimno važno da brzo reagirate.
 • Savjetujte se sa svojim optometristom da vam prepiše posebne dioptrijske naočale koje bi vam mogle pomoći da bolje vidite tijekom noćne vožnje. Antirefleksni sloj može smanjiti odbljesak. Leće razvijene primjenom Wavefront dijagnostičke tehnologije mogu pomoći kod pojave krugova oko izvora svjetla, blještanja i drugih smetnji uzrokovanih gledanjem u izvore svjetla noću.
 • Budite vrlo oprezni kada se približavate raskrižju, jer je istraživanje američkog instituta za sigurnost prometa na autocestama pokazalo da se 40% kobnih sudara u kojima sudjeluju stariji vozači događa upravo na raskrižjima.
 • Pridržavajte se niže navedenih stručnih savjeta o sigurnoj noćnoj vožnji.

Poželjno je da ove upute proslijedite svim osobama kojima treba slična pomoć.

vid noću, noćni vid, kokošje sljepilo
Foto: Shutterstock

Stručni savjeti za sigurnu vožnju

Slijedeće savjete za sigurnu vožnju je pripremio Nacionalni institut za starenje – američka zdravstvena ustanova:

Minimalizirajte rizik noćne vožnje na način da isplanirate svoj put prije nego što krenete. Vozite se ulicama koje poznajete i
izbjegavajte mračne ceste bez rasvjete. Također izbjegavajte rizična mjesta poput nagiba i lošeg kolnika.

Krenite ranije ukoliko su loši uvjeti na cesti i nemojte voziti, ako ste umorni ili pod stresom. Usredotočite se samo na vožnju i ne
dopustite da vam išta drugo odvlači pažnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Uvijek vozite defanzivno. Držite razmak duljine najmanje dva automobila od vozila ispred, a razmak neka bude još veći pri lošim vremenskim uvjetima i brzoj vožnji.

Držite prozore i vjetrobrane čistima i vozite auto koji zadovoljava preduvjete sigurne vožnje, poput servo upravljanja, pojačivača sile kočenja, automatska transmisija i veliki retrovizori. Neka vam auto bude u dobrom stanju, sa ispravnim brisačima i čistim, podešenim svjetlima.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

6 Komentara

 1. Nosila sam dioptrijske naocale bez antirefleksa i sada ima nove sa tim slojem. ooogromna razlika za voznju!

 2. da,i ja sam stavila taj sloj…i stvarno pomaže..Ljudi spasite se na vrijeme:))

 3. Užasno vidim po noći.. a prije dvije godine su mi rekli da nemam dioptriju Morat cu opet u grad na pregled :/

 4. mene je noćna vožnja ubivala. Inače sam profesionalni vozač i to mi je bio veliki hendikep. Išao sam kod tri specijalista i tri puta mijenjao naočale, a tek mi je treći pomogao. Stavio mi je neke male “cilindre” na naočale i sad je vid donekle bolji. Bar mi svjetla ne blješte toliko kao prije.

 5. meni su dijagnosticirali dalekovidnost sa nekim cilindrima..zbog toga sto sam se zalila na voznju nocu,,..dotad nisam koristila cilnidre u naocala,i kada su mi ih stavili i kada sam pokusala voziti sa novim naocalama,sigurnija sam na cesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 + šesnaest =

Back to top button