Koja metoda skidanja dioptrije je bolja – LASIK ili PRK?

LASIK ili PRK

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) je vrsta laserske operacije oka namijenjena korekciji kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Ta metoda je prethodila pojavi LASIK tretmana (skraćenica za laser assisted in situ keratomileusis) no redovito se izvodi još i danas.

LASIK postiže slične rezultate kao i PRK, te je razlika među njima vrlo mala. Obje operativne metode djeluju tako da utječu na oblik rožnice.

LASIK i PRK – u čemu se razlikuju?

Kod operacije LASIK-om, kirurg mora napraviti rez (laserom ili skalpelom) na rožnici kako bi se stvorila tkivna preklopnica, koja se zatim podiže te se laserom djeluje na unutarnji sloj rožnice. Kirurški laser, kojim se upravlja kompjuterski, pažljivo preoblikuje slojeve rožnice ispravljajući zakrivljenja koja su dovela do problema s vidom. Preklopnica se zatim vraća na mjesto i za nekoliko dana zaraste preko novooblikovane rožnice.

Kod PRK metode se ne stvara preklopnica već se vanjski sloj rožnice uklanja kako bi se oslobodilo mjesto koje će laser preoblikovati. Time je PRK bolji izbor za pacijente s tanjim rožnicama ili kroničnom suhoćom očiju.

Najvažnije razlike između PRK i LASIK metode su početni osjećaj neugode i trajanje oporavka. Pacijenti se nešto duže oporavljaju od PRK tretmana, jer vanjskom sloju rožnice treba vremena da zacijeli u potpunosti.

>> Što treba znati o PRK metodi skidanja dioptrije?

Za vrijeme oporavka, PRK pacijenti koriste antibiotske i antiupalne kapi za oči kako bi se ubrzalo zacjeljivanje i smanjio osjećaj neugode koji može biti prisutan nakon operacije. Kapi se obično propisuju za period od nekoliko mjeseci. Osjećaj neugode, zamagljenog vida, i ostalih postoperativnih posljedica, nestaje kroz dva-tri dana, a vrhunska kvaliteta i jasnoća vida se očekuje kroz šest mjeseci.

PRK ili LASIK metoda skidanja dioptrije

Oporavak od operacije LASIK-om je puno brži. Neugoda koju pacijent može osjećati nakon operacije je blaga i kratkotrajna. Većina pacijenata normalno vidi nekoliko sati nakon tretmana, i vid se postupno poboljšava kroz nekoliko mjeseci sve dok se ne postigne vrhunska kvaliteta.

Obje metode zahvata su sigurne i učinkovite, te su pacijenti vrlo zadovoljni. Kod odabira metode najbolje je savjetovati se sa specijalistom za laserske operacije oka. Dobra vijest je da koju god metodu odabrali, najvjerojatnije ćete biti potpuno zadovoljni rezultatima.

>> Potpuni vodič kroz LASIK zahvat!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!