Luxottica: Dizajn naočala, dizajn okvira

Svaki par Luxotticinih naočala rezultat je rigoroznog i složenog procesa u kojem se nepredvidljiv kreativan duh ujedinjuje s visokom razinom tehničke ekspertize, prikupljene tijekom 50 godina iskustva u području optike. Prva faza unutar tog procesa je dizajn naočala, dizajn okvira.
0 Shares

U Agordu, odjel za “dizajn prototipa i uzoraka” dizajnira proizvode prema kreativnim uputama koje dolaze i interno iz Luxottice i eksterno u obliku sugestija pojedine luksuzne marke koja je Luxotticu odabrala za svog partnera.

Naočale dizajnirane za luksuzne marke moraju biti i funkcionalne i odražavati standarde svake pojedine marke, jer kupac prilikom njihovog nošenja mora imati onaj specifičan osjećaj karakterističan za pojedinu marku.

Na primjer, pri dizajniranju naočala marke Bvlgari odjel dizajna kreativnu inspiraciju dobiva iz kolekcija nakita. Sve nastaje iz skica koje se postupno dorađuju dok se ne dobije točan željeni dizajn sa svim estetskim detaljima, poput boja i interpretacija stilske teme, kao i tehničkih detalja dimenzija okvira (baza, visina i dužina).

Slika pokazuje kako su dvije različite kolekcije ogrlica interpretirane u različitim modelima naočala. S lijeve strane možete vidjeti kolekciju Lucea, a s desne interpretaciju teme Sassi, s rubinima, smargdima i safirima.
Ovdje možete vidjeti kako je interpretiran slavni motiv zmije karakterističan za Bvlgari.
Ovo je pak primjer kako je kolekcija Tiffany Charms (s malim privjescima za sreću) intrerpretirana u liniji sunčanih naočala.

Dizajneri razvijaju skice, crteže modela na kojima su definirani estetski detalji i osnovni tehnički podaci, kao što su dužina ručkica, širina leća i zakrivljenost prednjeg dijela okvira. Sljedeći korak je tehnički dizajn, gdje se za svaki element, uključujući i dekorativne detalje, provode mjerenja i detaljne tehničke specifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Radi se o svojevrsnom arhitektonskom nacrtu naočala koji se onda prebacuje u program koji će iz nacrta stvoriti virtualni 3D prototip i njegove prikaze koji se mogu isprintati. Prvi fizički prototip izrađuje se od sinterirane smole. On služi za provjeru dimenzija, funkcije, pristajanja i različitih detalja. Nakon njega izrađuje se završni prototip, od materijala koji će se koristiti u proizvodnji (metal, plastika ili injektirana plastika). Taj je prototip opremljen svim dijelovima i dekorativnim detaljima. Završni prototip potom prije odobrenja i puštanja u proizvodnju prolazi kroz tehničko-funkcionalna i estetska testiranja.

Cijeli ciklus dizajna uglavnom traje oko 1 godine. Samo imajte na umu da, na primjer, za materijale koji se injektiraju i neke detalje koji se rade uz pomoć kalupa trebaju mjeseci pripreme. A jedan kalup košta tisuće eura.
0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

1 Komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button