Pinguekula i pterigij – izraslina na oku: dijagnoza, simptomi i liječenje

Pinguekula i pterigij su žućkaste tvorevine na spojnici ili u nekim slučajevima rožnici oka. Obje tvorevine su benigne (nekancerogene) i poprilično česte. Pacijenti nakupinu obično opisuju kao “izraslina na oka”. U nastavku saznajte da li se radi o opasnoj pojavi i kada je potrebno liječenje.
0 Shares

Što je pinguekula (pingvekula)?

Pinguekula je žućkasto-bijelo zadebljanje u području spojnice i rožnice, koje izgleda kao nekakva izraslina na oku. Najčešće je smještena nazalno (dijelu oka prema nosu). Riječ je promjenama normalnog tkiva, što rezultira stvaranjem depozita proteina, masti i/ili kalcija. Obično ne uzrokuje veći problem, te je nije potrebno ukloniti.

Što uzrokuje pinguekulu?

Pinguekula se oblikuje kada se tkivo na spojnici oka (konjunktivi) mijenja i stvara malu kvrgu. Neke od ovih kvržica sadrže mast, kalcij ili oboje. Razlog za ovu promjenu na oku nije u potpunosti jasan, ali je povezan s učestalim izlaganjem suncu, prašini, vjetru, te sindromom suhog oka. Pinguekule također imaju tendenciju češće pojavnosti kod starijih osoba.

Kako se liječi pinguekula?

Obično ne trebate nikakav tretman za pinguekulu osim ako ne uzrokuje nelagodu. Ukoliko vas oko boli, liječnik vam može dati mast za oči ili kapi za oči kako biste ublažili crvenilo i iritaciju.

Ukoliko vam estetski smeta, možete razgovarati sa svojim liječnikom o opciji kirurškog uklanjanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

U nekim slučajevima, pingekulu bi ipak trebalo ukloniti. Zahvat je potrebno obaviti u sljedećim slučajevima:

  • kada pingekula urasta preko rožnice i na taj način utječe na vid,
  • kada uzrokuje ekstremnu nelagodu pri nošenju kontaktnih leća,
  • kada je stalno i ozbiljno upaljena, čak i nakon aplikacije kapi ili masti za oči.

Kako spriječiti razvoj i rast pinguekule?

Ako provodite puno vremena na otvorenom zbog posla ili hobija, vjerojatnije je da ćete razviti pinguekulu. Međutim, nošenje sunčanih naočala kada ste na otvorenom može povoljno utjecati na zaustavljanje rasta pinguekule. Sunčane naočale trebaju imati filter koji blokira sunčevu ultraljubičastu UVA i UVB svjetlost.

Održavanje očiju hidratiziranim uz pomoć umjetnih suza također može pomoći u sprječavanju pinguekule. Zaštitne naočale kada radite u suhom i prašnjavom okruženju su poželjne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Što je pterigij?

Pterigij je zadebljanje trokutastog oblika smješten na spojnici oka, te obično prekriva dio rožnice. Tokom vremena se može razvijati, povećati, te prekriti rožnicu i ometati vid. Često se razvija iz pinguekule. U nekim slučajevima pterigij može postati otečen i crven, a ponekad toliko gust da imate osjećaj stranog tijela u oku.

Ukoliko je pterigij dovoljno velik može promijeniti oblik rožnice, što dovodi do nastanka astigmatizma.

pterigij
Foto: Pterigij / Shutterstock

Što uzrokuje pterigij?

Točan uzrok nastanka pterigija nije poznat. Jedno je objašnjenje da prekomjerno izlaganje UV svjetlu može dovesti do navedenih izraslina. Najčešće pogađa ljude koji žive u toplijim klimatskim uvjetima i provode većinu vremena u sunčanom i vjetrovitom okruženju. Također, na razvoj pterigija utjecaj imaju:

  • pelud,
  • pijesak,
  • dim,
  • vjetar.

Da li je pterigij ozbiljno stanje?

Pterigij može dovesti do teških ožiljaka na rožnici, ali ovo je ipak rijetkost. Ožiljke na rožnici je potrebno liječiti, jer mogu uzrokovati gubitak vida. Kod blažih slučajeva, liječenje uključuje kapi i masti za oči kako bi se smanjila upala. U ozbiljnijim slučajevima, pterigij se kirurški uklanja.

Kako se dijagnosticira pterigij?

Dijagnosticiranje pterigija je jednostavno. Vaš liječnik ovo stanje može dijagnosticirati na temelju fizičkog pregleda, uz pomoć biomikroskopa. Biomikroskop omogućuje povećanje i osvjetljenje oka. Ukoliko su potrebna dodatna ispitivanja, ona mogu uključivati:

  • Test vidne oštrine; ovaj test uključuje čitanje slova na optotipima.
  • Topografiju rožnice; medicinska tehnika mapiranja rožnice, koristi se za mjerenje promjena zakrivljenosti rožnice.
  • Foto dokumentacija; uključuje fotografiranje i praćenje stope rasta pterigija.
Možda vas zanima...Očni melanom – simptomi, uzroci i liječenjeBolesti oka

Simptomi

Pinguekula obično ima nekoliko simptoma. Među najčešćima su osjećaj stranog tijela u oku, a u nekim slučajevima iritacija i crvenilo očiju, ukoliko ste izloženi suncu, vjetru, prašini ili suhom zraku.

izraslina u oku, pterigij
Foto: Pterigij / Shutterstock

U slučaju pterijgija može doći do crvenila ili infekcije očiju, posebno u procesu širenja. Ostali simptomi uključuju:

Usporedba pinguekule i pterigija

Pinguekula i pterigij su benigne tvorevine koje rastu u blizini rožnice. Povezane su s izlaganjem suncu, vjetru i prašini.

No, izgledom se razlikuju. Pterigij je površinska pojava okruglog, ovalnog ili izduženog oblika. Pterigij najčešće urastaju preko rožnice, dok kod pinguekule to nije slučaj. Pinguekula koja se širi preko rožnice naziva se pterigij.

Pročitajte sljedeće:

Tumor oka – vrste, simptomi i znakovi

Članak objavljen 19/05/2014, posljednja izmjena 09/05/2022.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 + osam =

Back to top button