Dijagnosticiranje i liječenje očnih alergija

Ukoliko sumnjate na očnu alergiju, vaš liječnik će provjeriti da li se vaši simptomi odnose na infekciju oka ili alergijski konjunktivitis.
1 Shares

Alergijski konjuktivitis se dijagnosticira pregledom na biomikroskopu, te diskusijom o povijesti bolesti, uključujući povijest alergija vaše obitelji i vas. Prilikom pregleda na biomikroskopu liječnik će obratiti pažnju na simptome alergijskog konjunktivitisa, kao što su npr. natečene krvne žilice na površini oka.

Izbjegavanje alergena

Pelud

Ukoliko ste alergični na pelud, potrebno je ograničiti kretanje dok je razina peludi najviša (u pravilu sredinom jutra i predvečer), te za vjetrovitog vremena. Kada ste na otvorenom prostoru sunčane ili dioptrijske naočale mogu pomoći kao zaštita, te spriječiti izravan doticaj alergena (peludi) s očima.

Kako bi smanjili izloženost peludi i drugim alergenima dok se nalazite u zatvorenom prostoru, držite zatvorene prozore, te koristite klima uređaje kod kuće i u automobilu. Izbjegavajte koristiti mehaničke podizače prozora, jer oni raznose pelud unutar automobila. Održavajte jedinice klima uređaja čistima, kako bi izbjegli cirkuliranje peludi unutar prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
alergija očiju
Foto: Shutterstock

Pljesan

Ukoliko ste alergični na pljesan, morate znati da vlaga potiče širenje pljesni. Cilj je zadržati razinu vlažnosti između 30 i 50 %. Održavajte čistim prostorije visoke razine vlažnosti poput podruma, kupaonica i kuhinja, te koristite odvlaživače zraka u posebno vlažnim mjestima (npr. podrumi).

Prašina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Ukoliko ste alergični na prašinu, pokušajte smanjiti izloženost grinjama, osobito u spavaćoj sobi. Koristite posebne anti-alergijske pokrivače za posteljinu i jastuke, kako bi koža bila u što manjem doticaju s grinajma.

Perite posteljinu što češće, koristeći vruću vodu (min. 130°C). Pri čišćenju podova, umjesto korištenja suhe krpe ili metle, koristite vlažnu, te će te na taj način ukloniti alergene (grinje, prašinu itd.).

Kućni ljubimci 

Ukoliko su kućni ljubimci (dlaka, perje) uzrok vaše alergije, pokušajte ih držati izvan kuće što je više moguće. Osobito je važno zabraniti pristup ljubimaca u spavaću sobu, tako da možete spavati u anti-alergenskom okruženju.

Razmislite o parketima ili pločicama umjesto tepiha, koji zadržavaju dlaku ljubimaca. Uvijek perite ruke nakon kontakta s kućnim ljubimcem. Također je potrebno što češće prati odjeću koja je bila izložena kućnim ljubimcima.
 
U konačnici, uvijek izbjegavajte trljanje očiju, koje potiče daljnju iritaciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

PROČITAJTE SLJEDEĆE:

Alergija oka – kako prepoznati i liječiti očne alergije?

1 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

2 Komentara

  1. hvala Bogu ,pa je proslo proljece i s proljecem “prokleta”pelud ,jednostavno je ne podnosim

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 − 14 =

Back to top button