Zašto mi leće s cilindrom ne odgovaraju?

Poštovani, imam jedno poduže pitanje. Meni od djetinjstva bježi desno oko u stranu, pokušavao sam nositi prizme još kad sam bio mali ali kao klincu to mi je smetalo. Rijetko sam nosio naočale, ali sam ih ipak ponekad nosio dok nisam ušao u pubertet i tada sam prešao na meke kontaktne leće. Dioptrija na lijevom oku mi je -2.00 a na desnom -1.50. Kada sam išao na pregled za leće, dali su mi najnormalnije leće s tom istom dioptrijom bez cilindra. To sam tako nosio 4 godine. Kada sam promijenio grad, drugi oftalmolog mi je ustanovio da imam neki kut desnog oka i da moram nositi kontaktne leće s cilindrom. Kupio sam te leće ali mi nisu odgovarale. Vratio sam se opet na normalne koja mi naravno odgovaraju, da bi mi prije pola godine opet rekli da moram nositi leće s cilindrom. Opet sam pokušao s njima, i kada stavim leću u lijevo oko gdje nema cilindra sve je normalno i ne crveni se, dok desno s cilindrom čim stavim leću pocrveni kroz pola sata. Ako ne pocrveni odmah onda me kasnije pecka. Iz tog razloga sam se opet vratio na stare leće.

Dakle očigledno mi ne odgovara cilindar. Ja Vas molim da mi predložite što da radim s lećama? Stavio sam cilindar na naočale, on mi odgovara, ali njih baš ne volim nositi. Što da radim, imate neki savjet? S obzirom da mi je svatko rekao da ako ne nosim cilindar, da postoji mogućnost da mi se živac opusti i da mi oko ostane u strani. Hvala Vam na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

leće s cilindrom, leće s cilindrima
Dean Šarić
Poštovani,

problem koji navodite vjerojatno nije vezan za cilindar, jer crvenilo ne može imati veze s time. Problem je vjerojatno u leći, naime leće za astigmatizam su nešto veće, a ovisi i o materijalu od koje se leća radi. Dakle mišljenja sam da bi ipak trebalo nositi leću za astigmatizam, ali od materijala koje Vaše oko podnosi. Javite se oftalmologu – kontaktologu da isprobate različite tipove astigmatskih leća.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Pozdrav,imam jedno pitanje. Do sada sam nosio naočale i sada sam uzeo kontaktne leće,ali mi ona ne odgovaraju vid mi je mutan i nije jasna slika. Nalaz od naočala je: VOD:+0,75 +0,75 120°
  VOS:+0,50 +1,00 60°
  a nalaz leća je:
  VOD: +1,00 -1,25 20°
  VOS:+1,00 -1,25 160°
  Koliko ja primjetim velika je razlika u stupnjevima cilindra i ja nikada nisam na oba oka imao istu dioptriju.Pa me zanima da li su mi možda pogrešno odredili dioptriju na lećama,jer ja sa naočalama vidim potpuno jasno.

  1. Poštovani,

   razlika između stupnjeva cilindra na naočalama i lećama nije velika, naime “+0.75 +0.75 120°” je isto što i “+1.50 -0.75 ax 30°”, a to je približno stupnjevima na kontaktnim lećama desnog oka “+1.00 -1.25 ax 20°”. Dakle nije problem u stupnjevima.

   Problem je vjerojatno u stabilizaciji toričnih leća na oku. Svakako ponovite kontrolu s lećama na očima.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Juče sam uzeo leća sa cilindrom ali ne znam kako da ih stavim kada uzmem leće u ruke vidim neke dve crtice. Stavio sam leće u oko ali mi se vid muti

  1. Poštovani,

   ne morate tražiti crtice na leći, stavite je u oko i leća će se kroz nekoliko minuta sama okrenuti u ispravan položaj. To naravno vrijedi ukoliko nosite ispravne kontaktne leće prilagođene vašim očima.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 1 =

Back to top button