Zašto moram liječiti glaukom ako očni tlak nije povišen?

Poštovanje, iako već godinama nosim naočale (jedne za čitanje, druge za sve ostalo), nedavnim oftalmološkim pregledom doktor mi je rekao da sumnja na glaukom (nekakve promjene na očnom dnu uz TOD:15,6 i TOS:13,1). Poslije OCT i pregleda VP dobih nalaz:

OCT- desno 1,95mm2; E/D 0,76; RNLF 97 mikrona;
– lijevo 2,30mm2; E/D 0,75; RNLF 84 mikrona
VP obostrano smanjen prag osjetljivosti na svjetlost
dijagnoza: H40.8 Glaucoma low tension o.u.
preporuka th: Xalatan ili Travatan

Ja sam prihvatila dijagnozu, i već 20 dana koristim Xalatan 1x uvečer (preko dana Vizol S 0,4%). Nikako da razumijem, pa je moje pitanje za Vas: zašto koristim za moju vrstu glaukoma (normotenzijski) kapi koje snižavaju očni pritisak, kada ga ja uopće nemam (meni to izgleda kao da nekome bez povišenog šećera dajete doživotno inzulin)? Hvala na strpljenu i mogućem odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

glaukom tlak nije povišen
Dean Šarić
Poštovana,

“low tension glaukom” ili glaukom “normalnog” tlaka jest glaukomska bolest kod koje unatoč “normalnim” vrijednostima tlaka dolazi do glaukomskog oštećenja živca. Tako se uvodi pojam “ciljanog” tlaka, tj. tlaka kod kojega ne dolazi do daljnjeg propadanja živca. Iz tog razloga je kod ove dijagnoze tlak potrebno držati ekstremno nisko, te je zato uvedena terapija.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × četiri =

Back to top button