Što je skleritis, a što episkleritis?

Skleritis i episkleritis su upale zaštitnih vanjskih slojeva oka, koji prekrivaju očnu jabučicu. Dublji sloj koji prekriva oko se naziva bjeloočnica ili sklera, poznat kao bijeli dio oka. Prozirno tkivo koje prekriva bjeloočnicu se naziva episklera, a prekriven je prozirnom finom membranom – spojnicom.
0 Shares

Upala episklere ili episkleritis često podsjeća na lokalizirani oblik konjunktivitisa, ali nije popraćen vodeno – gnojnim sekretom kao što je to slučaj kod konjunktivitisa.

Episkleritis je obično manji poremećaj koji ne stvara trajna oštećenja očiju i obično se rješava u roku od jednog ili dva tjedna. Njegova prisutnost ponekad upućuje na autoimune bolesti kao što je npr. reumatoidni artritis.

Skleritis je rjeđa, ali ozbiljnija upala, koja se najčešće pojavljuje zajedno s autoimunim poremećajem, najčešće kod osoba u dobi između 30 i 60 godina. U težim slučajevima može doći do proboja (rupture) očne jabučice i gubitka oka.

Što uzrokuje skleritis i episkleritis?

Uzrok skleritisa i episkleritisa je nepoznat. Episkleritis i skleritis mogu biti povezani s poremećajem sustavne bolesti tijela. Takvi poremećaji uključuju autoimune bolesti reumatoidnog podrijetla (reumatoidni artritis, sklerodermija, lupus), upalne bolesti crijeva i tuberkulozu. Herpes zoster na oku može dovesti do pojave skleritisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Simptomi episkleritisa:

  • crvene ili ljubičaste, odignute mrlje na bijelom predijelu oka, obično promjera od jednog centimetra
  • osjećaj blage smetnje u jednom ili oba oka

Simptomi skleritisa:

  • oštra bol u oku koja je intenzivnija, pri pokretu očiju
  • pojačano crvenilo na bjeloočnici
  • povećana osjetljivost na svjetlo (fotofobija)
  • zamagljen vid
  • bol koja utječe na čeljust ili kranijalne kosti u području očiju

Prevencija

Ne postoji način da se spriječi pojava skleritisa i episkleritisa. U nekim slučajevima korikosteroidne kapi za oči mogu ublažiti simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Dijagnosticiranje skleritisa i episkleritisa

Za temeljnu dijagnozu potreban je detaljan pregled očiju od strane oftalmologa i čitava povijest bolesti. Također je nužno napraviti ultrazvuk očne jabučice, te laboratorijske testove krvi, da bi se ustanovilo s kojom sustavnom bolesti tijela je skleritis ili episkleritis povezan.

Liječenje skleritisa i episkleritisa

Za liječenje episkleritisa se prepisuju protuupalni lijekovi. Kod liječenja skleritisa kortikosteroidi mogu smanjiti upalu kod nekih bolesnika. U težim slučajevima mogu biti propisani imunosupresivni lijekovi. Ukoliko se radi o perforaciji sklere potreban je kirurški zahvat.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva × 4 =

Back to top button