Djeca, računala i vid

Djeca i računala su postala nerazdvojiva. Veliki broj djece školske, čak i predškolske dobi provodi sate za računalom svaki dan, stoga morate razmisliti o posljedicama. Dali računala štete njihovom vidu? Dali im pomažu pri učenju? Dali bi djeca trebala nositi naočale prilagođene za rad na računalu i u školi?
1 Shares

To su uobičajena pitanja kada se radi o kompjuterima i njihovom utjecaju na dječji vid. Ovaj članak će vam pomoći da pronađete odgovore na ta pitanja.

Računala pridonose boljoj pripremljenosti djeteta za školu

Nedavna istraživanja donose dobre vijesti. Naime, spomenuta istraživanja su pokazala da rad na računalu može poboljšati pripremljenost za školu kod djece predškolske dobi, te pridonijeti njihovom kasnijem školskom uspjehu.

U istraživanju koje je obuhvatilo 122 djece predškolske dobi iz Head Start programa (američki program obrazovanja i brige o djeci slabijeg imovinskog stanja), eksperimentalna grupa je radila na računalu 15-20 minuta na dan, birajući obrazovni računalni program koji su sami smatrali najprikladnijim za svoj razvoj, dok su djeca iz kontrolne grupe (bez pristupa računalima) radila po standardnom nastavnom planu Head Start programa.

Sva su djeca na početku istraživanja ispunila četiri standardizirana upitnika. Iste upitnike su popunjavali šest mjeseci kasnije kako bi se utvrdila njihova pripremljenost za školu, vizualno-motoričke sposobnosti, ukupne motoričke sposobnosti i kognitivni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kod djece koja su radila na računalu utvrdila se bolja pripremljenost za školu i kognitivni razvoj nego kod djece koja nisu radila na računalu. Također se pokazalo da djeca koja rade na računalima kod kuće i u školi, postižu bolji školski uspjeh nego djeca koja koriste računala samo u školi.

djeca, kompjuteri, računala, oči, vid djece
Foto: Shutterstock

Rizici korištenja računala za djecu

Ipak, u ničemu ne treba pretjerivati. Korištenje računala djeci, kao i odraslima, može povećati rizik od pojave ergonomskih problema i računalnog vizualnog sindroma.

Svaki oftamolog specijaliziran za dječji vid smatra da djeci koja dugoročno koriste kompjuter prijeti opasnost od progresivne miopije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Zato je pametno djeci ograničiti vrijeme korištenja računala.

Kako smanjiti rizik od računalnog vizualnog sindroma i ergonomskih problema?

Kako bi zaštitili svoje najmlađe i spriječili pojavu računalnog vizualnog sindroma i ergonomskih poteškoća, važno se pobrinuti da zauzmu udoban, neutralan položaj tijela prilikom sjedenja pred računalom. To znači:

 • Glava mora biti u ravnini tijela, ne
  smije biti nagnuta unaprijed ili unatrag. Zaslon bi se trebao nalaziti 15 stupnjeva ispod linije očiju.
 • Leđa i vrat ispravljeni, ramena lagano zabačena prema natrag i opuštena.
 • Nadlaktice priljubljene uz tijelo i opuštene, bez prevelikih odstupanja u stranu ili prema naprijed.
 • Podlaktice moraju biti prislonjene na stol, tako da ruke budu savijene u
  laktu pod kutom od 90 stupnjeva.
 • Šake u ravnini sa podlakticama, sa blago savijenim ručnim zglobovima.
 • Stopala bi trebala biti na podu ili na podlošku, a koljena pod pravim kutom (ne gurati noge pod stolicu).

Stručnjaci savjetuju ustajanje sa stolice svakih 30 minuta radi istezanja i razgibavanja. To smanjuje napetost u mišićima, koja može uzrokovati probleme sa vidom i ergonomske probleme.

Smanjivanje rizika od pojave kratkovidnosti uzrokovane radom za računalom

Uz genetski faktor koji igra veliku ulogu u pojavi kratkovidnosti u djetinjstvu, važan faktor je i naprezanje očiju, osobito prilikom rada za računalom.

Kako bi bolje vidjeli izbliza, naše oči se naprežu. Neki stručnjaci smatraju da umor izazvan pretjeranim naprezanjem očiju može dovesti do promjena u oku, koje uzrokuju kratkovidnost. Stručnjaci se slažu da fokusiranje slike na kompjuterskom zaslonu izaziva veći umor očiju nego čitanje običnog teksta iz knjige ili časopisa.

Povremene pauze prilikom rada na računalu mogu pomoći u reduciranju umora uzrokovanog naprezanjem očiju, te time pridonijeti smanjivanju rizika od razvoja kratkovidnosti. Neki to nazivaju pravilom „20-20-20“ – svakih 20 minuta vaše dijete bi trebalo odmoriti oči od računala i gledati u neki predmet koji je udaljen 20 stopa (odnosno 6 metara) 20 sekundi.

Ova jednostavna vježba opušta očne mišiće i smanjuje naprezanje i umor koji mogu uzrokovati progresivnu miopiju. Neki oftamolozi preporučuju nošenje posebnih zaštitih naočala prilikom rada na računalu, koje će također smanjiti naprezanje očiju.

Obavezno se javite oftamologu, ako uočite da vaše dijete pokazuje znakove problema sa vidom poput škiljenja, trljanja očiju, crvenila u očima, naginjanje glave ili druge neuobičajene položaje tijela i glave, zamagljenost vida ili brzo umaranje očiju tijekom čitanja i rada na računalu. Izbjegavanje rada na računalu također može biti znak da vaše dijete ima problema sa vidom.

Računala su sastavni (i neizbježni) dio života i obrazovanja vašeg djeteta. Temeljiti očni pregled svake školske godine može pomoći djetetu da bezbrižno koristi računalo. U nekim slučajevima, savjetovanja sa očnim specijalistom i/ili sudjelovanje u programima očne terapije pomažu djeci u rješavanju problema sa učenjem i korištenjem računala.

Možda će vas također zanimati: Naočale za rad na računalu: kako smanjiti naprezanje očiju?

1 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

5 Komentara

 1. Pa da,zaista bi trebalo ograničit djetetu vrijeme pred kompjuterom,ovo je postalo prestrašno,samo što ljudi nisu svjesni njegova utjecaja na zdravlje

 2. MOJA KCER JE NA KOMPJUTERU PO POTREBI,,NAJVISE SAT IPOL DNEVNO JOJ JE DOPUSTENO I TO U RAZMACIMA,ZAISTA NIJE POTRBNO VISE S OBZIROM NA NJENU DOB (13GODINA)

 3. HVALA OPTOMETRIJI.NET ŠTO POSVEĆUJE ČLANKE NAMA RODITELJIMA, A POSEBNO DJECI.
  POZDRAV:)))

 4. korisno. kada svog malog ne mogu natjerati da se odlijepi od računala, bar ću ga natjerati da odmara svako 30min i da sjedi pravilno!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

petnaest + osam =

Back to top button