Rupičaste naočale – prijevara ili očno pomagalo?

Vidjeli ste reklamu za rupičaste naočale? Naočale koje mogu trajno poboljšati vid, a ne samo ispraviti, zvuče doista kao san. Ta tvrdnja se odnosi na rupičaste naočale, koje izgledaju kao sunčane naočale, ali su prekrivene sitnim rupicama. Prema riječima proizvođača, njihovo nošenje od 15-20 minuta dnevno može znatno poboljšati vaš vid. U nastavku ćemo otkriti što struka misli o učinku rupičastih naočala.
0 Shares

Rupičaste naočale mogu, tvrde proizvođači smanjiti naprezanje očiju, umor i glavobolje, i to sve za manje od jednog eura, koliko stoje na Ebay-u. Doduše, kod nas se rupičaste naočale nude po cijeni od 6, pa čak do 30 eura.

Ove tvrdnje su opovrgnute od strane britanskog vijeća The college of optometrists, koji tvrde da su navodi proizvođača rupičastih naočala neutemeljeni, te ih treba razmatrati s velikim oprezom.

Da li rupičaste naočale zaista trajno poboljšavaju vid?

Istina je da se prilikom nošenja rupičastih naočala slika izoštri, iz jednostavnog razloga što do mrežnice ulazi suženi snop svjetla, te je automatski slika jasnija.

Oftalmolozi i optometristi već desetljećima koriste posebne neprozirne leće s rupicom (stenopeičke leće) u kliničkoj praksi, koje služe kao alat za lakšu dijagnozu određenih stanja. I naravno, svaki put kada osoba s kratkovidošću, dalekovidnošću ili astigmatizmom stavi takve naočale vidjeti će jasnije, ali samo dok ih nosi.

Stenopeičke leće kod očnog pregleda i rupičaste naočale
Foto: Shutterstock

Proizvođač, rupičastih naočala “Trayner Pinhole Glasses”, tvrdi da njegov proizvod ima trajniji učinak od ovog. On tvrdi da standardne naočale za vid potiču oko da postane “lijeno”, dok se s rupičastim naočalama cilijarni mišić jača, povlačenjem očne leće u ispravan oblik. Također, tvrdi da do poboljšanja vida dolazi u roku od nekoliko tjedana, u slučaju presbiopije (staračke dalekovidnosti). Dok kod miopije navodno dolazi do poboljšanja kroz nekoliko mjeseci, uz svakodnevno korištenje rupičastih naočala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Činjenica je da za osobe s dioptrijom rupičaste naočale nisu dovoljno funkcionalne za svakodnevnu upotrebu. Iako pomažu da se usredotočite na objekt koji promatrate, također blokiraju velik dio promatranog objekta. Nošenje rupičastih naočala prilikom vožnje ili prilikom upravljanja bilo kakvim strojevima, može biti opasno po život.

“Skidanje” dioptrije “prirodnom” metodom nije moguće, to je obična prijevara i otimanje novca naivnima. Rupičaste naočale su dio te prijevare. Stotine nasamarenih ljudi jedini su učinak ove “metode”. “Steno” otvor (rupica) ima svoju ulogu u Oftalmologiji, no to sigurno nije skidanje dioptrije, kaže dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog.

Američki oftalmolog dr. Larry Patterson, inače i glavni urednik stručnog časopisa oftalmologije “Ophthalmology Menagement” navodi; “Rupičaste naočale samo privremeno poboljšavaju vaš vid i nema potvrđenih kliničkih istraživanja koje dokazuju da rupičaste naočale trajno poboljšavaju vidnu oštrinu.”

Možda vas zanima...Zašto mi se dioptrija povećala nakon nošenja rupičastih naočala?Pitanja i Odgovori

Smanjena vidna oštrina je najčešće uzrokovana prekratkom očnom jabučicom (u slučaju dalekovidnosti), kod koje zrake svjetla dopadaju iza mrežnice, ili predugom očnom jabučicom (u slučaju kratkovidnosti). Dakle, većina mišićnih vježbi u ovim slučajevima ne pomaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Pročitajte sljedeće:

Vježbe za oči, kada i u kojim slučajevima pomažu?

Tekst objavljen 07/11/2019, posljednja izmjena 28/05/2024.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

9 + 8 =

Back to top button