Kako zaštititi vid na poslu?

Svakodnevni rad je dovoljno naporan i bez računalnog vizualnog sindroma (Computer Visual Syndrome – CVS), kojeg karakteriziraju zamućena slika, naprezanje očiju te suhe, iritirane i umorne oči, u kombinaciji s glavoboljom te boli u vratu i ramenima.
0 Shares

Evo savjeta koje donosi doktor Kee Chea-Su, docent na Školi optometrije pri Hongkonškom politehničkom sveučilištu (The Hong Kong Polytechnic University’s School of Optometry) o tome kako sačuvati vid na poslu i povećati razinu svoje produktivnosti.

Uokvirite se. Zakažite pregled vida kako biste utvrdili i korigirali eventualne probleme s vidom i razgovarajte s liječnikom o nabavci kvalitetnog para naočala za rad. Razmislite i o unapređivanju svojih naočala antirefleksivnim lećama koje smanjuju odsjaj i povećavaju ugodnost nošenja naočala.

Više treptajte, manje zurite. Suzne žlijezde pokrivaju površinu oka i čine je vlažnom što je ključno za oštar i ugodan vid. Često treptanje omogućuje da oči budu stalno prekrivene suznim filmom koji ih njeguje i čisti, donoseći tako kontinuiranu oštrinu slike. Stoga umjesto da netremice zurite u ekran, sjetite se da trebate češće treptati.

Veličina je važna. Sitni fontovi su naporni za gledanje. Umjesto da se približavate ekranu, povećajte veličinu slova i lakše ćete pročitati dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Smanjite odsjaj. Jarka svjetlost fluorescentnih lampi na stropu i na stolu, pa čak i prozori, glavni su izvori uznemirujućeg odsjaja i refleksije koja umara oči. Razmislite o korištenju ekrana koji ne reflektira odsjaj ili filtru koji smanjuje odsjaj kako biste olakšali čitanje. Prilagodljiva sjenila, zastori i rolete također mogu učinkovito kontrolirati svjetlost tijekom dana.

Prilagodite svoj radni prostor. Kreirajte pogodniji okoliš za svoje oči uz pomoć ergonomskog dizajna i prostornih prilagodbi. Na primjer, neka monitor bude udaljen 50-65 cm od vaših očiju, a njegovo središte 10-20 stupnjeva ispod razine očiju. Također, nastojte ne sjediti nasuprot prozoru koji se ne može zatamniti jer razlika svjetlosti između ekrana i područja iza njega može biti naporna i neugodna za oči.

rad na računalu zaštita
Foto: Shutterstock

Odmarajte svoje oči. Nemojte uzimati svoje oči zdravo za gotovo. Ako je moguće, svako toliko napravite stanku i fokusirajte pogled na nešto što je udaljeno šest metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Jedite kvalitetno. Nemojte preskakati obrok samo zato da stignete rokove. Kontinuirana opskrba hranjivim tvarima izuzetno je važna za zaštitu i pravilno funkcioniranje očiju. Kako biste bili sigurni da će vaše oči dobiti te toliko potrebne hranjive tvari, obogatite svoju prehranu s puno voća, koštunica i zelenog lisnatog povrća bogatih vitaminima E i C. Vitamin E štiti stanice očiju od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji uništavaju zdravo tkivo, dok vitamin C sprečava oštećenja očiju uzrokovana izlaganjem suncu.
Također povećajte unos omega-3 masnih kiselina koje možete pronaći u pojedinim vrstama ribe kao što su tuna, losos i sardine jer one smanjuju rizik od degeneracije mrežnice, jednog od glavnih uzroka sljepoće.

Kako odabrati idealan par naočala?

  • Potražite one koje su lagane, izdržljive i izrađene od hipoalergenskih materijala.
  • Veličina i oblik okvira trebaju pristajati vašem licu.
  • Kako biste bili u skladu s trendovima, odaberite okvir s modernim dekorativnim detaljima i/ili elementima dizajna.
  • Uvijek provjerite svaki detalj okvira, a posebno dijelove koji se lakše oštećuju, kao što su zglobovi i vijci.

Autor: Luxottica Group S.p.A.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 − sedam =

Back to top button