Spavanje s otvorenim očima – lagoftalmus

Spavanje s otvorenim očima ili stanje kod kojega su očni kapci uvijek djelomično otvoreni naziva se lagoftalmus. Kada su očni kapci nedovoljno zatvoreni oči su izložene zraku, te se na taj način značajno isušuju, pa je onemogućeno prirodno vlaženje površine oka suzama.
0 Shares

Kod mlađe populacije, spavanje s otvorenim očima ili noćni lagoftalmus nije ozbiljno stanje i u većini slučajeva nestane prilikom odrastanja.

Lagoftalmus se također može pojaviti tijekom dana. Takvi pacijenti ne mogu trepnuti do kraja, a na taj način određeni dio oka ostaje isušen, te dolazi do raznih komplikacija.

Noćni lagoftalmus

Očni kapci služe kao barijera i takvim položajem omogućuju suzama vlažiti površinu očiju. Zajedno s hranjivim tvarima suze sadrže prirodne antibiotike koji uništavaju viruse i bakterije. Kada je ta barijera oštećena, oči su izložene vanjskim utjecajima, a suzni film isparava.

Ukoliko se ovo ponavlja svake noći, oči postaju upaljene, a na rožnici i spojnici se formiraju suha oštećenja, ulkusi (čirevi) i ožiljci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
lagoftalmus, spavanje s otvorenim očima
Foto: Shutterstock

Možda zvuči čudno, ali noćni lagoftalmus se zapravo smatra oblikom paralize lica, te uključuje poremećaje mišića očnog kapka, koji mogu biti privremeni ili trajni.

Lagoftalmus može biti uzrokovan:

  • infekcijom
  • Bellovom paralizom
  • moždanim udarom
  • operacijom
  • traumom

Simptomi lagoftalmusa

Ukoliko patite od noćnog lagoftalmusa možete se probuditi sa simptomima suhog oka kao što su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija
  • osjećaj stranog tijela u oku
  • crvenilo
  • bol u oku
  • zamagljen vid
  • povećana osjetljivost na svjetlo

Liječenje lagoftalmusa

Liječenje lagoftalmusa obično uključuje aplikaciju kapi za oči (umjetnih suza) nekoliko puta dnevno ili masti prije spavanja.

Da bi se spriječilo spavanje s otvorenim očima može se lagano zalijepiti hipoalergijska traka preko kapaka, koja sprječava njihovo otvaranje. Također može poslužiti i maska koja prekriva oči.

Trajnija metoda je kirurški zahvat. Kod ove vrste zahvata se u gornju vjeđu ugrađuju manji zlatni i platinasti utezi čija je glavna uloga povlačenje gornje vjeđe, te na taj način omogućuju pravilno izmjenjivanje suza na površini oka.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 + 6 =

Back to top button