Imam očni tlak 22 i 23. Da li je to glaukom?

Poštovani, molim vas za odgovor. Imam 48 godina i zanima me ako unazad dva mjeseca, od tri mjerenja očnog tlaka, dva puta imam povišeni (22 i 23), da li se smatra da je to glaukom? Liječnik mi je prepisao kapi – BETOPTIC 0,5%, kapati ujutro i navečer i kontrolu za mjesec dana. Da li postoji neki drugi oblik terapije?

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

dean šarić, imam očni tlak 22 i 23. Da li je to glaukom?
Dean Šarić
Poštovana,

potrebno je učiniti dodatne pretrage, 22 i 23 ne mora nužno biti povišeni tlak. Naime, bitna je i debljina rožnice, nalaz OCT-a, FDT, kompjuterizirana perimetrija… pa tek onda možemo biti sigurni da li je riječ o glaukomu, te po potrebi uvesti terapiju. Svakako se javite u neki od kabineta za glaukom na očnim klinikama zbog drugog mišljenja.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

5 Komentara

 1. Poštovani! Imam tod 25 i tos 28. Dobila sam kapi Azopt 2×1. Kontrola za 14 dana. Zanima me da li je opasno?

  1. Poštovana,

   opasno je ako se očni tlak ne liječi, tj. ne spusti u normalne granice. Važno je da se pridržavate uputa oftalmologa i redovno kapate lijek.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. 67 godi nalaz glasi R&L 6/6 R17 L19mmHg Hvala Vam puno samo sam htjela vase misljenje .da li je u pitanju glaucoma? Nemam u historiji -family tu bolest .

  1. Poštovana,

   na nalazu piše da postižete 100% vida na oba oka, i očni tlak je u normalnim granicama. Svejedno, ukoliko postoji sumnja na glaukom treba napraviti OCT za konačnu dijagnozu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

šesnaest − osam =

Back to top button