Mrlje u vidnom polju

Poštovani, imam problem koji traje već 10 mjeseci. Neposredno nakon buđenja, ujutro, kada otvorim oči, vidim mnoštvo bordo mrlja koncentrično raspoređenih, koje se pojavljuju u centru vidnog polja. Dakle ne sa strane lijevo i desno, nego ako bismo podijelili vidno polje na četiri kvadranta (gornji lijevi i desni, donji lijevi i desni) te mrlje bi bile u centru ta četiri kvadrata. Traju po mojoj procjeni oko 10 s, po otvaranju očiju su najintenzivnije, zatim postepeno blijede dok ne izblijede u potpunosti. Također za sve to vrijeme (10 mjeseci), bole me mišići iznad očiju, tj. bolan mi je pogled vertikalno na gore. Vid mi se ne muti, nemam ispade u vidnom polju, dobro vidim. Također nemam povišeni intraokularni pritisak, pregledano mi je očno dno, nisam dobila nikakvu terapiju, već uput za neurologa. Razlog upućivanja kod neurologa su intenzivan pritisak i zujanje u ušima koji mi značajno remete kvalitetu života. Osim ovih simptoma, povremeno osjećam izraženu malaksalost.

Nalaz neurologa:
Klinicki pregled b.o.
Magnetna rezonanca B.o.
CT glave b.o
transkranijalni i dopler krvnih sudova vrata takodje b.o.

Što se tiče ostalih analiza, izdvajaju se samo neutropenija i eozinofilija u jednom navratu, od prije 5 mjeseci, nakon toga se drži u gornjim granicama normalnih vrijednosti. Nalaz ORL u potpunosti uredan.

Možda je važno da sam išla i kod psihijatra i to dva puta da bih provjerila da se ne radi možda o nekoj neurozi. Uradila sam i bateriju testova, uzeli su mi detaljnu anamnezu, hoću reći da su me vrlo detaljno ispitali na moje insistiranje. Ali oba puta, a radi se o dva različita psihijatra, profesora, mi je rečeno da nema ni traga neurozi, a samim tim ni potrebe za bilo kakvom farmakoterapijom, te da i dalje tragam za uzrokom koji je po njima “očito somatske prirode”. Vrlo sam zabrinuta jer se duže vrijeme loše osjećam, i svaki savjet ili bar nagovještaj o tome o čemu bi se moglo raditi bi za mene bio i više nego dobrodošao. Hvala unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mrlje u vidnom polju, mrlje u vidu
Dean Šarić
Poštovana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

obzirom na niz pretraga koje ste obavili, a koje su uredne, možda bi pažnju trebalo usmjeriti prema hormonskim/metaboličkim promjenama. Svakako se obratite svome liječniku opće medicine da se napravi nekakav racionalan daljnji plan.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button