Pod stresom ste? Saznajte kako stres utječe na vaše oči

Jeste li znali da stres može uzrokovati probleme s vidom? Ako živite brzim tempom ili prolazite kroz teško životno razdoblje, vaše oči mogu patiti kao i ostatak tijela. Saznajte koji se očni simptomi mogu javiti zbog previše stresa i što učiniti po tom pitanju.
0 Shares

Koji problemi s vidom mogu biti uzrokovani stresom?

Poteškoće s očima koje nastaju zbog stresa su privremene. Ako imate probleme s očima ili vidom koji su stalno prisutni, bez obzira na to što se događa u vašem životu, problem je vjerojatno u očima, a ne u razini stresa. Obratite se oftalmologu ukoliko imate probleme s vidom koji su neprestano prisutni.

Stres može prouzrokovati sljedeće probleme s vidom:

 • Titranje oka. Najčešći očni simptom uslijed povišenog stresa je trzanje ili titranje oka. Obično je bezopasno i radi se o privremenoj pojavi koja prolazi sama od sebe.
 • Osjetljivost na svjetlost. Pojačana osjetljivost na svjetlo može biti simptom brojnih problema s vidom, ali također može biti uzrokovana privremenim stanjem povišenog stresa.
 • Zamagljen vid. Ukoliko je uzrok zamagljenog vida stres, vrlo vjerojatno će se raditi o blažem i privremenom zamućenju vida.
 • Naprezanje oka. Naprezanje očiju može biti uzrokovano nečim jednostavnim, poput dugotrajnog gledanja u ekran. Međutim, također može biti uzrokovano stresom.
 • Mušice u očima. Opaciteti ili tzv. mušice su sitne mrlje koje vidimo pred očima. Mogu se pojaviti privremeno uslijed stresa. Međutim, ukoliko doživite naglo povećanje broja vidljivih mrlja i bljeskove u oku, potrebno je što prije posjetiti liječnika.
 • Vrlo suhe ili suzne oči. Iako su to suprotni simptomi, i jedno i drugo može biti uzrokovano stresom. Sve ovisi o tome kako vaše tijelo reagira na tešku situaciju.
 • Tunelski vid. Stres može izazvati privremeni gubitak dijela perifernog vida, te se stvara osjećaj kao da možete vidjeti samo ravno ispred sebe.

Navedeni simptomi obično nisu strašni i možete živjeti s njima bez da posjetite oftalmologa. Ipak, ako su prisutni tijekom dužeg perioda, trebate posjetiti liječnika za svaki slučaj.

MOŽDA TE ZANIMA… Titranje oka – koji su uzroci i kako ga zaustaviti?

stres problemi s očima
Foto: Shutterstock

Zašto dolazi do problema s vidom uslijed stresa?

Kada postanete zabrinuti, uplašeni ili ste pod stresom, instinkt vašeg tijela je da idete u stanje koje znanstvenici nazivaju “bori se ili bježi” način rada. Vaše tijelo će početi proizvoditi hormone poput adrenalina, što će ubrzati otkucaje srca, a mozak će usmjeriti više krvi na bitne funkcije poput vaših unutarnjih organa i manje krvi do vaših ekstremiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Razlog zbog kojeg vaše tijelo poduzima ove radnje je da vas zaštiti. Mozak otkriva prijetnju kada se brinete o nečemu, pa je njegova reakcija spremiti se za borbu protiv prijetnje ili bježati od nje. Iako je ovo odlična reakcija na fizičku opasnost, nije korisna za većinu problema koji uzrokuju stres, poput velikog broja zadataka na poslu.

Kada ste u „bori se ili bježi“ načinu rada, vaše oči mogu patiti jer će mozak uzrokovati širenje zjenica. Ideja ove reakcije je da dobijete više svjetla u očima kako biste jasnije vidjeli moguće prijetnje.

Međutim, kada ste dugo pod stresom, konstantna dilatacija zjenica čini vas osjetljivim na svjetlost i može uzrokovati ozbiljno naprezanje očiju. Osim toga, kada ste jako napeti, kao i mnogi ljudi koji su pod stresom, mišići u očima i oko njih mogu se zgrčiti, uzrokujući trzanje i bolne oči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

MOŽDA TE ZANIMA… Što uzrokuje tamne krugove oko očiju i podočnjake?

Što možete učiniti?

Ako mislite da su vaši problemi s očima povezani sa stresom, možete početi s relaksacijom. Razmislite o simptomima kao znakovima upozorenja – vaše tijelo očito nastoji reagirati na prijetnju, a to vam smeta. Najbolje što možete učiniti je pokušati smiriti reakciju vašeg mozga na opasnost.

Vjerojatno znate što vas opušta bolje od bilo koga. Međutim, ako trebate neke ideje, pokušajte sljedeće:

 • fizička aktivnost,
 • duga, topla kupka i fokusirajte se na nešto što vam opušta misli,
 • meditacija,
 • duboki, spori udisaji – šaljite zrak u trbuh umjesto u prsa.
stres i opuštanje
Foto: Shutterstock

Kao i uvijek, bolje ćete se osjećati ako se pobrinete da dovoljno spavate i dobro jedete, piše AllAboutEyes. Iako ste zauzeti, uzimanje barem nekoliko minuta da se svjesno opustite, to će pomoći tijelu da se smiri.

Ako ste pod stresom ili zabrinuti većinu vremena, možda ćete morati napraviti veće promjene. Možda pokušavate napraviti previše toga u premalo vremena i morate to jednostavno smanjiti. Alternativno, možda imate anksiozni poremećaj, koji je izlječiv. Ako se stalno osjećate kao da ste na rubu, možda biste trebali razgovarati s liječnikom kako biste bili sigurni da ste emocionalno i fizički zdravi.

Nakon što pronađete način za rješavanje stresa, vaše bi se oči trebale vratiti u normalu. Problemi s vidom koji su povezani sa stresom trebaju biti privremeni i jednostavni za rješavanje. Međutim, ako i dalje imate problema, svakako posjetite svog oftalmologa.

Pročitaj sljedeće:

Mogu li problemi s očima uzrokovati glavobolje?

Članak objavljen 24/12/2018, posljednja izmjena 25/09/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest + petnaest =

Back to top button