Šljiva na oku – koliko je ovo stanje opasno?

“Šljiva na oku” je izraz koji se koristi za modricu, odnosno masnicu na oku koja se pojavila nakon ozljede lica ili glave. Krv i ostale tekućine nakupljaju se oko oka, što uzrokuje natečenost i tamnjenje tkiva.
0 Shares

Kod traume ili ozljede lica, koža u području oka koja je inače opuštena, prva je koja nateče zbog nakupljanja tekućine. Unatoč imenu, samo oko najčešće nije ozlijeđeno, a modrice obično prolaze same od sebe u roku od nekoliko dana.

No, modrica može biti znak ozbiljnije ozljede. Ako se pojavi krvarenje unutar oka, to stanje se naziva hifema. Hifema može utjecati na rožnicu i vid.

U nekim slučajevima traume lica ili oka, može doći do povećanog pritiska (hipertenzije) unutar očne jabučice, što može dovesti do oštećenja oka i vida. Ako se modrice pojave na oba oka nakon ozljede glave, to može upućivati na frakturu lubanje i druge ozbiljne povrede.

Simptomi

Nakon ozljede oka, važno je prepoznati razliku između obične “šljive na oku” i simptoma koji mogu upućivati na ozbiljniju ozljedu glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Simptomi “šljive na oku” uključuju:

 • Bol oko oka.
 • Naticanje oko oka, isprva blago, a kasnije sve jače. Zbog natečenosti otežano je otvaranje oka.
 • Promjena boje (modrice) oko oka. Koža oko oka može prvo pocrveniti, a zatim potamniti do ljubičaste, žute, zelene ili crne.
 • Zamagljen vid.

Znakovi ozbiljnije ozljede glave zahtijevaju odlazak liječniku, a mogu uključivati:

 • duplu sliku,
 • gubitak vida,
 • krv na površini očne jabučice,
 • nemogućnost pomicanja oka,
 • jake i/ili dugotrajne glavobolje,
 • nesvjesticu,
 • krvarenje iz ušiju ili nosa.

“Šljiva na oku” – koji je najčešći uzrok?

Najčešći uzrok “šljive na oku” je udarac u nos ili oko. Modrica se može pojaviti na jednom ili oba oka, ovisno o mjestu udarca. Udarac u nos može dovesti do naticanja oba oka zbog nakupljanja tekućine. Neke druge vrste trauma, poput fraktura lubanje, također mogu dovesti do modrica oko oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Operacije lica, poput estetskog zatezanja, operacija nosa ili operacija čeljusti, također uzrokuju modrice i naticanje oka. Neka druga stanja, poput alergija i infekcija, mogu dovesti do naticanja, ali ne i modrica.

Modrica na oku – liječenje

Tipične modrice koje nemaju ozbiljnije simptome mogu se sanirati kod kuće. Kako biste smanjili natečenost i olakšali bolove, držite led preko oka u intervalima od 15-20 minuta svakih sat vremena. Ako nemate led, poslužit će smrznuto povrće.

Unatoč čestim prikazima u filmovima, nikad nemojte stavljati sirovi odrezak mesa na modricu. Bakterije na sirovom mesu predstavljaju opasnost od infekcije i ta metoda nema nikakvo znanstveno uporište.

modrica ispod oka, šljiva na oku, masnica na oku
Foto: Shutterstock

Za kraj, dobro zaštitite ozlijeđeno oko od daljnjih ozljeda. Izbjegavajte sportove i slične aktivnosti u kojima može doći do nove traume sve dok oko potpuno ne zacijeli. Ako se bol i nateknutost ne smanji nakon nekoliko dana ili ako dođe do problema s vidom, javite se svojem oftalmologu.

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć?

Masnica na oku i podlijev ispod oka mogu biti popraćeni nizom simptoma koji mogu zahtijevati hitnu liječničku pomoć. Masnica na oku može biti posljedica prijeloma lica. Morate odmah potražiti liječničku pomoć ako postoji sumnja na frakturu kostiju lica ili lubanje.

Ako glavobolja potraje ili ako doživite gubitak vida ili svijesti, to može biti simptom potresa mozga ili frakture.

Ostali simptomi potresa mozga uključuju:

 • mučninu,
 • vrtoglavicu,
 • povraćanje,
 • letargiju,
 • gubitak pamćenja.

Još jedan ozbiljan simptom je krvarenje ili curenje bistre tekućine iz nosa ili uha. Površinska krv na oku također može biti razlog za zabrinutost. To može biti znak rupture očne jabučice ili oštećenja krvnih žila u oku.

Ipak, većina masnica na oku i podlijeva se može liječiti kod kuće ledom, odmorom i tabletama protiv bolova. Podlijev može potrajati od nekoliko dana do dva tjedna, dok modrica zacjeljuje.

Pročitajte sljedeće:

Bol u oku – trebam li se zabrinuti?

Tekst objavljen 09/01/2015, posljednja izmjena 02/10/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

4 Komentara

 1. Molim Vas koliko treba da se se resorbuje krv iz oka,a koja je nastala nakon pao sa bicikla.
  Hvala

 2. Pao sam sa bicikle i neznam sta da radim imam veliki otok brzo ljudi pomozitemi napisitemi kako dda smanjim otok

  1. Poštovani,

   hladni oblozi bi trebali smanjiti otok, ali svakako bi bilo preporučljivo obaviti i oftalmološki pregled ukoliko je udarac bio u predjelu oka.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × dva =

Back to top button