Kako ću se osjećati za vrijeme operacije LASIK-om?

Operacija LASIK-om se izvodi dok ste budni, slično kao kad vam popravljaju pokvareni zub. Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju u vezi operacije jest “kakav je osjećaj?”. Najkraći odgovor je “neobično, ali ništa strašno.”
0 Shares

Prvi korak operacije

Prije operacije se u oko stavljaju kapi koje sadrže lokalni anestetik. Svakim treptajem, anestetik se ravnomjerno prenosi preko cijelog oka, poput tekućine za čišćenje vjetrobranskih stakala. Time će se umanjiti osjetljivost vaših očiju i nećete osjećati nikakvu bol za vrijeme operacije.

>> Laserska operacija vida – što treba znati?

Držanje oka otvorenim

Kad legnete na stol u prostoriji s laserom, kapi za oči su već ostvarile svoju zadaću (iako vaš liječnik može propisati dodatnu dozu). Očni kapci su vam i dalje osjetljivi, pa ćete vjerojatno osjetiti instrument kojim liječnik drži vaše oko otvorenim. Njegovo namještanje može potrajati par minuta.

Ako pokušate držati oči otvorenima uz pomoć dva prsta (kao kad stavljate kontaktne leće), osjetit ćete kako se oko prilagođava smanjenoj frekvenciji treptanja. Sličan osjećaj ćete imati za vrijeme operacije LASIK-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Hoću li osjetiti samu operaciju?

Dva su dijela operacije LASIK-om: stvaranje tankog poklopca na rožnici i preoblikovanje rožnice. Stvaranje tankog poklopca na rožnici je obično najmanje ugodan dio same operacije, te se stvara osjećaj “pritiska” na oko.

Za vrijeme upotrebe excimer lasera i preoblikovanja rožnice, pacijent ne osjeća ništa. Liječnik će vas zamoliti da gledate u svjetlost za vrijeme rada lasera, ali nećete osjećati nikakvu bol.

Kako ću se osjećati nakon operacije LASIK-om?

Većina liječnika preporučuje da dan nakon operacije pokušate čim više odmarati oči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Ako vas oči peku, suze, ili osjećate neugodu neposredno nakon operacije, to znači da vaše oči polako zacjeljuju. To je proces sličan zacjeljenju rane, odnosno osjećaju svrbeža koji imate dok rana zacjeljuje. Osjećaj iritacije će vrlo brzo nestati.

>> Potpuni vodič kroz LASIK zahvat!

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 × 1 =

Back to top button