Djeca i strabizam

strabizam, strabizam kod djece, škiljavost, razrokost, strabizam liječenje

Strabizam ili škiljenje (razrokost) zaslužuje veliku pozornost kada se govori o zdravlju očiju kod djece. Strabizam nije samo estetska pogreška, već je uvijek povezan sa smanjenjem prostornog vida. Kompleksno liječenje strabizma kod djece se izvodi već u predškolskoj dobi i zahtjeva dugotrajnu profesionalnu brigu očnog liječnika i predanu suradnju roditelja.

Konkomitantni strabizam

Ova vrsta strabizma zahvaća 4 – 6 % djece. Obično je urođen, a može se pojaviti do treće godine života. Kod ove vrste strabizma je kretanje očiju moguće u svim smjerovima bez ograničenja, i ne nastaje dvoslika. Škiljenje može biti jednostrano – škilji stalno samo desno ili lijevo oko. U tom slučaju je veći rizik od razvoja slabovidnosti. Drugi tip je izmjenični strabizam, kada oči rotiraju, a pacijent može zaoštriti sliku desnim i lijevim okom. U tom slučaju, opasnost od slabovidnosti je manja.

Ezotropija (konvergentni strabizam) je najčešći oblik strabizma u djetinjstvu. Oko škilji unutra, ka nosu. Egzotropija (divergentni strabizam) je suprotan oblik, kada oko bježi prema van. Ovaj tip strabizma je manje čest, a pojavljuje se obično kasnije nego ezotropija. U nekim slučajevima nailazimo na hipertropiju (vertikalni strabizam) – oko bježi gore ili dolje.

Paralitički strabizam

Za paralitički strabizam je karakterističan poremećaj pokreta jednog ili oba oka. Takav strabizam može biti urođen, ali ga se može i naknadno dobiti. Mogući uzroci su ozljede, tumori, bolesti krvožilnoga sustava, degenerativne bolesti, i drugi. U tom slučaju je jako neugodan simptom dvoslika (diplopija), koja pacijenta smeta i ograničava u normalnom životu. Uvijek je potreban temeljit pregled doktora i utvrđivanje uzroka paralitičkog strabizma. Kod urođenog oblika je većinom jedina mogućnost korekcije operacija.

Liječenje strabizma

strabizam kod djece, strabizam, škiljavost, škiljenje, razrokost, liječenje strabizmaZa uspješno liječenje je presudno rano otkrivanje pogreške. Prvi korak je prepisivanje točne dioptrijske korekcije, koja je ponekad dovoljna za kompenzaciju strabizma. Također je potrebno pregledati vid oba oka posebno, kako bi bilo moguće pravovremeno otkrivanje slabovidnosti (ambliopije). Ako je slabovidnost prisutna, potrebno je započeti sa prekrivanjem oka koje ima normalnu vidnu oštrinu, sa ciljem poboljšanja vida slabijeg oka. U ovoj fazi liječenja je važna suradnja roditelja, jer djeca često odbijaju okluziju vodećeg oka. Ako standardne terapije ispravljanja strabizma ne pomognu, može se početi razmišljati o operaciji. Operacija se može obaviti tek kada se postigne dobar vid na oba oka, a najidealnije vrijeme za operaciju je u predškolskoj dobi, kada se vid još razvija. U mnogim slučajevima jedna operacija nije dovoljna i mora se operirati u više navrata.

Zaključak

Strabizam je problem, njegovo rješavanje ovisi o tipu, vremenu nastanka i drugim faktorima. Međutim, uvijek je važno za uspjeh terapije kontaktirati očnog liječnika na vrijeme i pridržavati se preporučenog liječenja. To obično biva jako teško i naporno kod djece, ali zadatak roditelja je da pozitivno motiviraju mladog pacijenta.

optical express
 6 Komentara Komentiraj
 1. SANDA MIOČIĆ kaže:

  HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 2. mihovil kaže:

  djetetu je bjezalo oko..sve dok nismo krenuli na posebne vjezbe i zatvarnje jednog oka,,.to je zaista pomoglo

 3. ANJA25 kaže:

  Da i ja odlazim na vjezbe s kcerkom,samo se ona boji sestara tamo,pa nam to malo stvara problem .Nismo redovite u odlascima koliko bi trebale biti,nazalost:/

 4. roditelj kaže:

  .. nažalost i naša kćer ima strabizam, stara je 3,5 god. i vrlo je strpljiva i nosi svakodnevno okulzije po tri sata, a naočale skroz ali ni to nije pomoglo tako da je operacija neizbježna. Žalosno je da sve nas iz slavonije šalju u Zagreb i da nema baš ništa kod nas bliže što nam dodatno otežava situaciju, ako netko zna nešto o tome, neka se javi na ovu stranicu; inače preglede obavljamo u Daruvaru i svaka pohvala doktoru i osoblju tamo!

 5. adna kaže:

  da li se moze izlijeciti strabizam kod djeteta od pet mjeseci

 6. damir kaže:

  Pozz..vec kao djete od 3-4 g. imao sam problem sa strabizmom i operaciju u Zg s 5 god.Tad su lijecnici roditeljima preporucili da sa 15 do 17 godina bude druga operacija(sto je bila greska).Nikad nisam imao problema s vidom,ali estetski mi je to smetalo jako jos kao djete a i kasnije..da bi sa 24 god. sam odlucio i pronasao vrhunskog spec za ocne bolesti..Odmah je rekla da sam trebao ranije puno jos kao djete to uraditi..mozemo pokusati ali sanse su male.Ja sam pristao i bilo je uzaludno 2,30h trajala je oper, i nista..I danas mi to smeta estetski mnogo..stoga zelim da ukazem roditeljima da svoju djecu na vrijeme,ako treba svaki dan idu specijalisti i budu uporni,svu paznju da posvete djetetu..Jer to dovodi do velikog gubitka samopouzdanja i povlacenja(osjecaja manje vrijednosti).Ja sam nadprosjecno inteligentan ali puno me to unazadilo u zivotu..Nadam se da ce mnogi roditelji posveti vise paznje kad procitaju moje iskustvo..sve najbolje i sretno s lijecenjem..

Pošalji komentar
This movie requires Flash Player 9
adresar optike i očne ordinacije, popis optika, lista oftalmologa

Kolumna liječnika

naocale nose poznati fotogalerija, slavni naočale, celebrities naočale
anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak