Kako pomoći djetetu koje ima nistagmus u školi?

Poštovani, imam sina koji ima 7 godina i ide u prvi razed. U ranoj dobi mu je dijagnosticiran strabizam i hypermetropia. Pošli smo na pregled i eventualni operativni zahvat, ali su mu diagnosticirali Nystagmus horisontalis o.u., pa je operacija odgođena. Krenuo je u prvi razred i ima problema s pisanjem i prepisivanjem s ploče. Na primjer, ono što ostali učenici napišu u 45 minuta njemu treba sat i pol do dva. Tada mu još nije bio dijagnosticiran Nystagmus pa smo mislili da ne želi pisati i učiteljici je bilo teže s njim raditi, jer mu je trebala posvetiti puno više vremena. Sad kad znam o čemu se radi jasno mi je zašto je njemu teško i treba mu duže da nešto napiše.

Tražim Vaš savjet kako da najbolje i najučinkovitije objasnim učiteljima što je to Nystagmus i zašto mu treba dugo da nešto napiše u odnosu na ostalu djecu, i kako mu pomoći u školi? Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

kako objasniti nistagmus, nistagmus horizontalis
Dean Šarić
Poštovana,

na žalost riječ je o neurološkom poremećaju (uglavnom neizlječivom) koji uzrokuje lošiji vid pa su stoga problemi koje Vaše dijete ima logični. Svakako je potrebno tražiti od dječjeg oftalmologa da uputi kratko pismo nastavnici gdje će obrazložiti probleme djeteta i ograničenje njegovog vida, pa da se dijete stavi u klupu bliže ploči i da se svakako vodi računa o ograničenjima koje dijete ima zbog takvog vida. S druge strane, tome treba pristupiti obzirno da se dijete ne osjeća nepotrebno dodatno hendikepirano.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 + 13 =

Back to top button