10 mitova o kontaktnim lećama

1. Ne mogu nositi kontaktne leće. O da, možete! Došlo je do velikih poboljšanja proizvoda u posljednjih nekoliko godina, tako da gotovo svatko može nositi kontaktne leće. Na primjer, tu su sada i multifokalne kontaktne leće za pacijente s presbiopijom i meke leće koje korigiraju astigmatizam. Ako postoje i drugi razlozi zašto u prošlosti možda niste mogli ili niste podnosili kontaktne leće, posavjetujte se sa svojim oftalmologom ili optometristom
0 Shares

2. Kontaktna leća može pobjeći iza oka. Nipošto! Postoji tanka membrana (spojnica) koja povezuje unutrašnjost vaših vjeđa, te fizički onemogućuje bježanje leće iza oka, stoga se ne morate brinuti radi toga.

3. Kontaktne leće su neugodne za nošenje. To u pravilu nije točno! Nakon kratkog razdoblja prilagodbe, većina ljudi niti ne primijetiti da nose kontaktne leće. Za one koji ipak osjećaju nelagodu prilikom nošenja kontaktnih leća uvijek postoje umjetne suze koje će nelagodu uvelike umanjiti.

4. Kontaktna leća se može zalijepiti za oko. Pa i ne baš. Postoji mogućnost da je kontaktnu leću malo teže izvaditi iz oka, što se uglavnom događa u slučaju nedostatka suza, ali već i sa jednom kapi umjetnih suza i taj problem je riješen.

5. Kontaktne leće zahtijevaju preveliku brigu. Pogrešno! All-in-one proizvodi za njegu kontaktnih leća učinili su čišćenje i dezinfekciju kontaktnih leća vrlo jednostavnom. Higijena ruku, pravilno čišćenje leća i redovita izmjena leća, te održavanje posudice za čuvanje leća čistom ne predstavlja baš neku preveliku brigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

6. Nošenje kontaktnih leća oka uzrokuje probleme. U principu, to nije istina, ako ste savjestan pacijent. Iako se problemi kod nošenja kontaktnih leća mogu pojaviti, većina je uzrokovana nepridržavanjem uputa o izmjeni kontaktnih leća i savjeta o održavanju.

7. Nikad ih neću moći staviti. Sigurno hoćete. To možda može izgledati teško u početku, ali vaš oftalmolog ili optometrist vas može naučiti jednostavne metode umetanja i uklanjanja kontaktnih leća. Deseci milijuna nositelja kontaktnih leća to čine!

8. Kontaktna leća može ispasti iz oka. Kod tvrdih i polutvrdih kontaktnih leća još uvijek postoji ta mogućnost, no s današnjim mekim kontaktim lećama, ovaj problem pada u zaborav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

9. Kontaktne leće su preskupe. Nije točno. Kontaktne leće mogu ponekad biti jeftiniji odabir nego dobar par naočala. Čak i dnevne jednokratne kontaktne leće, nekad smatran luksuz može koštati samo oko 7 kuna dnevno.

10. Ja sam prestar/a za kontaktne leće. Nikada. Pojavom bifokalnih i multifokalnih kontaktnih leća dob više ne predstavlja nikakav problem, a u slučaju suhog oka uvijek postoje materijali leća koji su spremni i na takva stanja te dodatni preparati, poput umjetnih suza koja će ublažiti simptome.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

11 Komentara

 1. Ja sam nosio dugo polutvrde leće i tokom par godina sam izgubio čak tri leće, koje uopće nisu jeftine. Zbog prirode sporta kojim se bavim sam prešao na meke leće i što se ispadanja tiče tu nema usporedbe. Meke leće praktički ne mogu ispasti iz oka.

 2. uistinu sam mislila da su cijene dosta veće,rađe cu dati 200kn više a da nemoram nositi naočale koje faktički nepodnosim još od malena

 3. Ja tek planiram nositi leće,do koje dioptrije (radi se o minusu) se mogu nositi meke leće? Pošto ih nikada nisam nosila ne znam baš puno o tome,ali sam čula da su mene najbolje,imam problem kao dotična gospođica,ne podnosim naočale od malena! :/

  1. Poštovana,

   većina renomiranih proizvođača nude kontaktne leće do -12.00 dioptrija, iako postoje meke kontaktne leće i u višim dioptrijama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. Pozdrav. Nedavno sam dobio kontaktne leće Rose K za keratokonus. Od prvog dana sam imao problema sa lećom za lijevo oko. Često bi bježala sa rožnice najćešće u vanjski kut oka i morao sam 5-6 puta odlaziti na hitnu da mi je izvade jer sam nemogu (zbog slabovidnosti). Očito nije dobro pogođen fitting.Prije 10 dana mi je ispala dok sam bio na moru (noć, ribarenje, nema šanse to vidit di je palo). Zanima me da li postoje na tržištu neke leće koje su jeftinije od tih Rose K (one koštaju 850 kuna JEDNA). Da nadodam mjesečne troškove za otopine oko 200 kn. Jer čujte, meni je to preveliki financijski izdatak. Meni bi trebala cjenovno povoljnija leća do otprilike 400 kn komad ako mi se izgubi ili nešto desi da treba nova da mi nije toliki financijski udar (nezaposlen sam i nemam stalna primanja nažalost).
  Pa bi Vas stvarno molio da mi kažete alternativu ROSE K lećama i gdje se to može nabaviti u kojoj optici.
  Hvala i srdačan pozdrav!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × 5 =

Back to top button