Širenje zjenica na očnom pregledu – što trebate znati?

Širenje zjenica omogućuje oftalmologu pregled unutarnjih struktura oka, uključujući očnu leću, mrežnicu i optički živac. Radi se o ključnom dijelu oftalmološkog pregleda, jer se samo na taj način može obaviti detaljan pregled unutrašnjosti oka. Saznajte prednosti i moguće nuspojave širenja zjenica na očnom pregledu.
59 Shares

Zjenica oka slična je otvoru fotoaparata koji se može povećati ili smanjiti, ovisno o tome koliko svjetla je potrebno. Mioza je suženje zjenice oka, a midrijaza je dilatacija ili proširenje zjenice. Veličinu zjenice kontroliraju simpatički i parasimpatički živčani sustavi.

Veličina zjenice se mijenja ovisno o količini svjetlosti koja dopire do očiju. Pri jačoj svjetlosti zjenice se prirodno smanjuju, a pri slabom osvjetljenju prirodno se šire.

Veličina zjenice može se također mijenjati kao odgovor na seksualne podražaje ili stresnu situaciju.

Zašto je širenje zjenica važno?

Dilatacija zjenica omogućuje oftalmologu da pregleda unutrašnjost vaših očiju. Oftalmolog koristi biomikroskop i jaki snop svjetla kako bi uz pomoć posebnog povećala pregledao mrežnicu, optički živac, krvne žile i ostale dijelove oka koji se inače ne mogu vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Dilatacija zjenica pomaže oftalmologu dijagnosticirati mnoga očna stanja, to uključuje:

Također, pomaže u dijagnosticiranju nekih kroničnih stanja koja utječu na oko, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Na primjer, visoki krvni tlak može oštetiti krvne žile mrežnice, što se može vidjeti pregledom očne pozadine.

Kapi za širenje zjenica

Postoje dvije vrste kapi za oči koje utječu na veličinu zjenice. Jedna vrsta potiče kontrakciju mišića u šarenici koji povećavaju zjenicu, a druga vrsta opušta mišiće koji uzrokuju suženje zjenica, te također opuštaju mišiće koji omogućuju fokusiranje očne leće unutar oka. Ponekada se ove kapi za oči koriste istovremeno, kako bi se postiglo što veće proširenje zjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Detaljan oftalmološki pregled oka uključuje primjenu kapi za širenje zjenica, koje se ponekada kapaju i više puta. Oftalmolog može koristiti više različitih kapi za oči, ovisno o tome što želi postići i koliko široku zjenicu treba.

Nuspojave širenja zjenica

Kapi za širenje zjenica imaju dvije osnovne nuspojave, privremeno zamućenje vida i povećanu osjetljivost na svjetlost.

Zamućenje vida

Većina dilatacijskih kapi za oči ima nuspojavu – cikloplegiju. Cikloplegija je privremena paraliza cilijarnog tijela, koji omogućuje fokusiranje očne leće na bliske udaljenosti. Većina kapi za širenje zjenica može izazvati cikloplegični učinak od nekoliko sati do nekoliko dana.

Širenje zjenica (dilatacija) i cikloplegija su dva različita procesa, ali povezani su jer većina lijekova koji uzrokuju cikloplegiju također povećavaju zjenicu. Dakle, nuspojava širenja zjenica u sklopu oftalmološkog pregleda je zamućen vid na blizinu, koji najčešće traje do nekoliko sati nakon pregleda. Vid na daljinu također može biti zamućen, ali u bitno manjoj mjeri.

kapi za širenje zjenica
Foto: Shutterstock

Osjetljivost na svjetlost

Kada se primijene kapi za dilataciju, zjenica postaje vrlo velika. Budući da zjenica zbog lijeka ne reagira na svjetlo sužavanjem, pacijent postaje vrlo osjetljiv na svjetlost. Preporučljivo je koristiti sunčane naočale nakon pregleda, kako bi se smanjila nelagoda uzrokovana sunčevom svjetlošću.

Duljina trajanja proširenih zjenica ovisi o broju kapanja i vrsti lijeka koji se koristi. Obično traje tri do šest sati, ali nije neuobičajeno da kod nekih pacijenata traje i do 24 sata.

Skijaskopija i određivanje dioptrije na široke zjenice

Ponekada oftalmolog može obaviti skijaskopiju s provjerom dioptrije u cikloplegiji. Radi se o objektivnom određivanju dioptrije na proširene zjenice.

Kada se radi skijaskopija?

Skijaskopija se najčešće radi kod djece zbog određivanja dioptrije za prve naočale. Mehanizam fokusiranja vrlo malog djeteta je toliko jak da nije moguće točno izmjeriti dioptriju bez objektivne skijaskopije na proširene zjenice. Kapi za širenje zjenica privremeno blokiraju mogućnost fokusiranja očiju, te se na taj način može precizno izmjeriti dioptrija uređajem koji se naziva autorefraktometar.

autorefraktometar
Autorefraktometar. Foto: Shutterstock

Zatim se dijete ponovno naručuje na pregled za nekoliko dana, kada lijek izađe iz sustava, kako bi se i subjektivno odredila dioptrija prema objektivnom nalazu. Naime, objektivni skijaskopski nalaz pokazuje punu dioptriju oka, koja se dodatno treba prilagoditi dijetu subjektivnim pregledom.

Kapi za širenje zjenica kao terapija

Kapi za cikloplegiju mogu se koristiti i za liječenje određenih očnih bolesti ili trauma koje uzrokuju akutnu bol i osjetljivost na svjetlo. Na primjer, ponekada se koriste kod upale srednje očne ovojnice, koja se naziva uveitis.

pregled vida kod djece
Foto: Shutterstock

Također, dječji oftalmolozi ih mogu koristiti za liječenje slabovidnosti i stanja koje se naziva lijeno oko. Tada se kapi propisuju za mnogo duže razdoblje, u nekim slučajevima i do nekoliko mjeseci. Ova metoda je zamjena za okluziju oka. Naime, kapima za širenje zjenica se privremeno zamućuje vid na blizinu boljem oku, te se na taj način prisiljava mozak da koristi slabije (lijeno) oko. Ovaj tretman ponekada djeluje jednako dobro kao i okluzija, ali za roditelje je često jednostavnija okluzija, jer dijete često odbija kapi za oči.

Zaključak

Širenje zjenica može biti neugodno i uzrokovati zamućenje vida na nekoliko sati, ali to je ključan dio zdravstvenog pregleda. Pregled na proširene zjenice može pomoći vašem liječniku ne samo da dijagnosticira očne bolesti, već i druga zdravstvena stanja. Ako redovno obavljate kompletan oftalmološki pregled (svake dvije godine), to će vam zasigurno pomoći u očuvanju zdravlja očiju.

Pročitajte sljedeće:

Proširene zjenice – što može biti uzrok i kada obavezno posjetiti liječnika?

Tekst objavljen 14/07/2020, posljednja izmjena 21/12/2022.

59 Shares
Oglas
Medicinski pregledao

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × jedan =

Back to top button