Menopauza i suhe oči: savjeti za samopomoć

Svaka žena tijekom menopauze prolazi kroz mnoge hormonalne promjene. Nakon menopauze tijelo stvara manje reproduktivnih hormona, poput estrogena i progesterona. Niske razine estrogena mogu na razne načine utjecati na vaše zdravlje i uzrokovati neugodne simptome, poput valunga. Jedan od manje poznatih simptoma menopauze su suhe oči.
0 Shares

Suzni film koji prekriva površinu oka ima nekoliko važnih funkcija, od održavanja površine oka glatkom i čistom, do smanjenja rizika od infekcija. Sastoji se od mukoznog sloja, vodenog sloja i lipidnog sloja. Sindrom suhog oka najčešće nastaje kada oko ne proizvodi dovoljno suza ili kada su suze loše kvalitete. To može dovesti do peckanja, zamagljenog vida, a u težim slučajevima i do ozbiljnih infekcija oka.

Zašto menopauza utječe na suhoću očiju?

Kako starimo, proizvodnja suza se smanjuje. Rizik od razvoja suhog oka se povećava kod starijih od 50, bez obzira na spol. Međutim, žene u menopauzi posebno su sklone suhoći očiju. Spolni hormoni poput androgena i estrogena na neki način utječu na stvaranje suza, ali točan odnos nije poznat.

Prije su znanstvenici pretpostavljali da niska razina estrogena uzrokuje suhoću očiju kod žena u menopauzi, ali nova istraživanja su usredotočena na ulogu androgena. Androgeni su spolni hormoni koje imaju i muškarci i žene. Žene po prirodi imaju niže razine androgena, a one se dodatno smanjuju nakon menopauze. Moguće je da androgeni igraju ulogu u ravnoteži proizvodnje suza.

Čimbenici rizika za razvoj suhog oka kod žena u menopauzi

Prijelaz u menopauzu događa se postupno tijekom godina. U godinama koje prethode menopauzi (perimenopauza), mnoge žene doživljavaju simptome hormonalnih promjena, poput valunga i neredovitih menstruacija. Žene starije od 45 godina također imaju rizik od razvoja sindroma suhog oka.

Menopauza i suhe oci
Foto: LinkedIn Sales Navigator / Pexels

Kada govorimo o suhim očima, razvoju simptoma može pridonijeti nekoliko različitih čimbenika:

 • smanjena proizvodnja suza,
 • ubrzano isparavanje suza,
 • smanjena kvaliteta suza.

Nošenje kontaktnih leća, očne alergije i boravak u suhom prostoru dodatno mogu pogoršati simptome.

Mogući simptomi suhog oka:

 • često treptanje
 • osjećaj pijeska u očima,
 • mutan pogled,
 • umorne oči,
 • bol u očima,
 • svrbež u očima,
 • prekomjerno suzenje oka.

Liječenje suhog oka

Prvi korak u liječenju simptoma suhog oka su umjetne suze, koje su dostupne bez recepta u ljekarnama ili očnim optikama. U većini slučajeva umjetne suze uspješno smanjuju simptome suhog oka.

Na hrvatskom tržištu dostupne su Blink® Intensive Plus kapi za oči, koje sadrže formulu gela. Viskoznija formulacija dugotrajno olakšava trajni osjećaj suhih i nadraženih očiju, te su prikladne za dnevnu i noćnu upotrebu. S obzirom da se radi o kapima u obliku tekućeg gela, preporuča se skinuti kontaktne leće prije uporabe i ponovno ih aplicirati kada prođe privremeno zamućenje vida.

Kapnite 1 ili 2 kapi po potrebi u svako oko i zatim trepnite nekoliko puta. Koristite onoliko često koliko je potrebno.

Blink intensive plus kapi za oci

U težim slučajevima suhog oka postoji mogućnost liječenja lokalnom primjenom ciklosporinskih ili serumskih kapi. Moguća je i ugradnja suznih čepića koji usporavaju odvodnju suza iz oka. Ponekada pomaže masaža očnih kapaka.

Što još možete učiniti?

Ograničite rad na računalu. Ako cijeli dan radite za računalom, ne zaboravite praviti pauze. Svakih 20 minuta gledajte u predmet udaljen 20 metara na 20 sekundi. Nalijepite pokraj računala bilješku “treptaj” kao podsjetnik na češće treptanje.

Izbjegavajte suh zrak. Suh zrak u prostoriji može značajno utjecati na simptome suhog oka. Ovlaživač zraka može napraviti značajnu razliku.

Izbjegavajte okidače. Dim cigareta ili pelud u zraku mogu utjecati na pogoršanje simptoma.

Zaštitite oči. Sunčane naočale koje prate oblik lica mogu blokirati vjetar u suh zrak, što može smanjiti simptome suhog oka u aktivnostima na otvorenom.

Smanjite ili prestanite nositi kontaktne leće. Kontaktne leće mogu pogoršati simptome suhog oka, a u težim slučajevima preporuča se prestanak nošenja kontaktnih leća.

Jedite ispravno. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom A može potaknuti zdravu proizvodnju suza.

Osvojite Blink® Intensive Plus kapi za oči!

Nagrađujemo vas! Posjetite našu Facebook stranicu i napišite u komentaru objave [NAGRADNI NATJEČAJ] zašto baš vi trebate umjetne suze. 5 najoriginalnijih odgovora nagraditi ćemo s Blink® Intensive Plus kapima za oči! Saznajte više na linku:

Poklanjamo 5x Blink® Intensive Plus kapi za oči!

0 Shares
Oglas

Promo

Sponzorirani sadržaj.

1 Komentar

 1. Suzi mi lijevo oko i stalno dolazi do upala. Jer upravo to mi je i počelo kako sam ušla u menopauzu
  Voljela bih dobiti kapi da vidim reakcije. Javit ću ako budem dobitnica. Hvala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

12 − 6 =

Back to top button