Što je astigmatizam?

astigmatizam, što je astigmatizam, simptomi astigmatizma, korekcija astigmatizma Astigmatizam je refrakcijska pogreška oka također nazivana cilindar. Nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice, koja zrake svjetla ne lomi u svim meridijanima jednako, a ponekad i zbog nepravilno zakrivljene očne leće.

Simptomi astigmatizma

Astigmatizam se najčešće pojavljuje u kombinaciji sa kratkovidnošću ili dalekovidnošću. Simptomi su zamagljen i nejasan vid, deformirana slika, ili deformirana tiskana slova pri čitanju. Kod blagog astigmatizma osoba ne primijeti uvijek postojanje poremećaja, jer zamagljen vid ispravlja akomodiranjem (prilagodba očne leće za gledanje na blizinu). Dok visoki stupanj astigmatizma uzrokuje značajne probleme sa vidom i nemoguće ga je neprimjetiti. Kod djece se pri dugotrajnom čitanju pojavljuje glavobolja i povećan umor.

Vrste astigmatizma

Pravilni (regularni) astigmatizam – Slučaj kod više od 80% ljudi sa astigmatizmom je pravilni astigmatizam, kada se dva glavna zamišljena meridijana nalaze pod pravim kutem. Takav astigmatizam je najčešće podložan ispravljanju. Ako glavni meridijani leže pod pravim kutem, ali su postavljeni koso, takav astigmatizam se naziva kosi astigmatizam.

Pravilni astigmatizam možemo podjeliti na:
Jednostavni astigmatizam – jedan meridijan je dalekovidan ili kratkovidan.
Složeni astigmatizam – oba meridijana su dalekovidna ili kratkovidna.
Miješani astigmatizam – jedan meridijan je dalekovidan a drugi kratkovidan.

Nepravilni (iregularni) astigmatizam – Dva glavna meridijana nisu okomita jedan na drugi. Ovaj tip astigmatizma je uglavnom uzrokovan zbog bolesti rožnice (keratokonusa), ili nastaje kao posljedica ozljede ili upale rožnice.

Astigmatizam označavamo kao astigmatizam „po pravilu“, ako vertikalni meridijan jače lomi zrake svjetla od horizontalnog. Kada je slučaj suprotan, odnosno kada horizontalni meridijan lomi zrake svjetla jače od vertikalnog meridijana, takav astigmatizam označavamo kao astigmatizam „protiv pravila“.


Astigmatizam, korekcija astigmatizma, simptomi astigmatizma, pravilni astigmatizam

Astigmatizam, korekcija astigmatizma, dalekovidnost, kratkovidnost

Korekcija astigmatizma

Pravilni astigmatizam se može korigirati dioptrijskim naočalama, toričnim kontaktnim lećama, ili kirurškim zahvatom. Ta grana kirurgije se naziva refrakcijska kirurgija. Korekcija nepravilnog astigmatizma je otežana, koriste se kontaktne leće, ponekad pomaže samo operacija. Astigmatizam može biti stabilan, ali isto tako se stanje često pogoršava, zato je iznimno važno redovito posjećivati oftalmologa ili optometrista, zbog dobivanja potrebne korekcije.

>> Kratkovidnost

>> Dalekovidnost

>> Staračka dalekovidnost

optical express
 39 Komentara Komentiraj
 1. MILICA LJUBOJEVIC kaže:

  KADA SAM PRVI PUT CULA DA MI JE DIJAGNOSTICIRAN ASTIGMATIZAM STRASNO SAM SE UPALSILA. BILA SAM SIGURNA DA JE TO NEKA OZBILJNA BOLEST OKA.
  KADA SU MI U OPTICI U VINKOVCIMA OBJASNILI DA SKORO SVAKI COVIJEK IMA ASTIGMATIZAM I DA JE TO NORMALANA POJAVA BILO MI JE LAKSE.OD TADA NOSIM NAOCALE I NISAM MORALA NISTA LIJECITI

  • Poštovana Milice,

   u pravu ste. Astigmatizam nije bolest već refrakcijska greška oka, te se zbog toga ne liječi, već se korigira naočalama, kontaktnim lećama ili laserskim zahvatom.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Marija Janković kaže:

  Ja također cijeli život imam astigmatizam

 3. SANDA MIOČIĆ kaže:

  ja imam astigmatizam,a nazalost i moje djete…srecom neradi se o nekoj opasnoj bolesti..:)
  tako da se ne zamaram mnogo oko toga

 4. marija bilic kaže:

  Takoder imam astigamtizam i bas sam trazila po internetu , jer mi ljecnik nije objasnio o cemu rjec.
  Nije mi bilo svejedno dok sam se vracala sa pregleda do kuce, ali sad je sve to uredu:)

 5. DENIS LUČIĆ kaže:

  JA IMAM CILINDRE NA JEDNOM OKU 4 POD KUTEM 180 ,NA DRUGOM SAMO 0,50 POD KUTEM 10 I NEMOGU DOBITI IDEALNU OŠTRINU VIDA
  DA LI NETKO IMA SLICAN SLUCAJ?NISAM SIGURAN DA LI MI NAOCALE ILI NEKAKVE SPECIJALNE LECE MOGU POMOCI?

  • Poštovani Denise,

   u vašem slučaju su najbolje riješenje polutvrde kontaktne leće ili laserska korekcija. Naočale neće kvalitetno riješiti problem, jer je velika razlika u dioptrijama jednog i drugog oka.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. zrinka kaže:

  ja imam mali astigmatizam i sada su mi prvi put prepisali meke leće ali za astigmatizam. PREEEzadovoljna sam. vidim najmanje 30% oštrije

  • Poštovana Zrinka,

   drago nam je da ste zadovoljni. Meke zamjenske kontaktne leće su odlično riješenje za astigmatizam do 3.00 dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Ivana kaže:

  Denis Lučić ja imam 3 na lijevom a 0.5 na desnom

 8. Ivan kaže:

  Kako sam ja dobio informacije u mom slucaju nema pomoci. Desno oko -0,5 i levo -13,5

  • Poštovani Ivane,

   prepostavljamo da je oko s dioptrijom -13,5 slabovidno. Nažalost u tom slučaju nema rješenja da se povrati stopostotna vidna oštrina.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 9. Ana kaže:

  Mene zanima kakva je moja dioptrija, odnosno od čega ja bolujem. Meni je na levom oku dioptrija -0,50 i +0,25, a na desnom -0,75 i +0,50?

 10. antun kaže:

  postovani imam problem s astigmatizmom i zelo bi operirat oko u klinici svijetlost dali je to netko obavio i koliko je to moguce..

 11. Rajka kaže:

  Neka mi netko odgovori da li se astigmatizam da ispraviti sa očalima i korekcijama kod djece tako da u dogledno vrijeme ne mora nositi naočale?

  • Poštovana Rajka,

   astigmatizam se ne može trajno ispraviti naočalama. Jedini način da se trajno skine dioptrija je laserski zahvat.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 12. Mirna kaže:

  Imam 28 god,sa 13 god.mi je rečeno da mi mrežnica na lijevom oku se nije dobro razvila i s lijevim okom vidim samo 20%. Na desnom oku je dioptrija 0. Rekli su mi da nošenje naočala ili leća neće puno popraviti lijevo oko. Da li se može nešto učiniti?

  • Poštovana Mirna,

   dobro ste informirani. Nažalost, danas ne postoji metoda ispravljanja slabovidnosti, osim ukoliko se ne započne jako rano s vježbama (do 7. godine života).

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 13. Sabahudin/Budo kaže:

  Imo sam cilindre preko 2 i uradio sam lasersku korekciju astigmatizma u Svetom Vidu (2000Eura) i ugradio Multi Fokalna Sociva(4000Eura). PS; Posle laserske korekcije astigmatizma samo jedan dan imate bolove i zuljanje i nemozete na dnevno svjetlo,vec treci dan ide sve normalno.Zamislite nosio sam +8 a posto sam trenutno frisak posle operacije jos nemogu da vjerujem da je to uspjelo. Pozzzzz

 14. ivana kaže:

  Imam astigmatizam od 2 god.,nazalost i moja dva sina također,iako nitko drugi u familiji nije imao.Na lijevo oko sve slabije vidim,a desno je do sada bilo ok,ali mi se svake druge god.dioptrija poveća za otprilike 0.5 Imam cilindar ,ali isto nisam zadovoljna oštrinom,jer kod očitavanja dođem do krajnje točke i sve mi je isto.Nosim samo naočale.leće još nisam probala

  • Poštovana Ivana,

   isprobajte kontaktne leće. Ukoliko s mekim kontaktnim lećama ne dobijete zadovoljavajuću oštrinu, s polutvrdim lećama sigurno hoćete.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 15. Filip Miloš kaže:

  Iako astigmatizam nije neka velika bolest ali kad shvatis da ces najvjerovatinije nosit naocale do kraja svog zivota, a nisim ih od 6 godine.Puno moji prijatelja nosilo je naocale ali vise im ne trebaju i nije mi drago kad ti se neki i nakon 8 godina rugaju i zovu te raznim imenenima a sto se tice cura izbor je smanjen!

  • Poštovani Filipe,

   pa nije sve tako crno. Danas su dioptrijske naočale moderne i nose ih čak i oni bez dioptrije. A i uvik možete prijeći na kontaktne leće ukoliko niste zadovoljni naočalama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 16. Neven kaže:

  Pozdrav
  Nosim naočale preko 20 godina i nedavno sam se odlučio na kontaktne leće.
  Na lijevom oku imam astigmatizam i -1.75, a desno -3.75 bez astigmatizma. Dobio sam probne meke kontaktne leće i na lijevom oku nemam ni približnu oštrinu vida kakvu imam uz pomoć naočala (to mi je dominantno oko). Znači li to da ne mogu uopće nositi leće ili ove postojeće nisu odgovarajuće i treba naručiti neke druge?

 17. Tanja kaže:

  Postovani,
  imam nekoliko pitanja za vas.Naime,moj sin od 3,5 godine je imao pregled i ustanovljen mu je astigmatizam i dioptrija na oba oka +1.25.Zanima me koliko je to lose i da li postoji mogucnost da se nosenjem naocara astigmatizam izlijeci.I da li se vremenom stanje pogorsa.
  Hvala na odgovoru.Lijep pozdrav.

  • Poštovana,

   astigmatizam se nošenjem naočala ne liječi. Naočale služe da bi se s njima bolje vidjelo i koriste se isključivo kao pomagalo, a ne kao lijek. Dali će se dioptrija pogoršavati teško je reći, ali svakako postoji ta mogućnost. Preporuka u vašem slučaju je da se naočale svakako nose, što više to bolje.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 18. Mare kaže:

  Poštovani,

  na zadnjih par pregleda uopće ne bih dobila nalaze(vjerovatno da
  ne mogu sama naručiti preko neta duplo jeftinije iste leće koje
  mi oni nabave) često mi bude maglen pogled, pa sam shvatila
  da nakon pustih godina nošenja običnih leća vjerovatno ipak
  trebam one za astigmatizam.Pronašla sam stari nalaz od prije nekoliko
  godina, s obzirom da je potpuno jednaka dioptrija da li je moguće da
  su iste vrijednosti ostale i za ove cilindre i osi…
  Vod cc -6.00 D = -0.75 Dcyl ax150 = 1.0
  Vos cc -7.00 D = -0.50 Dcyl ax 23 = 1.0

  Lp

  • Poštovana,

   s obzirom na Vaše dioptrije, svakako je preporučljivo pokušati s kontaktnim lećama za astigmatizam. Na temelju ovog nalaza nije moguće naručiti leće. Potrebno je prvo napraviti detaljan pregled, te dobiti nalaz za kontaktne leće koji sadrži točne dioptrije kratkovidnosti i astigmatizma, stupnjeve astigmatizma, zakrivljenost leća, model leća itd.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 19. Nadina kaže:

  Postovani ,

  mom sinu od 6.5 god ustanovljena je dioptrija
  OD: +1,75 Dsph sa -1,0Dcyl ax 8
  OS: +3,50 Dsph sa -1,0 Dcyl ax 168

  interesuje me vase misljene ,
  Hvala

  • Poštovana,

   radi se o dalekovidnosti i astigmatizmu. Ništa zabrinjavajuće, bitno je samo obavljati kontrole redovno i pratiti razvoj dioptrije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

   • Nadina kaže:

    Postovani ,

    hvala Vam na odgovoru ,u meduvremenu smo dobili odgovarajucu dioptriju ,ali i nosenje flastera i to 23h trebamo drzati pokriveno bolesno oko ,a samo jedan sat u toku dana mu dati priliku da gleda pri cemu onda zatvaramo zdravo oko.
    Meni iskreno djeluje malo zbunjujuce jer sam dosta citala da ljekari propisuju pokrivanje zdravog oko kako bi bolesno imalo sansu da vjezba.
    Mislite li da je ovo ispravna metoda?

    Hvala Vamo jos jednom na odgovoru

 20. slavica kaže:

  imam oboljenje očnog dna.Koje lekove mogu da koristim da popravim vid?

Pošalji komentar
This movie requires Flash Player 9
adresar optike i očne ordinacije, popis optika, lista oftalmologa

Kolumna liječnika

naocale nose poznati fotogalerija, slavni naočale, celebrities naočale
anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak