10 mitova o kontaktnim lećama

mitovi o kontaktnim lecama
1. Ne mogu nositi kontaktne leće. O da, možete! Došlo je do velikih poboljšanja proizvoda u posljednjih nekoliko godina, tako da gotovo svatko može nositi kontaktne leće. Na primjer, tu su sada i multifokalne kontaktne leće za pacijente s presbiopijom i meke leće koje korigiraju astigmatizam. Ako postoje i drugi razlozi zašto u prošlosti možda niste mogli ili niste podnosili kontaktne leće, posavjetujte se sa svojim oftalmologom ili optometristom i vjerojatno ćete biti ugodno iznenađeni.

2. Kontaktna leća može pobjeći iza oka. Nipošto! Postoji tanka membrana (spojnica) koja povezuje unutrašnjost vaših vjeđa, te fizički onemogućuje bježanje leće iza oka, stoga se ne morate brinuti radi toga.

3. Kontaktne leće su neugodne za nošenje. To u pravilu nije točno! Nakon kratkog razdoblja prilagodbe, većina ljudi niti ne primijetiti da nose kontaktne leće. Za one koji ipak osjećaju nelagodu prilikom nošenja kontaktnih leća uvijek postoje umjetne suze koje će nelagodu uvelike umanjiti.

4. Kontaktna leća se može zalijepiti za oko. Pa i ne baš. Postoji mogućnost da je kontaktnu leću malo teže izvaditi iz oka, što se uglavnom događa u slučaju nedostatka suza, ali već i sa jednom kapi umjetnih suza i taj problem je riješen.

mitovi kontaktne lece5. Kontaktne leće zahtijevaju
preveliku brigu.
Pogrešno! All-in-one proizvodi za njegu kontaktnih leća učinili su čišćenje i dezinfekciju kontaktnih leća vrlo jednostavnom. Higijena ruku, pravilno čišćenje leća i redovita izmjena leća, te održavanje posudice za čuvanje leća čistom ne predstavlja baš neku preveliku brigu.

6. Nošenje kontaktnih leća oka uzrokuje probleme. U principu, to nije istina, ako ste savjestan pacijent. Iako se problemi kod nošenja kontaktnih leća mogu pojaviti, većina je uzrokovana nepridržavanjem uputa o izmjeni kontaktnih leća i savjeta o održavanju.

7. Nikad ih neću moći staviti. Sigurno hoćete. To možda može izgledati teško u početku, ali vaš oftalmolog ili optometrist vas može naučiti jednostavne metode umetanja i uklanjanja kontaktnih leća. Deseci milijuna nositelja kontaktnih leća to čine!

8. Kontaktna leća može ispasti iz oka. Kod tvrdih i polutvrdih kontaktnih leća još uvijek postoji ta mogućnost, no s današnjim mekim kontaktim lećama, ovaj problem pada u zaborav.

9. Kontaktne leće su preskupe. Nije točno. Kontaktne leće mogu ponekad biti jeftiniji odabir nego dobar par naočala. Čak i dnevne jednokratne kontaktne leće, nekad smatran luksuz može koštati samo oko 7 kuna dnevno.

10. Ja sam prestar/a za kontaktne leće. Nikada. Pojavom bifokalnih i multifokalnih kontaktnih leća dob više ne predstavlja nikakav problem, a u slučaju suhog oka uvijek postoje materijali leća koji su spremni i na takva stanja te dodatni preparati, poput umjetnih suza koja će ublažiti simptome.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Petar Halić napisao:

  Ja sam nosio dugo polutvrde leće i tokom par godina sam izgubio čak tri leće, koje uopće nisu jeftine. Zbog prirode sporta kojim se bavim sam prešao na meke leće i što se ispadanja tiče tu nema usporedbe. Meke leće praktički ne mogu ispasti iz oka.

 2. lala napisao:

  uistinu sam mislila da su cijene dosta veće,rađe cu dati 200kn više a da nemoram nositi naočale koje faktički nepodnosim još od malena

 3. marko napisao:

  da

 4. nino ilic napisao:

  i ja sam mislila da su dnevne lece cijelo bogastvo,ali se zaista isplate

 5. IRENA MALICA napisao:

  Odlican clanak!

 6. Martina napisao:

  Ja tek planiram nositi leće,do koje dioptrije (radi se o minusu) se mogu nositi meke leće? Pošto ih nikada nisam nosila ne znam baš puno o tome,ali sam čula da su mene najbolje,imam problem kao dotična gospođica,ne podnosim naočale od malena! :/

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   većina renomiranih proizvođača nude kontaktne leće do -12.00 dioptrija, iako postoje meke kontaktne leće i u višim dioptrijama.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Nina napisao:

  Mogu li kontaktne lece sa dipptrijom
  biti u boji.
  Molim vas da mi neko odgovoriPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!