Multifokalne kontaktne leće

Većina ljudi ne zna da kontaktne leće mogu biti i progresivne (multifokalne), odnosno da iste kontaktne leće mogu ispravljati vid i na daljinu i na blizinu.
0 Shares

No, to je istina; novi modeli multifokalnih kontaktnih leća se dizajniraju svake godine za ljude s prezbiopijom, prirodnim stanjem izazvanim starenjem, tokom kojeg očna leća postepeno gubi svoju elastičnost i mogućnost fokusiranja na bliske objekte.

Ukoliko ste već prepoznali prve simptome prezbiopije, niste sami. Prije ili kasnije, gotovo svi zatrebaju pomoć pri čitanju na blizinu, obično nakon 40-te godine života. Neki koriste naočale za čitanje ili bifokale. Drugi biraju progresivne naočalne leće, koje ispravljaju vid na blizinu, srednju udaljenost i na daljinu, ali bez vidljivih prijelaza na lećama koje imaju tradicionalne bifokalne leće. Također, sve veći je broj i onih koji se odlučuju za multifokalne kontaktne leće.

Jedna od najčešćih pritužbi među prezbiopima je to što moraju konstantno stavljati i skidati naočale za čitanje tokom cijelog dana. Prebacivanje između naočala za daljinu i naočala za čitanje je još iritantnije.

Naočale za čitanje također treba stalno imati uz sebe. I često se zagube ili zaborave, što prisiljava na kupnju više naočala za različite lokacije na kojima svakodnevno boravimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Multifokalne kontaktne leće su rješenje

multifokalne kontaktne leće, multifokalne leće
Primjer dizajna mekane multifokalne kontaktne leće
Postoje nekoliko različitih vrsta kontaktnih leća koje vam mogu osigurati oštar vid na daleko i na blizu, čak ako imate i astigmatizam.

Jedna vrsta multifokalnih kontaktnih leća sadrži dioptriju za vid na daljinu na većini svoje površine, dok je segment za vid na blizinu smješten u središnjem donjem djelu leće. Druga vrsta multifokalnih leća sadrži niz koncentričnih krugova, pomoću kojih naš vizualni sustav konstantno prilagođava fokus za daljinu i blizinu.

Da bi ste započeli s multifokalnim lećama, vaš specijalist za vid najprije treba odrediti vašu dioptriju za daljinu i blizinu, te izabrati dizajn leće koji najbolje odgovara obliku vaše rožnice. Kako i kod kupnje prvih progresivnih naočala, dobiti ćete kratke upute kako ispravno koristi multifokalne leće, kao i kontrolni pregled na kojem će se utvrditi da li ste se uspješno prilagodili na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Druga opcija bi mogla biti monovision

Ukoliko niste zadovoljni s postignutom vidnom oštrinom koju pružaju multifokalne leće, postoji i opcija koja se naziva “monovison“. Ova metoda zahtjeva nošenje kontaktne leće prilagođene za vid na daljinu na jednom oku i druge kontaktne leće prilagođene za vid na blizinu na drugom oku. Iako zvuči zbunjujuće, ova metoda ispravljanja vida za daljinu i blizinu s kontaktnim lećama se pokazala vrlo uspješnom. Svakako se raspitajte o ovom načinu korekcije vida kod svog specijalista za vid, ukoliko niste prikladan kandidat za multifokalne kontaktne leće.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest − 13 =

Back to top button