Zašto mi se dioptrija povećala nakon nošenja rupičastih naočala?

Poštovani doktore, imam 23 godine. Od prvog razreda osnovne škole ustanovljena mi je kratkovidnost koja je stalno rasla pomalo. Zbog toga kada je došla na -5 odlučio sam je pokušati zaustaviti “prirodnom okulistikom” vježbanjem očnih mišića i nošenjem rupičastih naočala, a dioptrijske naočale sam nosio vrlo rijetko. To vježbanje je trajalo od prilike dvije i pol godine bez nekih rezultata. Nedavno sam odustao od toga i otišao na pregled za dioptriju gdje mi je utvrđeno da desno oko ima dioptriju -8 i vidnu oštrinu 1.0 s korekcijom, a lijevo oko -7 i oštrinu 0.8 s korekcijom. Kada sam počeo nositi leće jasno vidim na daljinu dok sam primijetio da na udaljenostima oko 50 cm od očiju slika mi postaje mutnija, a izoštrava se odmicanjem predmeta od očiju. Kada sam uzeo tatine naočale za dalekovidnost primijetio sam da mi slika postaje jasnija. Da li je moguće da već imam dalekovidnost ili zbog velike dioptrije nemam toliku moć akomodacije? Koji način korekcije mi Vi preporučate? Nošenje pune dioptrije, pa za čitanje na blizinu neku plus dioptriju, ili neke multifokalne leće koje bi imale različit raspon dioptrije, od pune korekcije do manjega minusa prema dnu leće? Naime što je manji minus jasnije vidim na blizu, ali slabije na daleko. Također me zanima što mislite o rupičastim naočalama? Unaprijed hvala!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

prirodna okulistika, povećanje dioptrije rupičaste naočale
Dean Šarić
Poštovani,

o nadriliječništvu i “prirodnim” metodama za smanjenje dioptrije, rupičastim naočalama i uzimanju novca prevarantskim metodama smo već dosta pisali. Bilo bi mudro da netko od prevarenih tuži navedene da ne koriste dalje naivnost ljudi u nevolji. Što se slabijeg vida na blizinu tiče, očito ste prekorigirani, sa 23 godine ne smijete imati dioptriju na blizu. Dakle provjeriti i smanjiti dioptriju za daljinu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest − 11 =

Back to top button