Luxottica: Tradicija duga 50 godina 1. dio

Luxottica Grupa je najveća svjetska kompanija u distribuciji dioptrijskih i sunčanih naočalnih okvira. Povijest Luxottice proteže se preko pola stoljeća, od 1961 do danas, a Luxottica svoju povijest sažima u rečenici: “50 GODINA POMNO PLANIRANOG RASTA”.
0 Shares

Još od 1980-ih Luxotica je bolje od bilo koga drugoga razumjela koliko važnu ulogu u modi igraju naočale. Luxottica ima pravi pristup i pruža mogućnosti za razvoj sektora zahvaljujući svojim prestižnim kućnim i licenciranim markama, te kontinuiranim proširivanjima kupovinom drugih tvrtki, kao i dodanom vrijednošću kada su u pitanju proizvodnja i kvaliteta. Prošla je godina bila izuzetno važna za Luxotticu jer je slavila svoj 50. rođendan od osnutka. To je slavlje stavilo naglasak na samu srž njezinog DNK-a sastavljenog od rasta i inovacije.


Luxottica Group nastala je 1961. kada je Leonardo Del Vecchio osnovao tvrtku Luxottica di Del Vecchio e C. S.a.S., koja je 1964. postala dioničko društvo, pod nazivom Luxottica S.p.A. S obzirom da je svoje poslovanje započela kao mala radionica, tvrtka je sve do kraja 60-ih proizvodila modele za oblikovanje metala, metalne komponente i polugotove proizvode za optičku industriju. Leonardo Del Vecchio s vremenom je širio obim proizvodnje sve dok nije došao do integrirane proizvodne strukture koja je mogla samostalno proizvesti gotov par naočala.


Godine 1971. na Milanskom međunarodnom sajmu optike (MIDO) predstavljena je prva Luxotticina kolekcija dioptrijskih naočala, čime je zapečaćen definitivni prijelaz sa statusa proizvođača-dobavljača u status uspješnog neovisnog proizvođača.


Godine 1981. Luxottica kupuje tvrtku La Meccanoptica Leonardo, u čijem je vlasništvu bila ne samo marka Sferoflex već i važan patent fleksibilnih zglobova, koji su omogućavali ručkicama da se prilagode obliku i veličini lica, unapređujući izdržljivost i trajanje okvira te omogućujući savršeno pristajanje. Ta je kupnja omogućila Luxottici da ojača svoj imidž proizvođača kvalitetnih proizvoda i poveća svoj udio na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze


OneSight je Luxotticina zaklada posvećena unapređenju života najpotrebitijih, putem volonterskog rada, istraživanja, donacija i edukativnih programa iz područja vida. Od 1988. do danas OneSight je poklonio naočale i vidna pomagala za više od 7 milijuna ljudi te uložio milijune dolara u znanstvena istraživanja i treninge posvećene problemima s vidom. Luxotticini zaposlenici volonterski provode preglede vida i doniraju naočale ljudima u najsiromašnijim krajevima svijeta. Osim toga, zaklada OneSight financira znanstvena istraživanja diljem svijeta usmjerena liječenju problema s vidom te ulaže u buduće generacije liječnika i profesionalaca, dajući posebne stipendije za pojedine struke iz ovog područja.
 
Krajem 1980-ih naočale, koje su do tada doživljavane isključivo kao vidno pomagalo, prolaze kroz ključnu fazu unutar svoje evolucije: počelo ih se doživljavati i kao nešto što ima veze s modom. Kontinuirana estetska usredotočenost na svakodnevne objekte i zanimanje dizajnera za taj novi segment modnih dodataka odveo je Luxotticu, 1988. godine, u prvu suradnju s modnim svijetom. Luxottica tada sklapa ugovor o licenci s Giorgiom Armanijem, koji je okončan u 2003.


Godine 1990. Luxottica izlazi na njujoršku burzu (dobila je ADS (American Depositary Shares)).

Istodobno kompanija povećava aktivnosti u segmentu sunčanih naočala. Te 1990. godine Luxottica kupuje marku Vogue, čiji su se modeli isticali svojim inovativnim dizajnom, velikim izborom boja i okvira te detaljima na ručkama koji su ih učinili ključnim modnim dodatkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece


Godine 1995. Luxottica je kupila korporaciju The United States Shoe Corporation, vlasnike lanca LensCrafters, jednog od najvećih maloprodajnih lanaca optičarskih usluga u Sjevernoj Americi. Luxottica je na taj način postala prvi svjetski proizvođač naočala koji je ušao u maloprodaju. Na taj je način iskoristila sinergiju proizvodnje i veleprodaje s velikom dostupnošću svojih proizvoda na prodajnim mjestima lanca LensCrafters.

Na dan 31. prosinca 2010. Luxotticina maloprodajna mreža uključivala je 1,155 trgovina LensCrafters, od kojih je 964 locirano u Sjevernoj Americi, dok je ostalih 191 u Kini i Hong Kongu.
 
Iste godine Luxottica kupuje Persol, legendarnu marku naočala koja se diči svojim talijanskim podrijetlom. Njezino sugestivno ime koje u prijevodu glasi “za sunce”, kao i ponos na tradiciju izvrsnosti i ručni rad stručnjaka, donose savršenu alkemiju estetike i tehnologije. Fascinacija bezvremenskim dizajnom i visoka kvaliteta čine tu marku uistinu posebnom, pa ne čudi da je čest izbor brojnih zvijezda.


Godine 1996. Luxottica kupuje licencu za BVLGARI. Bvlgari je proširio svoju viziju nenadmašne ljepote i rigoroznog dizajna te standarda proizvodnje, stavljajući naglasak na grandioznost i znanje stručnjaka ne samo u dekoraciji ženskih okvira, već i u pronalasku tehničkih rješenja za muškarce.


Salvatore Ferragamo, čiju je licencu Luxottica kupila 1998, diči se kolekcijama koje obilježava iznimna posvećenost detaljima, originalna uporaba materijala i kreativan odabir boja, što rezultira svevremenskom elegancijom kojom se naočale odlikuju u cijelosti. Kolecija naočala nadahnuta stručnim ručnim radom i dizajnom koji odražava duh “talijanske proizvodnje” (“made in Italy”) donosi suvremenu reinterpretaciju temeljnih vrijednosti marke.

Nastavak na 2. dio →
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

1 Komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri + jedan =

Back to top button