Luxottica: Tradicija duga 50 godina 2. dio

Godine 1999. Luxotica je bila prva tvrtka koja je dobila licencu za proizvodnju naočala Chanel. Ta linija proizvoda za potrošače okrenute luksuznim proizvodima odražava ključne karakteristike marke: stil, eleganciju i otmjenost.
0 Shares

Iste je godine Luxottica ojačala svoju globalnu poziciju kupnjom marke Ray-Ban, jedne od najslavnijih marki sunčanih naočala. Kompanija je na taj način osigurala tehnologiju kristalnog stakla, kao i pripadajuće proizvodne kapacitete, te proširila svoj portfelj markama kao što su Arnette, REVO i Killer Loop.

  • Ray-Ban je rođen 1937. kada je osmišljen model Aviator za američke vojne pilote. Marka je to koju od samih početaka prate izniman ugled i popularnost, zahvaljujući apsolutnoj kvaliteti i autentičnosti njenih modela, koje su nosile brojne filmske zvijezde i međunarodni trendseteri.
  • Arnette nastaje 1992. u Kaliforniji, kao marka koja je prepoznatljiva po kombinaciji iznimne udobnosti i maksimalne praktičnosti, što je čini izvanrednim izborom svih onih koji se bave ekstremnim sportovima.
  • REVO donosi inovativne leće koje su rezultat tehnologije koju je NASA razvila za prozore satelita, kako bi se pružila maksimalna zaštita od ultraljubičastih i infracrvenih zraka.
  • Killer Loop je nastao 1989. a tijekom godina se razvijao od sportskog stila prema “urbanijem” izgledu. Godine 2008. mijenja ime u K&L, čime započinje nova faza razvoja marke.


Godine 2000. dionice kompanije Luxottica Group izlistane su na talijanskoj burzi, a 2003. ulaze u index MIB 30 (danas FTSE MIB).


Nakon kupnje lanca Sunglass Hut u 2001. Luxottica postaje svjetski lider u prodaji sunčanih naočala. Osnovan 1971. s primarnim ciljem djelovanja u trgovačkim centrima diljem SAD-a, Sunglass Hut se s vremenom proširio i na druga prodajna mjesta, poput popularnih ulica s trgovinama poznatih marki u centrima gradova, ili pak aerodroma i važnijih cesta. Tijekom godina fokus lanca se proširio na prodaju vrhunskih sunčanih naočala, posebice zahvaljujući usvajanju novog koncepta ekskluzivnih trgovina godine 2007, koji se danas proširuje na sve najbolje lokacije diljem svijeta. Ovo repozicioniranje je također omogućeno značajnim promjenama izbora proizvoda, zahvaljujući kojima se lanac mogao fokusirati na modne i luksuzne marke, posebno za žene, dok je istodobno zadržao širok izbor sunčanih naočala prikladnijih za aktivan životni stil i sportske aktivnosti.

Na dan 31. prosinca 2010. Luxottica je u svojoj grupi imala 2,295 trgovina Sunglass Hut diljem svijeta, od kojih je 2,229 njezinih vlastitih dućana u Sjevernoj Americi, na Dalekom istoku, te u Europi i Južnoj Africi, a ostalih 66 su franšize na Bliskom Istoku, u Indiji, te na Filipinima i Tajlandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze


Godine 2003. Luxottica kupuje lanac OPSM, vodeći maloprodajni lanac optika u Australiji i na Novom Zelandu, koji je ujedno bio i glavna marka fokusirana na kupce orijentirane modi i luksuznim proizvodima.

U srpnju 2010. otvoren je “OPSM eye hub” – prva koncept-trgovina naočala na svijetu, koja kupcima nudi potpunu slobodu i neovisnost s jedne strane te najbolje proizvode i usluge s druge strane. Na dan 31. prosinca 2010. Luxottica je upravljala s 326 vlastitih i jednom franšiznom trgovinom u Australiji, dok na Novom Zelandu lanac ima 43 trgovine, raspoređene u većim urbanim područjima.

Iste je godine potpisan licencni ugovor s Pradom, markom koja utjelovljuje najbolje značajke talijanske kulture i tradicije. Istodobno, Prada je jedna od najinovativnijih modnih marki, koja posvećuje posebnu pozornost svakom detalju i najnovijim trendovima: Pradine kolekcije sunčanih naočala odražavaju spoj nepogrešivog stila, sofisticirane elegancije i apsolutne kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Miu Miu pak odražava drugu stranu Prade: to je marka snažnog neovisnog identiteta, koja donosi avangardan, senzualan i ponekad provokativan stil, čak i u kolekcijama naočala, koje su namijenjene snažnim i neovisnim ženama koje prate najnovije trendove.

2003. godine Luxottica stječe licencu i za naočale Versace, koje su poznate po dekorativnim elementima karakterističnima za grafički jezik kompanije, kao i po kombinaciji elegancije i glamura. Versace je prestižna marka, svjetski poznat simbol talijanskog luksuza, posvećen onima koji traže suvremen, seksipilan i sofisticiran stil sa snažnom osobnošću.


Godine 2004. Luxottica kupuje Pearle Vision, jedan od najvažnijih lanaca optika u Sjevernoj Americi. Iako i LensCrafters i Pearle Vision imaju istu ciljanu skupinu srednje i veće kupovne moći, njihovo je pozicioniranje komplementarno. Pearle Vision se fokusira na elemente koji su mu donijeli uspjeh: povjerenje potrošača u iskustvo doktora i kvalitetu usluge koju će dobiti. Njegova su prodajna mjesta uglavnom locirana u novijem tipu trgovačkih centara (strip mall = tip centra gdje su trgovine raspoređene oko centralnog parkirališta koje je na otvorenom), dok su prodajna mjesta lanaca LensCrafters i Sunglass Hut uglavnom smještena u klasičnom tipu trgovačkih centara.


Naočale Donna Karan, čiju licencu Luxottica posjeduje od 2005. na izvanredan način odražavaju posvećenost te marke svakom elementu dizajna. S obzirom da ih je “dizajnirala žena za žene”, te naočale krasi kombinacija sofisticiranosti i senzualnosti, te udobnosti i modernosti, koje jamče lako prepoznatljivi detalji i kvaliteta proizvodnje.


Dolce&Gabbana je autentična luksuzna nekonvencionalna marka izgrađena na temeljima kreativnosti i individualnog pristupa. Ona je simbol suvremene “talijanske proizvodnje”, u kojem se stapaju inovacija i mediteransko podrijetlo. Od 2006. Dolce&Gabbana je jedna od Luxotticinih licenciranih marki, koja iz sezone u sezonu donosi kolekcije modernog stila i inovativnih oblika s luksuznim detaljima i materijalima.

Marka D&G za mlade je eklektična i suvremena te donosi jedinstven istinski izraz glamura metropole. Također licencirana 2006, donosi duh D&G-a u kozmopolitskom stilu s inovativnim formama i detaljima.

Kolekcija naočala Burberry, licencirana od 2006, inspirirana je inovativnim nosivim kolekcijama i modnim dodacima, a donosi zaigrane interpretacije ikona marke i za muškarce i za žene. Još od svog osnutka u Engleskoj 2006. Burberry je bio sinonim kvalitete zahvaljujući kvalitetnim klasičnim i praktičnim proizvodima koji su ušli u povijest. Zahvaljujući svemu tome Burberry je postao vodeća marka luksuznih proizvoda, koja ostvaruje fantastične rezultate diljem svijeta.


Godine 2007. Luxottica kupuje kalifornijski Oakley, vodeću sportsku marku. Osim što je svjetski poznata marka, Oakley ima i impresivni portfelj proizvoda koji uključuje licence Oliver Peoples i Paul Smith, kao i maloprodajnu mrežu s preko 160 trgovina.

Uz dioptrijske i sunčane te skijaške naočale, Oakley nudi i odjeću, cipele i modne dodatke različitih kolekcija za različite potrebe potrošača: Sport/Active, Lifestyle i Women. Oakley je također poznat po nenadmašnoj tehnologiji leća, kao i po svojoj optici visoke definicije (High Definition Optics® (HDO®)). Godine 2010. Oakley je predstavio neke od svojih novih tehnološki najnaprednijih dostignuća: naočale novog dizajna, kreirane uz pomoć aluminijske legure koja se koristi u aeronautici, kao i 3D naočale koje mogu pružiti nenadmašnu 3D sliku, bolji periferni vid i optimalnu čistoću slike.

Prvu kolekciju Oliver Peoples iz 1987. obilježio je retro-stil, a nosila je potpis optičara i dizajnera Larryja Leighta. Sve naočale Oliver Peoples ručno su izrađene od najkvalitetnijih materijala u ekskluzivnim bojama. Okviri se proizvode u ograničenim količinama s namjerinim izostankom tipičnog logoitopa tako da ih mogu prepozanti samo “upućeni”.

Marka Paul Smith Spectacles, pokrenuta 1994, obuhvaća dioptrijske i sunčane naočale, s otkačenim ali i klasičnim dizajnom, gdje je svakom detalju posvećena dužna pažnja, kao što i priliči jednom od vodećih britanskih modnih dizajnera.

Iste je godine – 2007. – Luxottica kupila licencu marke Polo. Kolekcija Polo fokusira se na profinjeni dizajn, nadahnut nasljedstvom modne marke Polo Ralph Lauren. Kolekcija donosi prepoznatljive modele koji predstavljaju čistu klasiku i nikada ne izlaze iz mode.


Godine 2009. Luxottica kupuje licence Stella Mc Cartney i Tory Burch.

  • Tory Burch je pristupačna marka luksuznih naočala za svaki dan s klasičnim sportskim američkim stilom, kojem je pridodana doza eklektizma koja utjelovljuje osobnost i stil suosnivačice i kreativne direktorice Tory Burch.
  • Stella McCartney je lifestyle-marka koja utjelovljuje novi trendovski pristup. Kolekcija sunčanih naočala donosi isključivo ženske modele, naglašavajući prirodni seksipil i žensku samouvjerenost, te kombinirajući kvalitetu i sofisticiranost u svakodnevnom poslovanju. Dašak muškog duha uz ženstvenost, kombinacija je koja supostavljanjem različitih koncepata uspijeva stvoriti potpuno jedinstven stil.


Luxottica ulazi na meksičko maloprodajno tržište kupnjom dva lanca specijalizirana za prodaju sunčanih naočala i stjecanjem kontrole nad kompanijom Multiopticas Internacional, čime je omogućena značajna prisutnost u Latinskoj Americi.

Coach potpisuje višegodišnji globalni licencni ugovor s Luxotticom za svoje kolekcije naočala.

Luxottica potpisuje ekskluzivan licencni ugovor s markama Giorgio Armani, Emporio Armani i A/X koji stupa na snagu u siječnju 2013.

← Povratak na 1. dio
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

1 Komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 − dva =

Back to top button