Možete li mi očitati nalaz vidnog polja?

Poštovani, imam 24 godine i žensko sam. Zbog povećanog broja mušica i mrežica u vidnom polju te glavobolja, poslana sam na perimetriju. Naravno, mjesec dana prije pregleda vidnog polja imala sam i oftalmološki pregled na raširene zjenice, koji je utvrdio prisustvo opaciteta u staklovini lijevog oka, na kojem mi se i javlja velik broj mušica. Ostalo je bilo ok. Dioptrija mi je +0,50 na oba oka te nosim naočale samo prilikom čitanja. Upravo sam došla s perimetrije, a budući da je liječnik bio odsutan, molim Vas za očitanje nalaza. Zabrinulo me što prilikom pregleda na desnom oku nisam dobro vidjela bljeskove kao na lijevom, a zapravo na lijevom mi se i javljaju mrežice i mušice. Jednostavno se nisam mogla skoncentrirati kod pregleda desnog oka. Inače dobro vidim, nisam primijetila nekakve ispade u vidnom polju, osim tih mušica i bljeskove kad sam jako umorna. Nadam se da nije tako strašan nalaz kao što mi je natuknula medicinska sestra kad mi ga je printala. Slike nalaza se nalaze u nastavku, nadam se da ćete ih uspjeti očitati:

Vidno polje nalaz

nalaz vidno polje

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

nalaz vidnog polja, vidno polje nalaz
Dean Šarić
Poštovana,

nalaz nije loš, no takva vrsta pregleda vezana je za moguće greške upravo zbog moguće slabije suradnje pacijenta. Vaš će liječnik procijeniti da li su potrebne dodatne (objektivnije) pretrage (OCT, VEP ili slično).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

2 Komentara

 1. Poštovanje. Več nekoliko godina hodam oftalmatologu s problemom pečenja u očima i crvenilo oka.Oči kapljem umjetnim suzama ali sve je uzalud.Zadnje vrijeme primječujem da mi se vid jako promjenio u smislu udaljenosti npr.stepenica , gledam pečinu i nevidim nijanse ,rubove udubine itd.Liječnik mi je propisao dvoje naočale za čitanje i za daljinu.Za daljinu kao da ih i nemam jer isto vidim,a za čitanje bolje vidim na one koje sam kupio u DM za 60 kn. Moram reči i to da imam oroblema i sa ravnotežom i da su mi se te pojave pojavile u dva mjeseca ,osim crvenila oka.Imam 62 godine.

  1. Poštovani,

   crvenilo oka je simptom različitih bolesti oka i ovakvim dopisivanjem to ne možemo riješiti, pitanje dioptrije je nešto drugo, može imati samo djelomično veze sa crvenilom. Svakako trebate oftalmologa koji će se posvetiti rješavanju problema crvenog oka, a kada se to riješi dioptriju neće biti teško korigirati. Zatražite drugo mišljenje.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × četiri =

Back to top button