Kako ću se osjećati za vrijeme operacije LASIK-om?

osjećaj laserskog skidanja dioptrije, skidanje dioptrije osjecaj operacije

Operacija LASIK-om se izvodi dok ste budni, slično kao kad vam popravljaju pokvareni zub. Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju u vezi operacije jest “kakav je osjećaj?”. Najkraći odgovor je “neobično, ali ništa strašno.”

Prvi korak operacije

Prije operacije se u oko stavljaju kapi koje sadrže lokalni anestetik. Svakim treptajem, anestetik se ravnomjerno prenosi preko cijelog oka, poput tekućine za čišćenje vjetrobranskih stakala. Time će se umanjiti osjetljivost vaših očiju i nećete osjećati nikakvu bol za vrijeme operacije.

>> Laserska operacija vida – što treba znati?

Držanje oka otvorenim

Kad legnete na stol u prostoriji s laserom, kapi za oči su već ostvarile svoju zadaću (iako vaš liječnik može propisati dodatnu dozu). Očni kapci su vam i dalje osjetljivi pa ćete vjerojatno osjetiti instrument kojim liječnik drži vaše oko otvorenim. Njegovo namještanje može potrajati par minuta. Ako pokušate držati oči otvorenima uz pomoć dva prsta (kao kad stavljate kontaktne leće), osjetit ćete kako se oko prilagođava smanjenoj frekvenciji treptanja. Sličan osjećaj ćete imati za vrijeme operacije LASIK-om.

Hoću li osjetiti samu operaciju?

skidanje dioptrije osjecaj operacije, osječaj laserskog skidanja dioptrijeDva su dijela operacije LASIK-om: stvaranje tankog poklopca na rožnici i preoblikovanje rožnice. Stvaranje tankog poklopca na rožnici je obično najmanje ugodan dio same operacije, te se stvara osjećaj “pritiska” na oko. Za vrijeme upotrebe excimer lasera i preoblikovanja rožnice, pacijent ne osjeća ništa. Liječnik će vas zamoliti da gledate u svjetlost za vrijeme rada lasera, ali nećete osjećati nikakvu bol.

Kako ću se osjećati nakon operacije LASIK-om?

Većina liječnika preporučuje da dan nakon operacije pokušate čim više odmarati oči. Ako vas oči peku, suze, ili osjećate neugodu neposredno nakon operacije, to znači da vaše oči polako zacjeljuju. To je proces sličan zacjeljenju rane, odnosno osjećaju svrbeža koji imate dok rana zacjeljuje. Osjećaj iritacije će vrlo brzo nestati.

>> Potpuni vodič kroz LASIK zahvat!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!