Mrlje u vidnom polju

Poštovani, imam problem koji traje već 10 mjeseci. Neposredno nakon buđenja, ujutro, kada otvorim oči, vidim mnoštvo bordo mrlja koncentrično raspoređenih, koje se pojavljuju u centru vidnog polja. Dakle ne sa strane lijevo i desno, nego ako bismo podijelili vidno polje na četiri kvadranta (gornji lijevi i desni, donji lijevi i desni) te mrlje bi bile u centru ta četiri kvadrata. Traju po mojoj procjeni oko 10 s, po otvaranju očiju su najintenzivnije, zatim postepeno blijede dok ne izblijede u potpunosti. Također za sve to vrijeme (10 mjeseci), bole me mišići iznad očiju, tj. bolan mi je pogled vertikalno na gore. Vid mi se ne muti, nemam ispade u vidnom polju, dobro vidim. Također nemam povišeni intraokularni pritisak, pregledano mi je očno dno, nisam dobila nikakvu terapiju, već uput za neurologa. Razlog upućivanja kod neurologa su intenzivan pritisak i zujanje u ušima koji mi značajno remete kvalitetu života. Osim ovih simptoma, povremeno osjećam izraženu malaksalost.

Nalaz neurologa:
Klinicki pregled b.o.
Magnetna rezonanca B.o.
CT glave b.o
transkranijalni i dopler krvnih sudova vrata takodje b.o.

Što se tiče ostalih analiza, izdvajaju se samo neutropenija i eozinofilija u jednom navratu, od prije 5 mjeseci, nakon toga se drži u gornjim granicama normalnih vrijednosti. Nalaz ORL u potpunosti uredan.

Možda je važno da sam išla i kod psihijatra i to dva puta da bih provjerila da se ne radi možda o nekoj neurozi. Uradila sam i bateriju testova, uzeli su mi detaljnu anamnezu, hoću reći da su me vrlo detaljno ispitali na moje insistiranje. Ali oba puta, a radi se o dva različita psihijatra, profesora, mi je rečeno da nema ni traga neurozi, a samim tim ni potrebe za bilo kakvom farmakoterapijom, te da i dalje tragam za uzrokom koji je po njima “očito somatske prirode”. Vrlo sam zabrinuta jer se duže vrijeme loše osjećam, i svaki savjet ili bar nagovještaj o tome o čemu bi se moglo raditi bi za mene bio i više nego dobrodošao. Hvala unaprijed.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

mrlje u vidnom polju, mrlje u vidu

Dean Šarić

Poštovana,

obzirom na niz pretraga koje ste obavili, a koje su uredne, možda bi pažnju trebalo usmjeriti prema hormonskim/metaboličkim promjenama. Svakako se obratite svome liječniku opće medicine da se napravi nekakav racionalan
daljnji plan.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!