6 znakova upozorenja kod djece povezanih s lošim vidom

Jeste li znali da je oko 80% informacija koje djeca uče u školi vizualnoga karaktera? Ako dijete ima ne korigirani vid, to može loše utjecati na njen ili njegov razvoj. Naveli smo neke znakove upozorenja na koje morate obratiti pažnju.
0 Shares

Često sjedi blizu TV-a, ili drži knjigu preblizu

Iako je mit da blisko sjedenje televizoru uništava oči, ova navika može biti znak problema s vidom. Ako vaše dijete ne može vidjeti sliku na televizoru jasno ili pročitati tekst bez približavanja knjizi, to bi moglo značiti da je kratkovidno.

Često trljanje očiju

Istina je da djeca trljaju oči kad su umorna ili uzrujana, no ako vaše dijete trlja oči dok se pokušava usredotočiti na određeni objekt, to može upućivati na problem s vidom.

Ne može pratiti tekst koji čita i često se služi prstom prilikom čitanja

Kada djeca uče čitati često se služe prstom kako bi lakše pratila tekst. Ako nakon nekog vremena vaše dijete još uvijek koristi prst, zamolite ga da čita na glas bez pokazivanja prstom. Ukoliko se pokaže da ima poteškoće, ovo može upućivati na probleme s vidom.

Osjetljivost na svjetlo i/ili pretjerano suzenje očiju

Jesu li oči vašeg djeteta posebno osjetljive na unutarnju rasvjetu, sunce ili blic fotoaparata? Djeca s fotofobijom i ekstremnom osjetljivošću na svjetlo mogu razviti glavobolje i mučnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
los vid kod djece
Foto: Shutterstock

Zatvaranje jednog oka prilikom gledanja TV-a ili čitanja

Često zatvaranje jednog oka može ukazivati na refrakcijsku pogrešku ili problem s binokularnim vidom koji ometa sposobnost dva oka da rade zajedno i stvaraju jednu sliku.

Izbjegavanje korištenja računala, jer ih “bole oči”

Naprezanje i bol očiju je često među djecom koja su korisnici računala ili drugih digitalnih uređaja. Neka vaše dijete uzima pauzu svakih 20 minuta, gledajući u predmet udaljen 2 metra najmanje 20 sekundi. Ukoliko ovo ne pomogne potrebno je posjetiti liječnika.

Pročitajte sljedeće: Kada izvršiti prvi pregled vida kod djece?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dva + šesnaest =

Back to top button