Kako uvjeriti dijete da mora nositi naočale?

što kada dijete ne želi nositi naočale, kako uvjeriti dijete da nosi naočale, dijete odbija naočale

Uspješan posjet oftalmologu je samo jedan dio bitke u poboljšanju vida vašeg djeteta. Uvjeriti dijete da nosi propisane naočale je drugi i vjerojatno najteži dio.

Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći u pronalasku odgovarajućih naočala za vaše dijete i koji će pomoći vašem djetetu da se privikne na njihovo svakodnevno nošenje.

 • Pripazite da okvir naočala odgovara vašem djetetu. Okvir bi trebao pristajati pravilno, bez da steže uši ili nos, ili da zateže lice. Povremeno provjerite dodirne točke kako biste se uvjerili da nema iritacija na koži.
 • Pripazite da su naočale točno propisane. Ako vaše dijete gleda preko naočala ili se žali da ne vidi dobro s njima, to može biti uzrokovano krivo propisanim naočalama. Ukoliko niste sigurni u točnost propisanih naočala, odvedite dijete na kontrolni pregled vida kod oftalmologa.
 • Počnite postepeno. Neka vaše dijete u početku nosi naočale u kratkim vremenskim periodima. Nakon toga postepeno povećavajte njihovo vrijeme nošenja.
 • Uvedite nošenje naočala kao rutinu. Stavljanje i skidanje naočala bi trebalo biti dnevna rutina. Ohrabrite vaše dijete da ih stavlja ujutro kada se oblači, te da ih skida navečer prije odlaska na spavanje.
 • Pozitivno potkrepljujte vaše dijete kada nosi naočale.

Što učiniti ako moje dijete odbija nositi naočale?

Ako vaše dijete odbija nositi naočale, najprije provjerite da li su naočale točno propisane. Ako su propisane naočale točne probajte pozitivno potkrepljivati dijete i objasnite mu zašto je bitno da ih nosi.

Kako postupiti ako se moje dijete bavi sportom?

Svake godine tisuće djece ozlijedi oči baveći se nekim sportom. Većina ovih ozljeda se može spriječiti ako se nosi odgovarajuća zaštita za oči. Zaštitne naočale se mogu nabaviti sa ili bez leća izrađenih po receptu. Djeca bi trebala nositi ovakav tip zaštite umjesto klasičnih dioptrijskih naočala ukoliko se bave slijedećim sportovima:
dijete ne želi nositi naočale, dijete odbija naočale, što kada djeca odbijaju nositi naočale

 • Bejzbolom
 • Košarkom
 • Nogometom
 • Hokejom
 • Tenisom
 • Skvošem

Vašem djetetu će možda u početku biti odbojno nositi zaštitu za oči, pogotovo
ako ih ni njihovi suigrači ne nose. Neki od načina uvjeravanja djeteta su da ih same pustite da odaberu stil koji im se sviđa te da i vi sami nosite zaštitu za oči kada se bavite sportom. Ne treba zaboraviti da su dobra alternativa zaštitnim naočalama s dioptrijom mekane kontaktne leće.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!