Ruptura makule – uzroci, simptomi i liječenje

Ruptura makule je mali otvor unutar makule oka, dijela mrežnice koji je odgovoran za centralni vid. Može biti zastrašujuće ako vid na jednom oku odjednom postane zamagljen i iskrivljen, što se može dogoditi u slučaju rupture. U nastavku saznajte simptome, uzroke i mogućnosti liječenja.
0 Shares

Makula ili žuta pjega je vrlo malo područje koje se nalazi u središtu mrežnice. Svjetlosne zrake usmjerene su na mrežnicu, gdje se prenose do mozga i tumače kao slika koju vidimo. Makula je odgovorna za vidnu oštrinu i boje.

Ruptura makule – uzroci

Kako starimo, gel koji popunjava unutrašnjost oka – staklovina, se smanjuje i povlači od makule. Ukoliko se gel pripoji makuli dolazi do trakcije – povlačenja makule od staklovine, čime se makularno tkivo rasteže i stvara otvor – rupturu.

Ruptura makule je povezana sa starenjem i obično se pojavljuje kod osoba starijih od 60 godina. Rjeđi slučajevi rupture makule uključuju ozljede oka s dugoročnim oticanjem makule, visoki stupanj kratkovidnosti i dijabetičku retinopatiju.

Rizični čimbenici za nastanak rupture makule

Makularne rupture su češće kod starijih osoba i to posebno kod žena. Također, ukoliko ste već imali ablaciju mrežnice, pod većim ste rizikom od stvaranja nove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ostali rizični čimbenici uključuju:

  • makularni “pucker” (nabori makule),
  • dijabetes,
  • okluzija mrežnice,
  • upala oka (uveitis).

Simptomi rupture makule

U ranim fazama formiranja rupture makule gotovo i nema simptoma. Postepeno centralni vid postaje mutan i iskrivljen.

Ukoliko ruptura napreduje pojavljuje se crna točka u centralnom dijelu vidnog polja, koja narušava sposobnost vida na blizu i na daleko. Makularna ruptura ne utječe na periferni vid. Simptomi se obično javljaju na jednom oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Ostali simptomi uključuju:

  • smanjenu sposobnost razlikovanja finih detalja prilikom fokusiranja na određeni predmet na svim udaljenostima,
  • izobličenja promatranog predmeta koji izgledaju kao da gledate kroz gustu maglu ili valovito staklo,
  • crnu točku u središtu vidnog polja.

Svi navedeni simptomi ukazuju na potrebu za hitnom liječničkom pomoći. Stupanj do kojeg je vid pogođen ovisit će o veličini i mjestu makularne rupture, kao i fazi njegova razvoja.

ruptura makule oka, ruptura makule
Foto: Shutterstock

Važno je imati na umu da ukoliko imate oštećenu makulu nećete u potpunosti izgubiti vid. I dalje će biti prisutna sposobnost perifernog vida.

Dijagnoza rupture makule

Prije pregleda liječnik će vam ukapati kapi u oči za širenje zjenica. Uz pomoć posebne leće, kroz proširenu zjenicu pregledati će unutarnje strukture oka.

Za dijagnozu rupture koristi se također OCT (optička koherentna tomografija), uz pomoć koje se skenira stražnji dio oka. Na ovaj način dobivamo detaljan prikaz mrežnice i makule. Oftalmolog prati veličinu rupture i eventualne promjene stražnje strukture oka.

Liječenje i prognoza

Vitrektomija je najučinkovitija operacija za tretiranje rupture makule i mogućeg poboljšanja vida. Operacija se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji, te može trajati od sat vremena do nekoliko sati, ovisno o stanju vašeg oka.

Prilikom ovog kirurškog postupka, staklasti gel se uklanja kako bi se spriječilo povlačenje mrežnice, a najčešće se u oko stavlja plinski mjehurić koji nježno zadržava rubove rupture zatvorenim, dok ne zacijeli.

Poslije operacije pacijent bi trebao držati glavu u posebnom položaju nekoliko dana, nekad i do 2 tjedna, ovisno o karakteristikama makularne rupture. To će omogućiti da se mjehurić lagano resorbira (otopi).

Uspješnost vitrektomije je viša od 90%. Potencijalne komplikacije postupka uključuju nastanak katarakte, ablacije mrežnice, infekcije, glaukoma, krvarenja, te ponovnog stvaranja rupture (manje od 10% slučajeva).

U nekim slučajevima, kada je makularna ruptura vrlo mala i nema veliki utjecaj na vid, liječnik vam možda neće preporučiti operacijski zahvat. U tim slučajevima je potrebno redovito odlaziti na kontrole i time pratiti promjene i veličinu rupture.

Ukoliko spadate u rizičnu skupinu za obolijevanje od bolesti makule ili drugih očnih bolesti, možete koristiti slijedeći test kod kuće kako biste pratili stanje vašeg vida:

Amslerov test: Test za makularnu degeneraciju i druge poteškoće s vidom

Tekst objavljen 10/04/2014, posljednja izmjena 02/01/2024.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devet − 8 =

Back to top button