Zašto je vitamin A važan za zdravlje očiju?

Vitamin A se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući lisnato povrće, mrkvu, slatki krumpir, bundevu, jaja itd. Nedovoljno konzumiranje vitamina A putem prehrane dovodi do deficita vitamina A.
0 Shares

Vitamin A igra značajnu ulogu u zdravlju vaših očiju, posebno u produkciji pigmenta rodopsina. Nedostatak vitamina A zaustavlja proizvodnju navedenoga pigmenta, te dolazi do noćnoga sljepila.

>Deficit vitamina A također utječe na ishranu rožnice, te na održavanje suznog filma vlažnim. Smatra se vodećim uzrokom sljepoće kod djece. Procjenjuje se da 250 000 do 500 000 djece oslijepi uslijed nedostatka vitamina A.

Vitami A vid, A vitamin za oči
Foto: Shutterstock

Simptomi

Najčešći simptomi deficita vitamina A su gubitak vida i sljepoća. Gubitak vida često počinje kao snižena prilagodba na tamu ili kao noćno sljepilo. Takve osobe vide dobro ukoliko je prisutno dovoljno svjetla.

Kako se nedostatak vitamina pogoršava, spojnica, koja pomaže podmazivanju vaših očiju se postupno isušuje, a pojavljuju se i ulkusi rožnice. Tijek nedostatka naposljetku dovodi do gubitka vida i sljepoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Liječenje

Deficit vitamina A može se liječiti suplementima (dodacima prehrani). Količina dodataka prehrani ovisi o dobi djeteta. Dodaci vitamina A mogu poboljšati stanje noćnog sljepila, te pomoći kod boljeg podmazivanja očiju, no u slučaju ulkusa i gubitka vida nemaju utjecaja.

>> Prehrana: Savjeti za zdravlje očiju

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

12 + 14 =

Back to top button