Dijagnosticiranje i liječenje očnih alergija

ocne alergije lijecenje, očne alergije, alergije očiju, liječenje alergija očiju

Ukoliko sumnjate na očnu alergiju, vaš liječnik će provjeriti da li se vaši simptomi odnose na infekciju oka ili alergijski konjunktivitis.

Alergijski konjuktivitis se dijagnosticira pregledom na biomikroskopu, te diskusijom o povijesti bolesti, uključujući povijest alergija vaše obitelji i vas. Prilikom pregleda na biomikroskopu liječnik će obratiti pažnju na simptome alergijskog konjunktivitisa, kao što su npr. natečene krvne žilice na površini oka.

Izbjegavanje alergena

Pelud

Ukoliko ste alergični na pelud, potrebno je ograničiti kretanje dok je razina peludi najviša (u pravilu sredinom jutra i predvečer), te za vjetrovitog vremena. Kada ste na otvorenom prostoru sunčane ili dioptrijske naočale mogu pomoći kao zaštita, te spriječiti izravan doticaj alergena (peludi) s očima.

Kako bi smanjili izloženost peludi i drugim alergenima dok se nalazite u zatvorenom prostoru, držite zatvorene prozore, te koristite klima uređaje kod kuće i u automobilu. Izbjegavajte koristiti mehaničke podizače prozora, jer oni raznose pelud unutar automobila. Održavajte jedinice klima uređaja čistima, kako bi izbjegli cirkuliranje peludi unutar prostora.

Pljesan

ocne alergije dijagnostika, očne alergije liječenje, alergijski konjuktivitisUkoliko ste alergični na pljesan, morate znati da vlaga potiče širenje pljesni. Cilj je zadržati razinu vlažnosti između 30 i 50 %. Održavajte čistim prostorije visoke razine vlažnosti poput podruma, kupaonica i kuhinja, te koristite odvlaživače zraka u posebno vlažnim mjestima (npr. podrumi).

Prašina

Ukoliko ste alergični na prašinu, pokušajte smanjiti izloženost grinjama, osobito u spavaćoj sobi. Koristite posebne anti-alergijske pokrivače za posteljinu i jastuke, kako bi koža bila u što manjem doticaju s grinajma.

Perite posteljinu što češće, koristeći vruću vodu (min. 130°C). Pri čišćenju podova, umjesto korištenja suhe krpe ili metle, koristite vlažnu, te će te na taj način ukloniti alergene (grinje, prašinu itd.).

Kućni ljubimci 

Ukoliko su kućni ljubimci (dlaka, perje) uzrok vaše alergije, pokušajte ih držati izvan kuće što je više moguće. Osobito je važno zabraniti pristup ljubimaca u spavaću sobu, tako da možete spavati u anti-alergenskom okruženju.

Razmislite o parketima ili pločicama umjesto tepiha, koji zadržavaju dlaku ljubimaca. Uvijek perite ruke nakon kontakta s kućnim ljubimcem. Također je potrebno što češće prati odjeću koja je bila izložena kućnim ljubimcima.
 
U konačnici, uvijek izbjegavajte trljanje očiju, koje potiče daljnju iritaciju.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
  1. hajdi lulic napisao:

    hvala Bogu ,pa je proslo proljece i s proljecem “prokleta”pelud ,jednostavno je ne podnosim

  2. marica napisao:

    ja bi macku,ali sam alergicna na dlaku pa si to nemogu priustit :((((Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!