Loš vid na daljinu – što je uzrok i kako se liječi?

loš vid na daljinu, slab vid na daljinu

Loš vid na daljinu je najčešće uzrokovan stanjem koje se naziva kratkovidnost. Kratkovidnost ili miopija je pogreška oka kod koje jasno vidimo objekte koji se nalaze u blizini očiju, ali objekte u daljini vidimo nejasno i mutno.

Kratkovidnost se može razvijati postepeno ili naglo, a najčešće se pogoršava u djetinjstvu ili adolescenciji. Radi se o nasljednom stanju, stoga ukoliko patite od kratkovidnosti svakako trebate češće kontrolirati vid vaše djece.

Kratkovidnost se može otkriti rutinskom kontrolom vida, te se jednostavno korigira naočalama ili kontaktnim lećama minus dioptrije. Također je moguće i trajno uklanjanje dioptrije laserskim tretmanom, ukoliko su prisutni svi preduvjeti za laserski zahvat.

Simptomi

Simptomi kratkovidnosti mogu uključivati:

 • Mutan vid pri pogledu na udaljene objekte
 • Potrebu za škiljenjem
 • Glavobolje uzrokovane naprezanjem očiju
 • Poteškoće s vidom pri vožnji automobila, pogotovo pri noćnoj vožnji

Loš vid na daljinu se najčešće otkriva u djetinjstvu, te se često dijagnosticira u ranim školskim godinama djeteta. Dijete s kratkovidnosti često ima sljedeće simptome:

 • Često škiljenje
 • Potreba za sjedenjem preblizu televizora ili ploče u učionici
 • Učestalo treptanje
 • Učestalo trljanje očiju

Kratkovidnost je obično uzrokovana predugom očnom jabučicom ili strmom rožnicom koja prejako lomi zrake svjetla koje ulaze u oko. Zrake svjetla se ne fokusiraju točno na mrežni, već ispred, što uzrokuje mutnu sliku.

Točan uzrok razvijanja kratkovidnosti je nepoznat, ali pretpostavlja se da je uzrokovana genetikom i pretjeranim gledanjem na blizinu (računala, mobiteli, knjige itd.)

Kada napraviti pregled vida?

Ukoliko ste primijetili da lošije vidite na daljinu od vaših prijatelja ili članova obitelji, trebali biste napraviti kontrolu vida. Vaš optometrist ili oftalmolog će odrediti stupanj kratkovidnosti i savjetovati vas oko najbolje korekcije (naočale i/ili kontaktne leće).

Neovisno o kvaliteti vašeg vida, svakako je preporučljivo raditi redovne kontrole vida, radi prevencije raznih očnih stanja i bolesti oka.

Ukoliko već imate dijagnosticiranu kratkovidnost, te ste primijetili nagle bljeskove pred očima ili sjenu koja prekriva dio vašeg vidnog polja, potrebno je hitno zatražiti medicinsku pomoć. Ovo su simptomi ablacije retine, koja nastaje kao komplikacija srednje i visoke kratkovidnosti. Ablacija retine je hitno medicinsko stanje, te je brza reakcija ključna za očuvanje vida.

Loš vid na daljinu može biti uzrokovan i stanjem koje se naziva astigmatizam. Više o astigmatizmu pročitajte u članku: Što je astigmatizam?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. ivan napisao:

  ja vidim na kratko na daleko ne vidim dobro čak ni auto vozit.navodno imam bolest glaukom.pa me zanima ima li pomoći .i način da mi se vid vrati u normalu … pozdrav

 2. Durdica napisao:

  Postovani
  Imam pitanje
  Kratkovidna sam imam veliku dioptriju i astigmatizam.
  Prije nekih mjesec dana sam bila kod okuliste da provjerim stanje vida ,nije se pogorsalo. Ali unazad par dana mi vjeda na desnom oku trepce kao da je zivac ili misic pa nisam sigurna dali bi ponovno morala kod doktora ili to nije nista alarmantno.
  Unapred hvala na odgovoru

 3. Radica napisao:

  Na levom oku imam povišen očni pritisak,zatvoreni ugao,vidim blizu ,na daleko vidim sa naočarima sa diptrijom -3 ili 4.ali samo na tom oku.Koristim kapi ,glaumol i xalatan u levo oko.Na desno oko vidim normalno.Kakve naočare nositi ili ne nositi? Šta da radim?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   maksimalna razlika u dioptrijama između desnog i lijevog oka je 3 dioptrije. Dakle ukoliko na desnom oku nemate dioptriju, a na lijevom imate -3.00, takve naočale možete nositi. Istina, trebati će vam vremena da se priviknete. Ako ne ide, onda se može krenuti s npr. dioptrijom -2.50 na lijevom oku, pa nakon nekog vremena povisiti na -3.00.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!