Što je astigmatizam?

astigmatizam, što je astigmatizam, simptomi astigmatizma, korekcija astigmatizma Astigmatizam je refrakcijska pogreška oka također nazivana cilindar. Nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice, koja zrake svjetla ne lomi u svim meridijanima jednako, a ponekad i zbog nepravilno zakrivljene očne leće.

Simptomi astigmatizma

Astigmatizam se najčešće pojavljuje u kombinaciji sa kratkovidnošću ili dalekovidnošću. Simptomi su zamagljen i nejasan vid, deformirana slika, ili deformirana tiskana slova pri čitanju. Kod blagog astigmatizma osoba ne primijeti uvijek postojanje poremećaja, jer zamagljen vid ispravlja akomodiranjem (prilagodba očne leće za gledanje na blizinu). Dok visoki stupanj astigmatizma uzrokuje značajne probleme sa vidom i nemoguće ga je neprimjetiti. Kod djece se pri dugotrajnom čitanju pojavljuje glavobolja i povećan umor.

Vrste astigmatizma

Pravilni (regularni) astigmatizam – Slučaj kod više od 80% ljudi sa astigmatizmom je pravilni astigmatizam, kada se dva glavna zamišljena meridijana nalaze pod pravim kutem. Takav astigmatizam je najčešće podložan ispravljanju. Ako glavni meridijani leže pod pravim kutem, ali su postavljeni koso, takav astigmatizam se naziva kosi astigmatizam.

Pravilni astigmatizam možemo podjeliti na:
Jednostavni astigmatizam – jedan meridijan je dalekovidan ili kratkovidan.
Složeni astigmatizam – oba meridijana su dalekovidna ili kratkovidna.
Miješani astigmatizam – jedan meridijan je dalekovidan a drugi kratkovidan.

Nepravilni (iregularni) astigmatizam – Dva glavna meridijana nisu okomita jedan na drugi. Ovaj tip astigmatizma je uglavnom uzrokovan zbog bolesti rožnice (keratokonusa), ili nastaje kao posljedica ozljede ili upale rožnice.

Astigmatizam označavamo kao astigmatizam „po pravilu“, ako vertikalni meridijan jače lomi zrake svjetla od horizontalnog. Kada je slučaj suprotan, odnosno kada horizontalni meridijan lomi zrake svjetla jače od vertikalnog meridijana, takav astigmatizam označavamo kao astigmatizam „protiv pravila“.


Astigmatizam, korekcija astigmatizma, simptomi astigmatizma, pravilni astigmatizam

Astigmatizam, korekcija astigmatizma, dalekovidnost, kratkovidnost

Korekcija astigmatizma

Pravilni astigmatizam se može korigirati dioptrijskim naočalama, toričnim kontaktnim lećama, ili kirurškim zahvatom. Ta grana kirurgije se naziva refrakcijska kirurgija. Korekcija nepravilnog astigmatizma je otežana, koriste se kontaktne leće, ponekad pomaže samo operacija. Astigmatizam može biti stabilan, ali isto tako se stanje često pogoršava, zato je iznimno važno redovito posjećivati oftalmologa ili optometrista, zbog dobivanja potrebne korekcije.

>> Kratkovidnost

>> Dalekovidnost

>> Staračka dalekovidnost

optical express
 119 Komentara Komentiraj
 1. MILICA LJUBOJEVIC kaže:

  KADA SAM PRVI PUT CULA DA MI JE DIJAGNOSTICIRAN ASTIGMATIZAM STRASNO SAM SE UPALSILA. BILA SAM SIGURNA DA JE TO NEKA OZBILJNA BOLEST OKA.
  KADA SU MI U OPTICI U VINKOVCIMA OBJASNILI DA SKORO SVAKI COVIJEK IMA ASTIGMATIZAM I DA JE TO NORMALANA POJAVA BILO MI JE LAKSE.OD TADA NOSIM NAOCALE I NISAM MORALA NISTA LIJECITI

  • Poštovana Milice,

   u pravu ste. Astigmatizam nije bolest već refrakcijska greška oka, te se zbog toga ne liječi, već se korigira naočalama, kontaktnim lećama ili laserskim zahvatom.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Marija Janković kaže:

  Ja također cijeli život imam astigmatizam

 3. SANDA MIOČIĆ kaže:

  ja imam astigmatizam,a nazalost i moje djete…srecom neradi se o nekoj opasnoj bolesti..:)
  tako da se ne zamaram mnogo oko toga

 4. marija bilic kaže:

  Takoder imam astigamtizam i bas sam trazila po internetu , jer mi ljecnik nije objasnio o cemu rjec.
  Nije mi bilo svejedno dok sam se vracala sa pregleda do kuce, ali sad je sve to uredu:)

 5. DENIS LUČIĆ kaže:

  JA IMAM CILINDRE NA JEDNOM OKU 4 POD KUTEM 180 ,NA DRUGOM SAMO 0,50 POD KUTEM 10 I NEMOGU DOBITI IDEALNU OŠTRINU VIDA
  DA LI NETKO IMA SLICAN SLUCAJ?NISAM SIGURAN DA LI MI NAOCALE ILI NEKAKVE SPECIJALNE LECE MOGU POMOCI?

  • Poštovani Denise,

   u vašem slučaju su najbolje riješenje polutvrde kontaktne leće ili laserska korekcija. Naočale neće kvalitetno riješiti problem, jer je velika razlika u dioptrijama jednog i drugog oka.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. zrinka kaže:

  ja imam mali astigmatizam i sada su mi prvi put prepisali meke leće ali za astigmatizam. PREEEzadovoljna sam. vidim najmanje 30% oštrije

  • Poštovana Zrinka,

   drago nam je da ste zadovoljni. Meke zamjenske kontaktne leće su odlično riješenje za astigmatizam do 3.00 dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Ivana kaže:

  Denis Lučić ja imam 3 na lijevom a 0.5 na desnom

 8. Ivan kaže:

  Kako sam ja dobio informacije u mom slucaju nema pomoci. Desno oko -0,5 i levo -13,5

  • Poštovani Ivane,

   prepostavljamo da je oko s dioptrijom -13,5 slabovidno. Nažalost u tom slučaju nema rješenja da se povrati stopostotna vidna oštrina.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 9. Ana kaže:

  Mene zanima kakva je moja dioptrija, odnosno od čega ja bolujem. Meni je na levom oku dioptrija -0,50 i +0,25, a na desnom -0,75 i +0,50?

 10. antun kaže:

  postovani imam problem s astigmatizmom i zelo bi operirat oko u klinici svijetlost dali je to netko obavio i koliko je to moguce..

 11. Rajka kaže:

  Neka mi netko odgovori da li se astigmatizam da ispraviti sa očalima i korekcijama kod djece tako da u dogledno vrijeme ne mora nositi naočale?

  • Poštovana Rajka,

   astigmatizam se ne može trajno ispraviti naočalama. Jedini način da se trajno skine dioptrija je laserski zahvat.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 12. Mirna kaže:

  Imam 28 god,sa 13 god.mi je rečeno da mi mrežnica na lijevom oku se nije dobro razvila i s lijevim okom vidim samo 20%. Na desnom oku je dioptrija 0. Rekli su mi da nošenje naočala ili leća neće puno popraviti lijevo oko. Da li se može nešto učiniti?

  • Poštovana Mirna,

   dobro ste informirani. Nažalost, danas ne postoji metoda ispravljanja slabovidnosti, osim ukoliko se ne započne jako rano s vježbama (do 7. godine života).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 13. Sabahudin/Budo kaže:

  Imo sam cilindre preko 2 i uradio sam lasersku korekciju astigmatizma u Svetom Vidu (2000Eura) i ugradio Multi Fokalna Sociva(4000Eura). PS; Posle laserske korekcije astigmatizma samo jedan dan imate bolove i zuljanje i nemozete na dnevno svjetlo,vec treci dan ide sve normalno.Zamislite nosio sam +8 a posto sam trenutno frisak posle operacije jos nemogu da vjerujem da je to uspjelo. Pozzzzz

 14. ivana kaže:

  Imam astigmatizam od 2 god.,nazalost i moja dva sina također,iako nitko drugi u familiji nije imao.Na lijevo oko sve slabije vidim,a desno je do sada bilo ok,ali mi se svake druge god.dioptrija poveća za otprilike 0.5 Imam cilindar ,ali isto nisam zadovoljna oštrinom,jer kod očitavanja dođem do krajnje točke i sve mi je isto.Nosim samo naočale.leće još nisam probala

  • Poštovana Ivana,

   isprobajte kontaktne leće. Ukoliko s mekim kontaktnim lećama ne dobijete zadovoljavajuću oštrinu, s polutvrdim lećama sigurno hoćete.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 15. Filip Miloš kaže:

  Iako astigmatizam nije neka velika bolest ali kad shvatis da ces najvjerovatinije nosit naocale do kraja svog zivota, a nisim ih od 6 godine.Puno moji prijatelja nosilo je naocale ali vise im ne trebaju i nije mi drago kad ti se neki i nakon 8 godina rugaju i zovu te raznim imenenima a sto se tice cura izbor je smanjen!

  • Poštovani Filipe,

   pa nije sve tako crno. Danas su dioptrijske naočale moderne i nose ih čak i oni bez dioptrije. A i uvik možete prijeći na kontaktne leće ukoliko niste zadovoljni naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 16. Neven kaže:

  Pozdrav
  Nosim naočale preko 20 godina i nedavno sam se odlučio na kontaktne leće.
  Na lijevom oku imam astigmatizam i -1.75, a desno -3.75 bez astigmatizma. Dobio sam probne meke kontaktne leće i na lijevom oku nemam ni približnu oštrinu vida kakvu imam uz pomoć naočala (to mi je dominantno oko). Znači li to da ne mogu uopće nositi leće ili ove postojeće nisu odgovarajuće i treba naručiti neke druge?

 17. Tanja kaže:

  Postovani,
  imam nekoliko pitanja za vas.Naime,moj sin od 3,5 godine je imao pregled i ustanovljen mu je astigmatizam i dioptrija na oba oka +1.25.Zanima me koliko je to lose i da li postoji mogucnost da se nosenjem naocara astigmatizam izlijeci.I da li se vremenom stanje pogorsa.
  Hvala na odgovoru.Lijep pozdrav.

  • Poštovana,

   astigmatizam se nošenjem naočala ne liječi. Naočale služe da bi se s njima bolje vidjelo i koriste se isključivo kao pomagalo, a ne kao lijek. Dali će se dioptrija pogoršavati teško je reći, ali svakako postoji ta mogućnost. Preporuka u vašem slučaju je da se naočale svakako nose, što više to bolje.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 18. Mare kaže:

  Poštovani,

  na zadnjih par pregleda uopće ne bih dobila nalaze(vjerovatno da
  ne mogu sama naručiti preko neta duplo jeftinije iste leće koje
  mi oni nabave) često mi bude maglen pogled, pa sam shvatila
  da nakon pustih godina nošenja običnih leća vjerovatno ipak
  trebam one za astigmatizam.Pronašla sam stari nalaz od prije nekoliko
  godina, s obzirom da je potpuno jednaka dioptrija da li je moguće da
  su iste vrijednosti ostale i za ove cilindre i osi…
  Vod cc -6.00 D = -0.75 Dcyl ax150 = 1.0
  Vos cc -7.00 D = -0.50 Dcyl ax 23 = 1.0

  Lp

  • Poštovana,

   s obzirom na Vaše dioptrije, svakako je preporučljivo pokušati s kontaktnim lećama za astigmatizam. Na temelju ovog nalaza nije moguće naručiti leće. Potrebno je prvo napraviti detaljan pregled, te dobiti nalaz za kontaktne leće koji sadrži točne dioptrije kratkovidnosti i astigmatizma, stupnjeve astigmatizma, zakrivljenost leća, model leća itd.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 19. Nadina kaže:

  Postovani ,

  mom sinu od 6.5 god ustanovljena je dioptrija
  OD: +1,75 Dsph sa -1,0Dcyl ax 8
  OS: +3,50 Dsph sa -1,0 Dcyl ax 168

  interesuje me vase misljene ,
  Hvala

  • Poštovana,

   radi se o dalekovidnosti i astigmatizmu. Ništa zabrinjavajuće, bitno je samo obavljati kontrole redovno i pratiti razvoj dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

   • Nadina kaže:

    Postovani ,

    hvala Vam na odgovoru ,u meduvremenu smo dobili odgovarajucu dioptriju ,ali i nosenje flastera i to 23h trebamo drzati pokriveno bolesno oko ,a samo jedan sat u toku dana mu dati priliku da gleda pri cemu onda zatvaramo zdravo oko.
    Meni iskreno djeluje malo zbunjujuce jer sam dosta citala da ljekari propisuju pokrivanje zdravog oko kako bi bolesno imalo sansu da vjezba.
    Mislite li da je ovo ispravna metoda?

    Hvala Vamo jos jednom na odgovoru

 20. slavica kaže:

  imam oboljenje očnog dna.Koje lekove mogu da koristim da popravim vid?

 21. Aleksandra kaže:

  Postovani,
  mozete li da mi objasnite ovaj nalaz?

  OP: -0.75/90 stepeni
  OS: +0.75-7.0/90 stepeni

 22. željka kaže:

  Poštovani
  prije par godina sam dobila 2 različita mišljenja. U jednom nalazu stoji korekcija na daljinu VOD -1,00 Axis180 ; VOS -1,25 Axis 0 ; pod očni tlak aplanacija 14.
  U drugom nalazu stoji desno oko +1,00 ;-0,75 180 , a lijevo +1,00 ;
  -1,00 0.
  Ja sam napravila naoćale po ovom drugom nalazu ali nemogu se baš pohvaliti s dobrim vidom. Možete mi molim Vas pojasniti?
  Sada bih trebala nove naoćale.

  Hvala i lijep pozdrav

  • Poštovana,

   u prvom nalazu imate samo astigmatizam, a u drugom nalazu imate nešto manje vrijednosti astigmatizma u kombinaciji s hipermetropijom (plus dioptrijom). Ukoliko niste zadovoljni s naočalama svakako potražite i drugo mišljenje.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 23. Marina kaže:

  Interesuje me koliko cesto treba ici na pregled ako nosim naocare sa cilindrima?
  Da li nosenjem naocara drzimo stvari pod kontrolom, mislim nece se stanje pogorsavati?
  Hvala…

  • Poštovana,

   preporučljivo je ići na preglede jednom godišnje, s obzirom da već imate dijagnosticiran astigmatizam. Nemoguće je predvidjeti dali će dioptrija još rasti, ali svakako je preporučljivo nositi naočale što više.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 24. Davorin kaže:

  Pozdrav,
  sin ima 9 godina i ima astigmatizam na desnome oku. Kaže liječnik da vidi na njega 20% bez naočala a na lijevo oko 6%.
  Piše na nalazu: Dsph +2,00; Dcyl -1,75; Axis 10 stupnjeva,
  lijevo oko: Dsph +0,25; Dcyl -0,75; Axis 170 stupnjeva,
  Molim Vaše mišljenje ?
  hvala
  lp

  • Poštovani,

   dijete ima astigmatizam na oba oka, a ne samo na desnom, s tim da je dioptrija astigmatizma na desnom oku značajnija. Ne treba se zamarati s tim koliko dijete vidi bez naočala, puno bitniji je podatak koliku vidnu oštrinu postiže s korekcijskim naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 25. Markec kaže:

  Imam utisak da mojoj unukici (1 god) malo lijevo oko ‚‚beži‚‚ ka unutri, tj ka nosu. Kadkad mi se pričini da je sve ok, no češći je slučaj da djeluje razroko. Što mi predlažete, ima li kakav prijegled za tako malo djete ? Veliki pozdrav.

 26. MoiMimi kaže:

  Pozdrav!

  Danas sam bila u optičkom studiju i utvrđeno mi je da na lijevom oku imam dioptriju (+-) 2,14, a na desnom oku mi je 0.

  Voljela bih čuti Vaše komentare o tome jer ovo su moje prve naočare koje nosim.

  Hvala i pozdrav!

  • Poštovana,

   iz vašeg komentara je nemoguće zaključiti o kakvoj se dioptriji radi. Na nalazu vjerojatno piše nešto drugačije od (+-) 2,14?

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

   • MoiMimi kaže:

    Poštovani,

    Zanimljivo je to da u lijevom oku imam i plus i minus, a dioptrija je kao što sam napisala 2.14.

    Hvala Vam,
    Lijep pozdrav :)

 27. tonnka kaže:

  Djetetu od 6,5 god. Ustanovljena je ova dioptrija VOD:-3,0ax20=0,7
  VOS:-1,5=-0,75ax120=0,9 . Mozete li mi ovo pojasniti? Da li ce se ta dioptrija naocalama popraviti ?

  • Poštovana,

   radi se o kratkovidnosti i astigmatizmu, tu dioptriju je moguće korigirati dioptrijskim naočalama. Raspitajte se kod svog oftalmologa i o kontaktnim lećama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 28. milica kaže:

  mozete li mi protumaciti ove nalaze

  desno oko

  SPH CYL AXS
  0.00 +0.50 77
  -0.25 +0.50 75
  -0.25 +0.50 76

  levo oko
  SPH CYL AXS
  +0.25 +0.25 105
  +0.25 +0.25 109
  +0.50 +0.25 110

 29. Josip kaže:

  Poštovani,
  Nitko nam nije rastumacio nalaz pa bih vas molio – dijete 7,5 godina NALAZ:
  Dijagnoza: astigmatismus hypermet.oc.utq cephalea

  VOD: 0,3 sc +1,75 dcyl ax 95 = 1.0 !!!
  VOS: 1,0 sc + 0,50 dcyl ax 80 = 1.0
  FOU urednog nalaza očne pozadine

  Dakle, samo su nas poslali po naočale. Ima li šanse da se taj astigmatizam ispravi naočalama s vremenom?

  • Poštovani,

   radi se o hipermetropnom (plus) astigmatizmu. S navedenom dioptrijom dijete postiže 100% vidne oštrine. Astigmatizam se nažalost ne može ispraviti nošenjem naočala, ali svakako ih je preporučljivo nositi što više.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

   • Josip kaže:

    ok. a moze li se onda taj astigmatizam sam od sebe popraviti djetetovim rastom? citao sam nesto o tomu…

    • Josip kaže:

     tj. da dijete vise ne treba naocale… ili ce zauvijek morati nositi?

     • Poštovani,

      nažalost, astigmatizam se neće sam popraviti niti smanjiti. Jedina mogućnost je skidanje dioptrije laserskom ili nekom drugom metodom refrakcijske kirurgije.

      Lijep pozdrav,
      Optometrija.net tim

 30. Biljana kaže:

  Postovani, molila bih ako mozete da mi protumacite nalaze.
  Desno oko -2.50 + 3.50 90
  Lijevo oko -3.50 + 4.00 90
  Unaprijed hvala!

 31. Jasmina kaže:

  Postovani,god sam nosila polutvrde lece.zadnjih 9god naocale.medutim,primjetila sam da na desno oko vidim slabo i mutno..dok cekam na pregled otisla sam u optiku na pregled i rekl mi da imam na lijevo oko minus 2 a na desno minus 5..uz astigmatizam..dali se moze ista popraviti da bolje vidim sa polutvrdim lecama?

  • Poštovana,

   s obzirom na vašu dioptriju, za očekivati je da ćete bolji vid postići s polutvrdim lećama nego s naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 32. Dana kaže:

  Postovani, mozeti li mi reci da li u mom slucaju postoji mogucnost da mi se vid 100% popravi i na koji nacin? Dioptrija mi je +0.75 i +0.50 ,cilindar. Mene zbunjuju na rezultatu tumacenje za desno oko +1.50 +1.25 i levo +1.75 +1.00 ; PD = 62. Uglovi su +95° i +90° … Zahvalna unapred.

 33. Dana kaže:

  Postovani, da li biste mogli da mi protumacite ovaj nalaz

  desno oko
  SPH C YL AX
  +1,75 +1.00 97
  +1.50 +1.25 92
  +1.50 +1.25 94

  levo oko
  +1,75 +1.00 87
  +1.75 +1.00 90
  +1.75 +1.00 87

  PD = 62

  Zahvalna unapred

 34. Amra kaže:

  Postovanje,
  Molim Vas na jednom oku su mi cilindri 3.75 a na drugom 5.25. Nosim meke lece jer polutvrde su me zuljale i to vec 15 godina. Postoji li mogucnost da vremenom ostanem slijepa i postoji li mogucnost korekcije mog problema.
  Unaprijed zahvalna.

  • Poštovana,

   nema smisla razmišljati o sljepoći u vašem slučaju. Imate astigmatizam što je refrakcijska greška oka a ne bolest. Astigmatizam se uspješno korigira naočalama i kontaktnim lećama, a trajno jedino laserskim zahvatom ili drugim oblicima refrakcijske kirurgije. Ukoliko ste zainteresirani za trajno uklanjanje dioptrije, trebali biste se posavjetovati s iskusnim kirurgom.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 35. Maja kaže:

  Postovani,
  da li biste mogli da mi protumacite nalaz
  O.D. -1.0 Sph -1.0 CylAx 180
  O.S. -0.75 Sph -0.50 CylAx 180?
  Pregled mi je odradjen u opticarskoj radnji bez sirenja zenica.
  Utvrdjena mi je ta dioptrija na pregledu ali imam jake glavobolje i vrtoglavice, pa me zanima da li je to normalno dok se oci naviknu na promenu? Ili bi trebalo da ipak odem kod lekara na proveru? Unapred zahvalna!

  • Poštovana,

   radi se o kratkovidnosti i astigmatizmu. Ukoliko se glavobolje i vrtoglavice nastave i nakon 10-tak dana nošenja, ponovite pregled kod očnog liječnika.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 36. Zoran kaže:

  Postovani, da li biste mogli da mi protumacite ovaj nalaz i sta treba da uradim? Unaprjed zahvalan

  Desno CYL AX
  SPH +1.00 84
  +0.50 +1.00 83
  +0.50 +1.00 83
  +0.25 +1.00 83
  +0.50

  Levo CYL AX

  SPH -0.25 3
  +0.25 0.00 180
  0.00 0.00 180
  0.00 0.00 180
  0.00

  • Poštovani,

   ovo je najvjerojatnije nalaz kompjuterskog (objektivnog) mjerenja dioptrije. Bez subjektivnog određivanja dioptrije nije preporučljivo naručivati naočale. Dakle ponovite pregled i zatražite točne dioptrije za izradu naočala.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 37. Miran kaže:

  Poštovani,

  Pri očnom pregledu utvrđena mi je dioptrija opisana kao

  1.0 !!! +0.50 ax.70
  1.0 !!! +0.50 ax.106

  Naočale koje mi je izradio optičar zadovoljavaju oštrinu, te puno jasnije vidim, međutim percepcija prostora nije baš najjasnija, pogotovo za vrijeme rada na računalu gdje mi se ekran perspektivno raširi prema visini ( trapez ). U međuvremenu sam potražio drugo mišljene i vrijednost dioptrije se promijenila u vrijednostima axe, te sad izgleda:

  1.0 !!! +0.50 ax.60
  1.0 !!! +0.50 ax.110

  Zanima me da li bi se slika prostora pri pogledu kroz naočale ( u mom slučaju ekrana čija me nepravilnost najviše smeta ) popravila ako bi optičaru naglasio da je doslo do manjih promjena u vrijednostima axe. koje su navedene u prikazu dioptrije i da li te manje razlike od 5-10 mogu imati ikakav utjecaj na percepciju prostora i objekata u njemu pri određivanju dioptrije?

  Pročitao sam da treba proći određeno vrijeme da se čovjek navikne da iskrivljenost slike ,ali isto tako sam pročitao da se kod dioptrija koje odredi dobar oftalmolog ne pojavljuju nikakva iskrivljenja…

  Posao kojim se bavim zahtjeva točne linije i okomitost na ekranu, pa me zanima da li je instrumentima poput naočala to uistinu moguće postići s obzirom na dioptriju?

  Srdačan pozdrav

  • Poštovani,

   razlike između prvog i drugog nalaza su zanemarive, u tome sigurno nije problem. S obzirom da se radi o malim dioptrijama, za očekivati je da ćete se brzo priviknuti. Ukoliko se kroz tjedan do dva stanje ne popravi, napravite oftalmološki pregled uz širenje zjenica (skijaskopija).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 38. Josip kaže:

  Postovanje, na očnom pregledu utvrđena mi je dioptrija:
  VOD: -2.50 Dcyl 180° =0.8
  VOS: -0.75 Dycl 0° =1.0

  Mozete li pojasniti nalaz? Imam 21 godinu, naocale nosim od 6.godine, dosada me uvijek izvlacilo dobro lijevo oko koje je prije bilo 0.5, rečeno mi je da na desno oko imam astigmatizam. No, javlja mi se u zadnja 2 tjedna mutniji vid, imam osjecaj kao da svako oko gleda za sebe i da mi se slika ne poklapa, nakon obavljenih pregleda ociju kod doktora nista sumnjivo. Jel moguće da je to blagi, estetski nevidljivi strabizam uzrokovan slabovidnim desnim okom? Posto i nakon nove dioptrije gotovo nista ne vidim citati na desno oko. Hvala, Josip.

 39. Poštovani,

  imate astigmatizam na oba oka. Najvjerojatnije vam smeta razlika u dioptriji koja vam je na posljednjem pregledu povećana, ali nema razloga da se na tu razliku ne priviknete ako je sve dobro odrađeno. Po ovom nalazu na desnom oko imate 80% vida s korekcijom što uopće nije loše. Ako se stanje ne popravi kroz 2 do 3 tjedna nošenja, ponovite pregled.

  Lijep pozdrav,
  Optometrija.net tim

  • Josip kaže:

   Poštovani, samo me još zanima ovaj stupanj pred kraj nalaza, 180° i 0°. Možete li objasniti što oni predstavljalju, što veći kut je lošije ili? Pošto surfam i nigdje nema objašnjenja. Hvala unaprijed, s poštovanjem, Josip

   • Poštovani Josipe,

    stupnjevi 180° i 0° označavaju kut astigmatizma. Veći kut ne znači lošiji vid i nema nikakve veze s tim.

    Lijep pozdrav,
    Optometrija.net tim

 40. Nado kaže:

  Postovani,
  u 7 god zivota mi je ustanavljeno da slabije vidim.Doktor je i ustanovio sigmatizam. Imam razlicite dioptrije na lijevom oku i desnom.Desno jako bolje a lijevo lose.Kad sam imao 50 god bio sam na pregledu kod doktorice i ona mi je rekla da vise nemam sigmatizam .Zanima me dal je to uopce moguce.Sad nosim progresivne lece i svake dvije godine mijenjam naocale pa me zanima dal je uopce dobro odredena moja dioptrija.Naime kraatkovidan sam i moram koristit i naocale za citat.Sada imam 61 god.
  Hvala na odgovoru unaprijed.

  Ugodan dan

  • Poštovani,

   ukoliko se radilo o malim dioptrijama astigmatizma, moguće je da vam sada korekcija više nije potrebna. Ako je vid s novim naočalama dovoljno oštar, znači da je doktorica bila u pravu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 41. Gordana kaže:

  Postovani,
  prije 5 dana sam bila kod ocnog doktora, posto sam sama primijetila da na lijevo oko slabije vidim ( u daljinu ) nego na desno.
  Medjutim doktorica tvrdi obrnuto.
  Napravljen mi je test i pregled i ustanovljeno da sam dalekovidna.
  Dijagnoza:
  lijevo oko : +0,50 i cil -0,75
  desno oko : +0,25 i cil – 0, 50
  Prije dva dana dobila sam naocare sa kojima se uopste ne snalazim, za citati su u redu ali pogled u daljinu ili inace oko mene je uzasan, , kad hodam imam osjecaj da uopste nemam noge toliko je dno blizu ali u daljinu i pored naocara ne vidim procitati putokaze.
  Dali su to naocare namijenjene samo za citanje ili ih moram konstantno nositi ? Ili je ipak neka druga greska ( npr. u dioptriji )?
  Hvla Vam unaprijed..
  Pozdrav
  Gordana

  • Poštovana,

   moguće da se radi o prejakoj dioptriji. Pokušajte ih nositi još tjedan dana, ako se ne priviknete nazad kod doktorice. Naočale bi Vam trebale izoštravati sliku i na daleko i na blizu, ali za početak ih možete nositi samo po potrebi.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 42. filip kaže:

  Postovani danas sam kupio nove naocale promijenjena mi je dioptrija tj smanjen mi je cilindar na jednom oku. Dioptrija je na jednom oku -3,00 i cilindar je na tom oku smanjen sa -2,85 na -2,25 axis 15 stupnjeva i drugo oko na kojem je ostala ista dioptrija -0,50 uz cilindar -3,25 axis 60 stupnjeva.Imam dosta problema sada sa novim naocala.Kad zatvorim oko na kojem je ostala ista dioptrija drugo oko mi je zamuceno poprilicno tesko da mogu ista procitat.Slika mi je iskrivljena i kada gledam dole pod mi se cini dosta blize.Zanima me vase misljenje jeli to standardno ono kad se nose cilindri da se to desava par dana pa se naviknes premda cilindar nosim dosta dugo i ovako mi je slicno bilo kad sam ih tek prvi put nosio ili je mozda greska oftamologa ili greska sa cilindrom.Zanima me da li je tu moju dioptriju moguce skinuti i neki vas savjet.Inace imam 20 godina pa me to pomalo zabrinjava?

  • Poštovani,

   vjerojatnije je da su propisane preslabe naočale na oku na kojem je smanjen cilindar. To možete riješiti korektnom dioptrijom na naočalama, kontaktnim lećama ili laserskim zahvatom. Specijalnih razloga za brigu nemate osim da po vlastitom afinitetu izaberete najbolji način rješavanja problema.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 43. Jelena kaže:

  Poštovani!
  Molim Vas da mi protumačite nalaz – dijete 4 i pol godine.
  VOD CC. 0,8
  VOS CC. 0,9
  VOD Dcyl + 1,00 Axis 90
  VOS Dcyl + 1,00 Axis 90
  Dijagnoza – Astigmatismus hyperm. o.u.
  Da li je nužno nošenje naočala?
  Unaprijed zahvaljujem!

  • Poštovana,

   radi se o astigmatizmu. Dijete na desno oko s korekcijom ima 80% vidne oštrine a na lijevo oko 90% vidne oštrine.

   Svakako je uputno nositi naočale da se vid u potpunosti razvije, a da li će ih dijete nositi samo povremeno ili stalno, trebate se konzultirati s vašim oftalmologom.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 44. Ana kaže:

  Postovani,
  Na oba oka imam -0.50 i jednako tako na oba oka + 1 ,
  Unaprijed hvala!

  • Poštovana,

   radi se o minimalnoj dioptriji u kombinaciji s astigmatizmom. Dakle, korekciju trebate pretežno zbog astigmatične dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 45. Mirels kaže:

  Postovani,
  Zeljala bih da znam,jer na oba oka imam i plus i minus dioptriju s tim da je plus jaca dioptrija,kako mogu reci,da sam i dalekovidna i kratkovidna?

  Hvala vam!

 46. Milica kaže:

  Postovani,
  zanima me da li je moguce da na jednom oku imam dioptriju +0,25 a na drugom -0,25? Ceo nalaz:
  R: -0,25 -0,75 97
  D: +0,25 -1,25 71
  PD=61 NPD=56
  Oftalmolog mi je na osnovu nalaza propisao naocare dioptrija:
  D: -0,25 -0,5 100
  L: PLAN -1 70
  Takodje, jel normalno sto pomalo cudno vidim, danas sam dobila naocare? Za citanje i rad su odlicne, ali je percepcija prostora cudna, kada hodam osecam da se pod priblizava, ili kao da sam pola metra niza nego sto stvarno jesam?
  Hvala unapred na odgovoru.

  • Poštovana,

   normalna je pojava da je dioptrija na jednom oku plus a na drugom minus. Najvjerojatnije Vam treba jedan period privikavanja na naočale. Zbog astigmatičnih leća imate osjećaj iskrivljenog prostora, ali za očekivati je da ćete se priviknuti.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 47. Bela kaže:

  Postovani
  Imam devojcicu od tri gosine kojoj je pre godinu dana utvrdjena dioptrije od -12 na levom I -13 na desnom oku I astigmatizam 2.5 na oba oka. Ha problems sa vidom nemam a tata ima -5 I astigmatism na jednom oku. Dioptrije mu nikada nije rasla. Dr kaze da smo na vreme dosli inace bi joj oci postale slabovide I ne bi bill pomoci.
  Nosi naocare malo vise od godinu,dioptrije joj se nije menjala. Mene zanim da li je moguce da joj je diotrija fiksna,odnosno da ne raste. I da li se moze korigovati laserski pre punoletstva.
  Unared hvala.

  • Poštovana,

   za očekivati je da će dioptrija još rasti, zbog godišta djeteta. Uvjet za lasersku korekciju dioptrije je stabilna dioptrija najmanje dvije godine, punoljetnost djeteta, i mnogi drugi faktori. Najbolje da se posavjetujete s laserskim kirurgom kada za to dođe vrijeme.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 48. Mirels kaže:

  D – 0,50 +1,0 95°add

  sph crl ax

  L -0,50 +1,0 85°add

  Razmak zjenica 66
  Vrsta stakla CR

  Tako stoji na nalazu! Rekli su mi da ih stalno nositi moram.
  Unaprijed Vam hvala,jer ne znam dali se o astigmatizu radi jer je meni 35 godina i od 30 osjetim poteskoce kod citanja,a i vid na daljinu nije vise tako ostar kao prije.
  Veliki pozdrav

  • Poštovani,

   za početak naočale ne morate nositi stalno, ali s vremenom ćete osjetiti da Vam naočale sve više odgovaraju. Naočale s cilindrom ispravljaju vid na svim udaljenosti i preporučljivo ih je nositi što više.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 49. Ivan kaže:

  Poštovani, zadnjih 7 godina nosim naočale s diotrijom -0,75 na oba oka. Prije nekoliko dana sam radio pregled i nalaz je sljedeći.
  d.o. -0,75 -025, asix 120
  l.o. -0,75 -0,75, asix 60
  U optici su mi rekli da ima stigmatizam i napravio sam naočale s cilindrom. Nosim ih 3 dana i oči su mi blago natečene, glavobolja i kao da nemam osječaj u nogama dok hodam. Dok gledam televiziju boli me glava.
  Što da radim, dali je moguće da je došlo do pogreške u procjeni dioptrije

  • Poštovani,

   najvjerojatnije Vam treba period privikavanja na naočale s cilindrom. Ukoliko se simptomi ne povuku ni nakon 7 dana nošenja, ponovite pregled dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 50. Maja kaže:

  Radila sam skijasopiju i rekli su mi da je moja + dioptija,međutim kad su mi određivali vidnu oštrinu meni su odgovarale – leće,nikako +.Preporučene su mi samo zaštitne naočale.Šta to znači?

  • Poštovana,

   bez nalaza je teško reći sigurno o čemu se radi, ali vjerojatno imate malu + dioptriju koja vam nije potrebna. Minus dioptrija vam samo prividno odgovara.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 51. Sonja kaže:

  VOD sa -1,50 Dsph=1.0
  VOS sa -0,50 Dsph=-2,50 Dcylax 175°=0,9
  Da li mogu nositi sociva?

  • Poštovana,

   što se vaših dioptrija tiče možete nositi kontaktne leće (meke ili polutvrde), ali naravno ako imate i sve druge preduvjete za nošenje leća. Na desnom oku biste imali sfernu leće, a na lijevo oko astigmatičnu leću.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 52. Samir kaže:

  E ovako , na desnom oku vidim znaci perfektno velika ,mala slova …
  Ali na lijevom slabije vidim nekako mutnije mi je. Mislim vidim ja i na lijevo ali ne tako izostreno kao i na desnom oku pa nezz sad nije mi jasno zbog cega i da li je izljecivo i nije mi jasno ako je neki problem zasto je u pitanju samo lijevo oko ? HVALA UNAPRIJED !!!

  • Poštovani,

   moguće da se radi o dioptriji na lijevom oku, a moguće i da je nešto drugo u pitanju. Svakako napravite oftalmološki pregled.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 53. Dijana kaže:

  Postovani,

  Moje dijete od 4 god. ima dioptriju na oba oka -8 sa cilindrom -2. Može li se to ikako ispraviti?

  • Poštovana,

   navedenu dioptriju je moguće ukloniti samo refrakcijskim zahvatom, naravno ukoliko su postavljeni svi preduvjeti za zahvat.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 54. Vesna kaže:

  Poštovani,

  Molim Vas iako se ne javljam sa teritorije Hrvatske, ako ste u prilici da mi odgovorite.

  Prije godinu i po dana bila sam kod doktora i propisala mi je sledeće:
  Desno + 1.5 D.sph. – 0,5 D.cyl.os. 116
  Lijevo + 1.5 D.sph. – 0,5 D.cyl.os. 23
  Razmak zenica 64/66

  Nisam napravila naočare do prije 2 dana, sve sam nekako odugovlačila, ali mi se vid znatno pogoršao u posljednjih 15-tak dana, te sam bila primorana otići i napraviti da kažem “pod hitno” jer sam u suprotnom trebala ponovo zakazati kod doktora i vidjeti da li treba neka korekcija.

  U optičarskoj radnji mi je (bar tako kaže) izvršila vrlo malu korekciju tj. povećala dioptriju za 0,25.

  OD + 1.25 D.sph. + 0,5 D.cyl.os. 26
  OS + 1.25 D.sph. + 0,5 D.cyl.os. 113
  Razmak zenica 64

  Možda je to zato što nikad nisam do sada nosila naočare, ali kad sam ih juče preuzela, to sve meni nekako djeluju velika slova na papiru, na monitoru i ni slučajno ne smijem pogledati metar ili dva ispred sebe, odmah mi se vrti u glavi.

  Danas sam otišla u optičarsku radnju da pitam (kako se bitno razlikuje to što je napisano na njihovoj vrećici u odnosu na nalaz doktora, gospođa mi kaže da jeste povećano samo za 0,25 ali da to mene buni zato što se to preračunava) da čim dižem pogled sa papira ili od računala, odmah moram spustiti naočare, ne smijem nikako gledati kroz njih, da mi je to samo za nekih 0,5 metra udaljenosti.

  Ono što me najviše zbunjuje, kaže da je povećano samo za 0.25 a napravili su Dsph + 0,50 na oba oka, doktor je propisao Dsph – 0.50 na oba oka.

  U nadi da ću dobiti Vaš odgovor, srdačno i puno Vas pozdravljam

  • Poštovana,

   točno su Vam rekli u optičkoj radnji, povećali su Vam dioptriju samo za 0.25. Radi se o drugačijem preračunu dioptrija. Naime, +1.25 Dsph + 0,5 Dcyl os 26, je isto što i +1.75 Dsph -0.5 Dcyl os 116.

   Naočale koje ste dobili su namijenjene isključivo za vid na blizinu, te je normalno da vidite mutno kada gledate kroz njih na daljinu. Najvjerojatnije nisu prilagođene za rad na računalo, već više za čitanje te Vam zbog toga i stvaraju povećanu sliku kod rada na računalu. Ukoliko ste u mogućnosti približite sebi ekran, slika će biti realnija i oštrija.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 55. Marija kaže:

  Imam astigmatizam na jednom oku i dioptriju -5,25, a na drugom -4(nemam astigmatizam). Do sada sam nosila naocare ali bih htela probati lece pa me zanima da li bih u tom slučaju morala kupiti dve različite vrste leca i kako se to resava? Hvala.

  • Poštovana,

   ne biste trebali kupiti dvije različite vrste leća, već isti tip leća za oba oka, s tim da bi desna leća bila s korekcijom astigmatizma, a lijeva bi bila bez (sferna). Leće ne možete raditi po receptu za naočale već treba napraviti poseban pregled za kontaktne leće. Posavjetujte se s vašim specijalistom za vid.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 56. Jelena kaže:

  Postovani!
  Molim vas da mi protumacite nalaz. Da li ovu vrstu naocala treba da nosim svakodnevno ili samo kada citam,s obzirom da mi nitko nije objasnio.Na blizu su mi savrsene, ali imam problem sa prilagodavanjem na daljinu.Potrebno mi je vrijeme da izostrim sliku, posebno ako citam ili radim nesto na blizu a onda treba da pogledam u daljinu.Iz tog razloga nisam sigurna stalno ili ne?
  Hvala!
  D+075 -025 100°
  L+075-025 70°

  • Poštovana,

   to ovisi kojeg ste godišta. Naime, ukoliko ste stariji od 40 godina, te se radi o presbiopskoj (tzv. staračkoj) dioptriji, naočale trebate koristiti isključivo za blizinu, nikako ne za daljinu.

   Ukoliko ste mlađi od 40, onda bi Vam naočale trebale odgovarati na svim udaljenostima.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 57. Nina kaže:

  Danas dobila naočale, druge po redu, prve izgubljene bez naočala bila 4 dana.S novim naočalama cyl. -1.75 180ax
  -1.50 20ax
  Na desno oko vidim super na ljevo i ne baš nekako mi mutno.Da li je to stvar prilagodbe da se navikne oko ili?
  Inače kao malo su mi smanjili cilindre trebali su biti veći ali kao ovakvo je bolje.

  • Poštovana,

   moguće da je stvar prilagodbe, ali ako ste s prijašnjim naočalama vidjeli bolje na lijevo oko, potrebno je ponovo prekontrolirati dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 58. Sanja kaže:

  Postovani, Imam djecaka od 4 god kojemu je prije dvije godine ustanovljeno da je dalekovidan +5.00 na oba oka medjutim ljecnik mu je dao manju dioptriju od +4.00 da se navodno bolje privikne gdje je redovno isao na kontrole svaka 4 mjeseca i sve je bilo ok da bi danas isti lijecnik nakon pregleda dodijelio dioptriju L +5.00 D +5.50 .Zbog cega je sad nastupilo manje odstupanje u dioptriji I da li je to normalno.Inace niko u familiji nema problema sa ocima osim staracke dalekovidnosti.unaprijed zahvaljujem na vasem odgovoru!

  • Poštovana,

   doktor je najvjerojatnije sada podigao dioptriju na stvarnu koju dječak ima, nakon što se priviknuo na nešto nižu dioptriju koju je dobio na prvim naočalama. Da je odmah stavljena stvarna dioptrija (+5.00), dijete bi vjerojatno odbijalo naočale, zbog toga se radi postupno dizanje dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

Pošalji komentar
Dnevne lece Bio True

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!
naocale nose poznati fotogalerija, slavni naočale, celebrities naočale
anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak