Niste sigurni trebate li naočale? Saznajte kako prepoznati simptome!

Svi znamo da nam dioptrijske naočale mogu poboljšati vid, ali možda nismo uvijek svjesni da nam trebaju. Oči se s vremenom mogu promijeniti, pa čak i ako ste imali savršen vid to ne znači nužno da se nikada neće pogoršati.
0 Shares

Simptomi dioptrije nisu uvijek jasno izraženi, stoga je preporučljivo obavljati redovne očne preglede, čak i kada mislite da za to nema potrebe.

Koji simptomi ukazuju na potrebu za naočalama?

Ponekada osobe kojima su potrebne naočale nemaju nikakve znakove, dok su kod drugih jasno izraženi.

Simptomi dioptrije mogu se razlikovati ovisno o vrsti refrakcijske greške oka. Neki uobičajeni simptom uključuju:

 • zamagljen vid,
 • naprezanje očiju,
 • žmirkanje,
 • glavobolje,
 • dvoslike,
 • aureole oko izvora svjetla (halo efekt),
 • iskrivljen vid,
 • loš vid noću.

Ovo su najčešći simptomi dioptrije, ali ako primijetite bilo kakve neobične promjene u vašoj vidnoj oštrini, posavjetujte se s vašim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Refrakcijske greške oka

Postoji nekoliko različitih refrakcijskih greška oka koje uzrokuju dioptriju:

 • kratkovidnost,
 • dalekovidnost,
 • astigmatizam,
 • presbiopija ili staračka dalekovidnost.

Refrakcija oka je lom svjetlosnih zraka u optičkom aparatu oka, što omogućuje stvaranje slike na mrežnici. Optički aparat oka se sastoji od rožnice, očne vodice, leće i staklovine. Idealan lom svjetlosti u oku nam omogućuje oštar vid. Refrakcijska greška nastaje kada svjetlost zbog oblika samog oka ili optičkog aparata ne može biti fokusirana na mrežnicu. Te promjene mogu se dogoditi u bilo kojem periodu života.

Kratkovidnost ili miopija

Kratkovidnost ili miopija je stanje kod kojeg se zrake svjetla lome ispred mrežnice, umjesto na njoj. To uzrokuje mutan vid na daljinu, dok je vid na blizinu prilično bistar. Kratkovidnost se jednostavno ispravlja dioptrijskim naočalama minus dioptrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Kratkovidnost najčešće nastaje kada je očna jabučica preduga ili kada je rožnica prezakrivljena. U posljednje vrijeme sve više primjećujemo razvoj kratkovidnosti kod odraslih ljudi, što je najvjerojatnije izazvano pretjeranim radom na blizinu. Prema nekim procjenama, čak 30% stanovništva je kratkovidno. Više o ovoj temi saznajte u članku: Kratkovidnost ili miopija – simptomi, uzroci, komplikacije i liječenje

Dalekovidnost ili hipermetropija

Dalekovidnost može uzrokovati zamućenje vida na svim udaljenostima. Konkretno, kod manjih jakosti dalekovidnosti, osoba će jasno vidjeti udaljene objekte, ali na manjim udaljenostima će osjetiti napor i blago zamućenje vida nakon dužeg rada. Kod većih jakosti dalekovidnosti, vid će biti zamućen na svim udaljenostima, a posebno kod rada na blizinu. Uzrok dalekovidnosti obično leži u prekratkoj očnoj jabučici ili premalo zakrivljenoj rožnici.

Simptomi uključuju pojavu glavobolje nakon duljeg čitanja ili rada na računalu, konstantno škiljenje kako bi se izoštrila slika, te osjećaj blage boli i/ili napora u očima. Dalekovidnost se jednostavno ispravlja naočalama plus dioptrije. Više o ovoj temi saznajte u članku: Dalekovidnost ili hipermetropija – simptomi i liječenje

Trebam li dioptrijske naocale
Foto: Shutterstock

Astigmatizam

Astigmatizam je najčešće uzrokovan nepravilno zakrivljenom rožnicom, koja zrake svjetla ne lomi u svim meridijanima jednako. Može također biti uzrokovan nepravilno zakrivljenom očnom lećom. Osnovni simptomi uključuju zamagljen vid i deformiranu sliku ili tiskana slova pri čitanju. Kod dužeg rada ili fokusiranja, može se pojaviti glavobolja i izrazit umor u očima.

Astigmatizam se korigira naočalama cilindrične dioptrije. Zbog toga se ova greška oka najčešće naziva cilindar. Kod visokih stupnjeva astigmatizma, najbolji rezultati postižu se s polutvrdim kontaktnim lećama. Više o ovoj temi saznajte u članku: Astigmatizam: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Presbiopija ili staračka dalekovidnost

Presbiopija je tipičan simptom starenja, zbog toga se kod nas naziva i staračka dalekovidnost. Kako starimo, očna leća postaje sve manje fleksibilna i gubi mogućnost fokusiranja na bliske predmete. Najčešći simptom je da nam ruke postaju “prekratke” kod čitanja ili nam uvijek nedostaje svjetla. Najčešće se pojavljuje nakon 40-te godine života i u pravilu pogađa svakoga.

Presbiopija se jednostavno ispravlja naočalama plus dioptrije. U slučaju kombinacije presbiopije s kratkovidnošću, dalekovidnošću ili astigmatizmom, najelegantnije rješenje predstavljaju progresivne naočale, koje korigiraju vid na svim udaljenostima. Više o ovoj temi saznajte u članku: Staračka dalekovidnost ili presbiopija – uzroci i liječenje

Zaključak

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, što prije posjetite oftalmologa ili optometrista. Dioptrijske naočale u brojnim slučajevima mogu značajno poboljšati kvalitetu života.

Ako nemate nikakvih simptoma, preporučljivo je raditi kompletne oftalmološke preglede svake dvije godine, kako biste očuvali zdravlje očiju.

Pročitajte sljedeće:

Gotove naočale za čitanje – da ili ne?

Tekst objavljen 11/05/2020, posljednja izmjena 03/05/2023.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 + 2 =

Back to top button