Koje kontaktne leće su najzdraviji izbor?

Dobra vijest je da ukoliko nosite kontaktne leće na ispravan način, te slijedite upute režima izmjene leća, kontaktne leće su zdrav izbor za korekciju vida s malim rizikom komplikacija.
0 Shares

Najozbiljniji oblik komplikacija su infekcije oka često uzrokovane bakterijom ili drugim organizmom (najčešće nazivane “antimikrobni keratitis” ili “ulkus rožnice”). U rijetkim slučajevima može doći do gubitka vida, što se javlja u prosjeku u samo četiri od 10.000 nositelja.

Prema istraživanjima, najmanji rizik od infekcije pružaju polutvrde plinopropusne (RGP) leće (1.2 nosioc od 10,000 dobiva infekciju), meke leće koje se nose svakodnevno (1.9 nosioc od 10,000 dobiva infekciju), te dnevne leće za jednokratnu uporabu (2.0 nosioca od 10,000 dobiva infekciju).

Polutvrde plinopropusne (RGP) leće

Polutvrde plinopropusne (RGP) leće su promjerom manje od mekih leća, više se pokreću u oku svakim treptajem, a početna svijest o kontaktnoj leći je prisutna. Međutim, ukupni komfor se često postiže u jedan do dva tjedna. RGP leće imaju prednost u kvaliteti vida i zdravlju očiju, zbog mogućnosti privođenja visoke količine kisika do suznog filma, optičke kvalitete tvrde površine kontaktne leće, veće otpornosti stvaranju depozita, te visoke sposobnosti korigiranju astigmatizma.

Tvrde kontaktne leće

Konvencionalne tvrde leće (tj. polimetilmetakrilat ili PMMA) se ne preporučuju iz razloga što ne propuštaju dovoljno kisika kroz leću, dakle mogu dovesti do oteklina ili distorzija prednje površine oka (rožnice).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Meke kontaktne leće

Korištenje dnevnih mekih leća za jednokratnu uporabu je u porastu u posljednjih nekoliko godina, zbog zdravstvenih prednosti koje posjeduju. Budući da se bacaju nakon svakog nošenja, postoji minimalan rizik od nakupljanja depozita ili komplikacija uzrokovanih alergijskim reakcijama na npr. sredstava za čišćenje leća.

Bitni faktori koji uzrokuju infekcije su depoziti koji se nakupljaju na leći ili posudici za čuvanje leća, što je u slučaju dnevnih leća eliminirano. Utvrđeno je da nošenje kontaktnih leća tijekom noći povećava rizik od infekcije oka četiri do pet puta. Rizik od ovakve vrste infekcije također ne postoji iz istog razloga što se jednodnevne leće bacaju nakon nošenja.

U posljednjih desetak godina, konvencionalne (godišnje) meke hidrogel kontaktne leće postupno se zamjenjuju za meke leće koje sadrže “silikon” koji povećava prolazak kisika kroz leću tri do pet puta. Upravo iz navedenog razloga većina mekih kontaktnih leća koje se danas apliciraju su leće izrađene od silikon-hidrogel materijala. Iako takve leće nisu eliminirale rizik od nastanka infekcija oka, posebno ukoliko se nose preko noći ili koriste za produljeno nošenje, ipak su zdraviji izbor od hidrogel kontaktnih leća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Zaključak

Iako je očito da je današnja generacija polutvrdih plinopropusnih (RGP), silikon-hidrogel mekih leća, kao i dnevnih leća za jednokratnu uporabu zdrava opcija, vrlo je važno voditi brigu o preporučenom vremenu izmjene kontaktnih leća, posebno ukoliko su vam odobrene za nošenje preko noći, jer je to ključan faktor za zdravlje očiju i udobnost kontaktnih leća.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

1 Komentar

  1. Nosim mjesečne kontaktne leće i nikad nisam imala problema s njima. Stvarno sam zadovoljana

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × tri =

Back to top button