Mrlje u vidnom polju

Poštovani, imam problem koji traje već 10 mjeseci. Neposredno nakon buđenja, ujutro, kada otvorim oči, vidim mnoštvo bordo mrlja koncentrično raspoređenih, koje se pojavljuju u centru vidnog polja. Dakle ne sa strane lijevo i desno, nego ako bismo podijelili vidno polje na četiri kvadranta (gornji lijevi i desni, donji lijevi i desni) te mrlje bi bile u centru ta četiri kvadrata. Traju po mojoj procjeni oko 10 s, po otvaranju očiju su najintenzivnije, zatim postepeno blijede dok ne izblijede u potpunosti. Također za sve to vrijeme (10 mjeseci), bole me mišići iznad očiju, tj. bolan mi je pogled vertikalno na gore. Vid mi se ne muti, nemam ispade u vidnom polju, dobro vidim. Također nemam povišeni intraokularni pritisak, pregledano mi je očno dno, nisam dobila nikakvu terapiju, već uput za neurologa. Razlog upućivanja kod neurologa su intenzivan pritisak i zujanje u ušima koji mi značajno remete kvalitetu života. Osim ovih simptoma, povremeno osjećam izraženu malaksalost.

Nalaz neurologa:
Klinicki pregled b.o.
Magnetna rezonanca B.o.
CT glave b.o
transkranijalni i dopler krvnih sudova vrata takodje b.o.

Što se tiče ostalih analiza, izdvajaju se samo neutropenija i eozinofilija u jednom navratu, od prije 5 mjeseci, nakon toga se drži u gornjim granicama normalnih vrijednosti. Nalaz ORL u potpunosti uredan.

Možda je važno da sam išla i kod psihijatra i to dva puta da bih provjerila da se ne radi možda o nekoj neurozi. Uradila sam i bateriju testova, uzeli su mi detaljnu anamnezu, hoću reći da su me vrlo detaljno ispitali na moje insistiranje. Ali oba puta, a radi se o dva različita psihijatra, profesora, mi je rečeno da nema ni traga neurozi, a samim tim ni potrebe za bilo kakvom farmakoterapijom, te da i dalje tragam za uzrokom koji je po njima “očito somatske prirode”. Vrlo sam zabrinuta jer se duže vrijeme loše osjećam, i svaki savjet ili bar nagovještaj o tome o čemu bi se moglo raditi bi za mene bio i više nego dobrodošao. Hvala unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mrlje u vidnom polju, mrlje u vidu
Dean Šarić
Poštovana,

obzirom na niz pretraga koje ste obavili, a koje su uredne, možda bi pažnju trebalo usmjeriti prema hormonskim/metaboličkim promjenama. Svakako se obratite svome liječniku opće medicine da se napravi nekakav racionalan daljnji plan.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × 5 =

Back to top button