Dječje sunčane naočale: potreba ili trend?

Da li djeca zaista trebaju sunčane naočale? Mnogi stručnjaci za vid odlučno tvrde „da“. Sunčevo ultraljubičasto (UV) zračenje uzrokuje brojne probleme vida povezane sa starenjem, kao što su očna mrena i makularna degeneracija.
0 Shares

Stručnjaci su otkrili da izloženost štetnim UV zrakama povećava rizik od slabljenja vida. Također su procijenili da najmanje 80% životnog izlaganja ultraljubičastom zračenju nastupa do 18-e godine života, stoga je vrlo važno da djeca nose naočale sa zaštitom od UV zraka. Ulaganje u kupnju kvalitetnih dječjih sunčanih naočala se svakako isplati, jer ćete na taj način uvelike pridonjeti očuvanju vida svog djeteta.

Dječje sunčane naočale i UV zaštita

Sunčane naočale bi trebale blokirati 99-100% UVB i UVA zračenja; dva tipa ultraljubičastog zračenja.

UVA zračenje prodire u dublje slojeve kože i očiju. Zaslužno je za tamnjenje vaše kože, ali može uzrokovati prijevremeno nastajanje bora i ostale znakove starenja. Također može utjecati na pojavu očne mrene i makularne degeneracije, zbog prodiranja direktno u oči. Prema podacima ugledne američke udruge za rak kože, UVA zrake čine 95% od ukupnog sunčevog zračenja koje dopire do Zemljine površine.

UVB je ultraljubičasto zračenje visoke energije koje može izazvati opekline. Rožnica blokira većinu UVB zraka kako ne bi dospjele u oko i oštetile unutarnje tkivo. Ali u isto vrijeme preveliko izlaganje UVB-zračenju može oštetiti rožnicu i izazvati bolno stanje – opeklinu rožnice koja se naziva fotokeratitis. Fotokeratitis može dovesti do privremenog gubitaka vida kojeg nazivamo „snježno sljepilo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Pri kupnji dječjih sunčanih naočala, posvetite pažnju etiketama koje bi trebale imati naznačeni točni postotak UV zaštite. Ukoliko nemaju istaknut taj podatak, vaš optičar može optičkim instrumentom utvrditi točan stupanj UV zaštite dječjih sunčanih naočala koje vam se sviđaju.

Nemojte zaboraviti da UV zračenje prodire i kroz oblake. Djeca bi trebala nositi sunčane naočale čak i kad je oblačno kako bi zaštitili svoje oči.

sunčane naočale za djecu
Foto: Shutterstock

Željene karakteristike dječjih sunčanih naočala

Uz naočalne leće sa stopostotnom UV zaštitom, većina optometrista i optičara preporuča dječje sunčane naočale slijedećih svojstava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece
 • Leće otporne na udarce. Najbolji materijal za leće dječjih sunčanih naočala je polikarbonat. Polikarbonatske leće su do 10 puta otpornije na udarce od standardnih plastičnih leća, te su savršene za bavljenje sportom. Vrlo su ugodne za nošenje, jer su lakše od stakla i standardnih plastičnih leća.
 • Veliki prianjajući okviri. Najbolji način da spriječite ulazak UV zraka i prašine u oči svog djeteta su sunčane naočale sa relativno velikim okvirima koji vrlo dobro prianjaju uz lice.
 • Nelomljivi okviri. Odaberite dječje sunčane naočale koje imaju fleksibilne okvire izrađene od teško lomljivog materijala. To će spriječiti slamanje okvira i moguće ozljede lica ili očiju zbog pucanja okvira uslijed udarca.
 • Krajevi ručkica sa efektom opruge. Zglobovi ručkica naočala koji imaju efekt opruge će pridonijeti udobnosti samih naočala, te pomoći djetetu da mu naočale ne ispadnu i ne oštete se tijekom igre ili bavljenja sportom.
 • Elastična traka za naočale. Stavlja se na krajeve ručkica kako bi spriječila gubitak ili oštećenje dječjih sunčanih naočala. Postoje trake za pridržavanje naočala koje drže naočale prislonjenima uz glavu tijekom bavljenja sportom, te trake koje služe za nošenje naočala oko vrata i omogućuju vašem djetetu lako skidanje i stavljanje naočala. U tu svrhu nemojte koristiti konopac ili špagu koji predstavljaju rizik od gušenja kod male djece i novorođenčadi.

Za dodatnu zaštitu od UV zračenja tijekom sunčanih dana kada djeca provode puno vremena vani igrajući se, pametno je da uz sunčane naočale nose šešir sa širokim obodom. Stručnjaci tvrde da sjena koju pruža šešir može prepoloviti izlaganje lica i očiju UV zračenju. Također, ne izostavite kremu za sunčanje!

Oprezno sa jeftinim sunčanim naočalama za djecu

Postoje i jeftine sunčane naočale koje imaju UV zaštitu. Ipak, jeftine sunčane naočale mogu predstavljati druge rizike. Nedavno je američka komisija za sigurnost protrošačkih proizvoda zatražila povlačenje nekoliko vrsta jeftinih sunčanih naočala raznih proizvođača sa tržišta. Razlog je bio nedozvoljena količina olova u površinskoj boji naočala. Također je vrlo poznato da okviri i leće jeftinih naočala nisu dugog vijeka kao kod kvalitetnih sunčanih naočala za djecu.

Ako niste sigurni koje sunčane naočale odabrati za vaše dijete, obratite se svom optometristu ili optičaru koji će vam pomoći sa savjetima i preporukama.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

6 Komentara

 1. Jaooo ja sam svojoj djevojčici kupila naočale sa placa,sad mi nije svejedno što se tiče tog olova…
  sigurno joj kupujem jedne kvalitetne!!

 2. Nikad mi nebi palo na pamet kupovat djetetu nešto sa placa,a pogotovo ,ako je riječ o zdravlju..svašta se i ja načita po ovom ineternetu

 3. RAY BANKE MI JE KCER NOSOILA GOTOVO 7 GODINA..I TAKO JE BILA SLATKA A UJEDNO I ZASTICENA OD UV ZRACENJA:)

 4. Joooj kako je slatka ova djevojčica sa slike:))))podsjeca me na moju kcerku kad je bila malena

 5. HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 6. moj mali nosi naočale na pola nosa i to čak i sunčane. Neprestalno mu tupim da ih zakači skroz iza ušiju jer inače nemaju svrhe ali đaba truda. Ne možeš ga uvjeriti nikako!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × 3 =

Back to top button