Konjuktivitis, upala očne spojnice

konjuktivitis

Konjuktivitis ili tzv. “crveno oko” je upala prozirne i glatke sluznice koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka. Upala se pojavljuje u mnogim oblicima; od blagog crvenila, povećanog suzenja, akutne gnojne upale, pa sve do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza.

Konjuktivitis – uzroci

 • Uzroci nastanka konjuktivitisa mogu biti raznoliki: infekcija, alergija, povezanost s nekom drugom bolesti.
 • Zarazni konjuktivitis obično je uzrokovan virusima koji se najčešće prenose kontaktom.
 • Među konjuktivitise koji nisu zarazni spada alergijski konjuktivitis, koji se pojavljuje za vrijeme sezone peludi, ali može imati i cijelo godišnji karakter. Alergiju također može izazvati prašina, životinjska dlaka i kozmetika.
 • Suha upala spojnice se odnosi na situaciju kada oko ne luči dovoljno suza ili su suze loše kvalitete, te površina oka nije dovoljno vlažna.
 • Poteškoće se također mogu pojaviti tokom boravka u nečistim prostorijama, te pri dugotrajnom opterećenju očiju (primjerice pri radu na računalu). Loše utječu i smog, dim cigareta, suhi zrak…
 • konjuktivitis, iritacija očiju, crvene oči, crveno oko

 • Posebno bi trebali biti oprezni nosioci kontaktnih leća. Kada se pojavi upala ili izrazito crvenilo, kontaktne leće odmah skinite i posjetite očnog liječnika.

Konjuktivitis – simptomi

 • Simptomi konjuktivitisa su peckanje, svrbež, crvenilo, osjećaj stranog tijela u oku, natečeni očni kapci.
 • Kod bakterijskog konjuktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara iscjedak iz oka žuto-zelene boje. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tokom noći slijepljuje trepavice. Nakon buđenja oči se teže otvaraju.
 • Alergijski konjuktivitis uzrokuje svrbež očiju i kapaka.
 • Suha upala stvara osjećaj stranog tijela u oku.

Konjuktivitis – liječenje

 • Liječenje konjuktivitisa zavisi o njegovom uzroku.
 • Ako se radi o blagoj virusnoj upali liječiti se možemo sami, koristeći mast za oči. Ponekad upala prođe sama od sebe.
 • U slučaju gnojnog konjuktivitisa, potrebno je posjetiti liječnika. Očne kapi za liječenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Isto vrijedi i za alergijske upale.
 • Uvijek je bolje savjetovati se s liječnikom. Liječnik će pregledom odrediti vrstu i stupanj hiperemije spojnice, te uzeti bris za analizu.
 • Pri osjećaju suhoće očiju potrebno je često treptati, izbjegavati klimatizirane prostore, te povremeno odmarati oči držeći ih zatvorenima. Oči su osjetljive, stoga su sunčane naočale nužne.
optical express
 5 Komentara Komentiraj
 1. Jedna mama Ines kaže:

  mrzim ovu stvar,,nikako se rijesiti:(

 2. MILICA LJUBOJEVIC kaže:

  NISAM ZNALA DA SE KONJUKTIVITIS MOZE SIRITI DODIROM I DA MOZE BITI VIRUSNI..OD SAD CU OBRATITI PAZNJU NA TO

 3. hvhvhv kaže:

  moja sestrična ima konjuktivitis

 4. Verica kaže:

  Biona ili, po narodnu, poganica je bolest oka s kojom sam se susrela u najranijem djetinjstvu jer je moja mama to “skidala” ljudima. Biona se odjednom pojavi kao žuljanje u oku i pojavi se krvavi trag na čijem se vrhu nalazi bjelkasto-žućkasta nakupina, veličine pola zrna pšenice. Javi se nakon šokiranja organizma propuhom dok je čovjek znojan i sl. Ta nakupina vrlo brzo napreduje prema zjenici i za sobom ostavlja krvavi trag u obliku šiljatog kuta i oko jako svrbi i žulja, kao da je u njemu neko strano tijelo. Ako se ništa ne poduzme, ovaj vrh dođe do zjenice i onda oko “pobijeli”. Tada se mora operirati i vidjela sam u djetinjstvu, kad se nije lako stizalo do liječnika niti su svi imali socijalno osiguranje, više osoba s “pobijeljenim” okom. Meni se nedavno pojavila biona, doslovno, kroz pola sata. Sjetila sam se kako je to liječila moja pokopjna majka češnjakom i napravila sam to sama sebi. Dok se listić češnjaka povlači po oku i bioni, imaš osjećaj kao da ti vatra prolazi kroz oko, ali je to samo tren. ODMAH prestaje žuljanje u oku i ono se izbistri. Ovo je iskustvo iz prve ruke i ne znam zašto doktori to ne poznaju, iako se susreću s pobijeljenim očima, čiji je uzrok – biona ili poganica.

Pošalji komentar
This movie requires Flash Player 9
pregled za lasersko skidanje dioptrije

Kolumna liječnika

kakve naočale nose poznati
anatomija oka
adresar-ocne-ordinacije, adresar očne poliklinike
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak