Imate astigmatizam? Saznajte kako se korigira!

astigmatizam lijecenje

Astigmatizam je česta pogreška oka koja uzrokuje zamućen vid. Najčešće je uzrokovan nepravilno zakrivljenom rožnicom koja ne lomi zrake svjetla podjednako u svim meridijanima. Također može biti uzrokovan nepravilno zakrivljenom intraokularnom lećom, ali to je rjeđi oblik astigmatizma.

Nepravilno zakrivljena rožnica ili očna leća sprječavaju pravilno fokusiranje zraka svjetla na mrežnicu oka, te uzrokuju zamućen vid na svim udaljenostima. Ukoliko astigmatizam nije korigiran, može uzrokovati glavobolje i nelagodu.

Astigmatizam se najčešće pojavljuje u kombinaciji s drugim refrakcijskim pogreškama oka (kratkovidnost i dalekovidnost), te je prisutan kod većine ljudi u blažem obliku.

Ukoliko dioptrijska jakost astigmatizma nije velika, neće značajno utjecati na vidnu oštrinu i u tom slučaju korekcija nije potrebna.

Vezani članak: Što je astigmatizam?

Kako se liječi astigmatizam?

Važno je naglasiti da se astigmatizam ne liječi, već se korigira. Osobe s astigmatizmom imaju nekoliko mogućnosti za korekciju vida. One uključuju:

Dioptrijske naočale. Prvi izbor kod korekcije astigmatizma su dioptrijske naočale. Naočale za vid sadržavaju posebne cilindrične leće koje kompenziraju astigmatizam oka, te pružaju jasnu sliku.

Kontaktne leće. Osobe s višim dioptrijama astigmatizma će postići bolji vid s kontaktnim lećama nego s naočalama. Kontaktne leće će pružiti jasniji, prirodniji vid, te šire vidno polje. Razlika u korekciji astigmatizma s naočalama i lećama je u tome što se kontaktna leća aplicira direktno na oko, te se tako ostvaruje prirodniji i ugodniji vid. Danas se najčešće koriste meke kontaktne leće za astigmatizam do 2.75 dioptrija, a za veće dioptrije bolje rješenje su polutvrde kontaktne leće.

Ortokeratologija. Ortokeratologija ili skraćeno Ortho-k uključuje nošenje niza tvrdih kontaktnih leća u svrhu privremenog preoblikovanja rožnice oka. Pacijenti najčešće spavaju s takvim lećama, a ujutro ih izvade. Na taj način osobe s umjerenim astigmatizmom imaju mogućnost postići jasan vid bez ikakve korekcije tokom većeg dijela dana. Ortokeratologija ne ispravlja trajno vid. Ako pacijent prestane nositi leće preko noći, rožnica će se vratiti u prvobitni oblik. U Hrvatskoj se ova metoda malo primjenjuje u praksi, jer se radi o relativno skupoj metodi korekcije vida, a i moguće su brojne komplikacije.

Lasersko skidanje dioptrije i ostala refrakcijska kirurgija. Astigmatizam također može biti korigiran laserskim preoblikovanjem rožnice, metodama LASIK ili PRK. Više o laserskoj korekciji astigmatizma pročitajte u članku: Laserska korekcija vida i astigmatizam

Možda će vas također zanimati: Što uzrokuje astigmatizam?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!