Trebam li nositi kontaktne leće za astigmatizam?

Poštovani, ako imam slijedeće parametre: desno oko: SPH -4,75 CYL -0,50 AXE 010 i lijevo oko: SPH -3,50 CYL -0,75 AXE 170, da li trebam nositi kontaktne leće za astigmatizam? Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

astigmatizam i kontaktne leće, mali astigmatizam i leće
Dean Šarić
Poštovana,

to se utvrđuje na pregledu. Ako postižete zadovoljavajući vid i bez cilindra, ne morate nositi leće za astigmatizam. No ako je vid bitno bolji s cilindrima i Vi ste zadovoljniji onda bih ja ipak preporučio cilindrične leće.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Poštovani . Moj sin ima 6 godina uskoro puni 7 . Ustanovljen mu je astigmatizam ima dioptriju OD + 4.50 OS +3.50 ! Intresuje me dali se moze uraditi operativni zahvat kod mog sina ? Unaprijed vam HVALA

 2. Poštovani! Možete li mi reć imam dioptriju – 0.50 na oba oka i ustanovljen mi je stigmatizam na desnom oku 170 i lijevom 180,zanima me da li moram nosit naočale stalno ili samo po potrebi
  Hvala

  1. Poštovana,

   Vi vjerojatno imate samo astigmatizam od -0.50, koji je na desnom oku postavljen na 170 stupnjeva, a na lijevom oku na 180 stupnjeva. Naočale ne morate nositi stalno, već po potrebi, npr. vožnja, gledanje TV-a, rad na računalu itd.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet × jedan =

Back to top button