Dali je astigmatizam s naočala nužan i na lećama?

Poštovani, već 7 i više godina nosim meke kontaktne leće za daljinu, međutim doktor kod kojeg sam išla mi nije spomenuo da imam astigmatizam, niti su leće bile za korekciju astigmatizma. Igrom slučaja sam završila na pregledu kod drugog oftalmologa, jer sam u drugoj optičarskoj radnji kupovala naočale, koji mi je rekao da imam cilindar na oba oka i prepisao mi naočale za korekciju astigmatizma, koje sam i kupila. Moje pitanje je da li mogu nastaviti s nošenjem običnih leća paralelno s ovim naočalama, jer leće nosim daleko više nego naočale? Ili trebam uzeti i leće za astigmatizam? Nije mi ni palo na pamet kad sam bila na pregledu da pitam to, a prilično sam neinformirana dali uopće postoje te leće. Unaprijed hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

naočale i leće za astigmatizam
Dean Šarić
Poštovana,

ako je riječ o vrlo malom astigmatizmu nije potrebno imati leće za astigmatizam. Ako Vam pak cilindar nedostaje za jasan vid treba ga dodati i na leće. To je procjena Vas i Vašeg oftalmologa.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

petnaest + 1 =

Back to top button