Strabizam – koje su najbolje metode liječenja?

Zdravo poštovani, ja sam iz Makedonije i htio bih Vas pitati mali milion pitanja u vezi strabizma i ostalih devijacije oka ali ću se potruditi da budem što konkretniji. Imam sina od 2,7 godina i unazad nekoliko mjeseci uočili smo da mu desno oko bježi na trenutke prema nosu, mada mi sad moji bliski kažu da su to primijetili posljednjih godinu dana (napominjem ne prije). Uradili smo pregled, ustvari dva, i ovo su nam rezultati:

1.pregled pod cikloplegijom
Objektivni naod
0.D – 0.05?
O.S – 0.6 dječji optotopi

Prednji segment
O.D – Uredan naod
O.S – Uredan naod

Zadnji segment
O.D – Uredan naod
O.S – Uredan naod
D.G H50.0 CONVERGENT CONCOMITANT STRABISMUS
D.G OU Esotropia alternans D_S
OD:Amblyopia

Preporuka za naočale za daljinu
OD +2.75 Dsph +0.75 Dcyl ax. 70
OS +1.75 Dsph +0.50 Dcyl ax.100
PD:51

Ovo su nam rezultati prije širenje zjenica
OD: S +2.25 C +0.75 A 75 D 44.25 MM 7.64 A 170 CYL:-1.00
OS: S +0.5 C +1.00 A 95 D 44.25 MM 7.64 A 180 CYL:-1.75

A ovo poslije širenje zjenica (ne s kapima Atropin) dva put po jednu kap s pauzom po oko dvadeset minuta.
OD: S +3.00 C +0.75 A 60 D 44.25 MM 7.64 A 160 CYL:-1.00
OS: S +2.25 C +0.75 A 105 D 44.25 MM 7.65 A 180 CYL:-1.75

I onda smo potražili drugo mišljenje kod drugog dr. oftamologa, koja nam je rekla da je strabizam desnog oka pod uglom od nekih 30% i uradili smo kompjuterski snimak, koji je sljedeći:

OD: +3.0 -0.75 163
OS: 1.75 -0.75 17

Nismo napravili širenje zjenica jer nam je doktorica rekla da moramo prvo nabaviti kapi ATROPIN 0,5% (kojih kod nas u Makedoniji uopće nema, nije ih imali ni doktorica) i da ih dajemo malom tri dana po dva puta na dan, pa da onda četvrtog dana odemo kod nje na pregled i dijagnostiku, jer se s tim kapima kako nam je rekla, najtočnije može odrediti disfunkcija oka. Sad Vas želim pitati:

1. Dali da pokušam nabaviti kapi (atropin), jeli to moralno da se uradi, s obzirom da mi mali ide u vrtić?
2. Kako to da je dijagnoza tako različita, što sada da radim?
3. Što Vi kažete o problemima mog sina, ima li nade da će mu se oko (strabizam) i vid poboljšati s nošenje naočala i vježbama?
4. Koja ispitivanja su poželjna da uradim?
5. Koje su najbolje metode i vježbe?
6. Jeli moguće da mu se strabizam pojavio prije dalekovidnosti ili je obratno, i koji bi mogao biti razlog za pojavu strabizam?

(Samo je jednom do sada bio bolestan i imao temperaturi do 40 i to u nekoliko navrata u roku od mjesec dana, poslije vakcinu koja se daje u prvoj godini a mi smo je namjerno primili s dvije godine, MRP mislim da se zove. Inače drugo je sve ok, nije pio nikakav antibiotik do sada, nemamo nikoga u obitelji sa strabizmom ni žena ni ja, imam i stariju kćerku i ona je ok s očima, ali moram i napomenuti da nam je dječak vrlo nemiran, u smislu da stalno trči, skače, penje se a i da je često padao i udarao glavu do nedavno, dok se nije stabilizirao). Puno Vas pozdravljam, čekam Vas odgovor i zahvaljujem Vam se od srca.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

strabizam metode liječenja, najbolje metode liječenja strabizma
Dean Šarić
Poštovani,

1. Mislim da je dijagnoza jasna, nije potrebno i atropinsko širenje zjenica.
2. Dijagnoza nije različita.
3. Uz uporno vježbanje i nošenje naočala imate dobre šanse da se vid poboljša.
4. Samo redovite kontrole svakih 6 mjeseci.
5. Kombinacija zatvaranja zdravog oka i vježbe na specijalnim aparatima na klinici. Također kad ste kod kuće igre na kompjuteru mogu biti od velike koristi.
6. Dalekovidnost je svakako urođena, a strabizam je možda urođen, a možda je posljedica razlike u dioptrijama.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

  1. Imam sedmogodisnju djevojcicu koju zadnjih sest i pol godina liječimo od strabizma u Zgb klinici. Kroz cijelu terapiju redoviti smo u nošenju naočala, vježbica i zatvaranju zdravog oka (očiju). Prije tri godine djetetu su operirana oba oka, nakon cega jedno oko vise ne bježi, ali drugo bježi i danas. Naočale nosi i dalje uz dvosatno zatvaranje zdravog oka. Zanima me postoji li mogućnost bržeg izlijecenja i jel bi postigli bolje rezultate u nekoj od EU klinika? I kojoj konkretno? Primarijus je otvorena za druga mišljenja. Unaprijed hvala na savjetu, Antun.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 × 1 =

Back to top button