Skijaskopija – kada je potrebno širenje zjenica?

Skijaskopija ili cikloplegična refrakcija je postupak kojim se utvrđuje potpuna refrakcijska pogreška oka, privremenim opuštanjem mišića koji pomažu u fokusiranju oka. Cikloplegične kapi za oči koriste se za privremeno opuštanje cilijarnog tijela ili akomodacijskog mišića očiju. U nastavku saznajte u kojim slučajevima je nužno određivanje dioptrije na široke zjenice i koje su moguće nuspojave.
0 Shares

Tijekom sveobuhvatnog pregleda očiju liječnik može odrediti dioptriju uz pomoć skijaskopije. Radi se o objektivnom određivanju dioptrije na proširene zjenice, koji pruža najpreciznije podatke o refrakcijskoj pogrešci oka.

Refrakcija je postupak koji se koristi za mjerenje refrakcijske pogreške oka. Refrakcijska pogreška je optički nedostatak koji ne dopušta da svjetlo dopada na centar za vid (mrežnicu), što rezultira zamagljenim ili iskrivljenim vidom.

Među refrakcijske pogreške oka spadaju kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hipermetropija), staračka dalekovidnost (presbiopija) i astigmatizam (cilindri).

Što je skijasakopija i zašto se radi?

Skijaskopija ili određivanje dioptrije na široku zjenicu (cikloplegična refrakcija) koristi se za privremeno paraliziranje očnih mišića, koji pomažu u fokusiranju promatrane slike. Kapi za širenje zjenica privremeno će paralizirati cilijarno tijelo ili očni mišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Skijaskopija se izvodi kako bi se blokirao refleks akomodacije, koji ometa subjektivno određivanje dioptrije. Akomodacija je sposobnost oka da izoštri sliku na različitim udaljenostima.

Prilikom mjerenja cikloplegične refrakcije, liječnik utvrđuje punu refrakcijsku pogrešku oka, bez ikakvog utjecaja osobe koja se testira. Ponekada pacijent može nesvjesno pretjerano fokusirati sliku, što će utjecati na krajnji rezultat. Kod dalekovidnih osoba se može pokazati bitno manja dioptrija od stvarne.

Kada se to dogodi, oftalmolog mora pronaći način da kontrolira sposobnost fokusiranja pacijenta. Pažljiva i detaljna refrakcija može pomoći u postizanju cilja. Međutim, najbolji način za to je korištenje cikloplegičnih kapi za oči. Kapi privremeno opuštaju akomodacijski mišić unutar oka, tako da pacijent ne može više akomodirati ili fokusirati svoj vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Upotreba kapi za širenje zjenica nije potrebna pri uobičajenom pregledu dioptrije za naočale. Postoje tri skupine ljudi kod kojih skijaskopija može imati koristi.

Skijaskopija kod djece

Kod određivanja prvih naočala za djecu skijaskopija je obavezna. Djeca imaju izrazito jaku sposobnost fokusiranja (akomodaciju), te nisu u stanju to kontrolirati. Zbog toga je potrebno koristiti kapi za širenje zjenica, kako bi se eliminirale moguće pogreške u određivanju dioptrije. Nakon skijaskopije i objektivnog mjerenja dioptrije, liječnik može biti siguran u rezultate mjerenja.

Određivanje dioptrije na siroke zjenice djeca
Foto: Shutterstock

Pred-prezbiopija

Prezbiopija je stanje koje pogađa populaciju od oko 40-te godine života. Dolazi do postupnog gubitka sposobnosti izoštravanja vida prilikom promatranja bliskih objekata. Iz tog razloga većina osoba starijih od 40 godina koristi naočale za čitanje ili progresivne naočale.

Međutim, kod nekih osoba simptomi se mogu razviti dosta ranije. Takvo stanje se naziva pred-presbiopija. Dolazi do usporenog fokusiranja s blizine na daljinu i obrnuto. Najbolji način za utvrđivanje precizne dioptrije kod ovakvih pojedinaca je upravo skijaskopija.

Kandidati za LASIK ili druge refraktivne zahvate

Pacijenti koji se odluče za refraktivnu operaciju ili LASIK korekciju dioptrije moraju obaviti skijaskopiju. Kirurg mora točno znati kolika je refrakcijska pogreška oka, kako bi uspješno laserom uklonio dioptriju.

Nuspojave

Kapi za širenje zjenica mogu uzrokovati zamagljenost vida i osjetljivost na svjetlo, čak do nekoliko sati nakon ukapavanja. Neki pacijenti mogu imati zamagljen vid i sljedeći dan. Preporučeno je nositi zaštitne sunčane naočale kako bi se ublažila osjetljivost na svjetlo i smanjilo naprezanje očiju.

Liječnik bi trebao obratiti pozornost na vaš očni tlak prije ukapavanja kapi za širenje zjenica, jer kapi negativno utječu na stanje poput glaukoma (povišeni očni tlak).

Ukoliko ste naručeni na skijaskopiju (širenje zjenica) obavezno dođite u pratnji. Ne vozite, ne koristite teške strojeve ili oštre predmete, dok vam se vid u potpunosti ne vrati u prvobitno stanje.

Pročitajte sljedeće:

Širenje zjenica na očnom pregledu – što trebate znati?

Tekst objavljen 05/09/2020, posljednja izmjena 14/10/2022.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 + dva =

Back to top button