Imate astigmatizam? Saznajte kako se korigira!

Astigmatizam je česta pogreška oka koja uzrokuje zamućen vid. Najčešće je uzrokovan nepravilno zakrivljenom rožnicom koja ne lomi zrake svjetla podjednako u svim meridijanima. Također može biti uzrokovan nepravilno zakrivljenom intraokularnom lećom, ali to je rjeđi oblik astigmatizma.
0 Shares

Nepravilno zakrivljena rožnica ili očna leća sprječavaju pravilno fokusiranje zraka svjetla na mrežnicu oka, te uzrokuju zamućen vid na svim udaljenostima. Ukoliko astigmatizam nije korigiran, može uzrokovati glavobolje i nelagodu.

Astigmatizam se najčešće pojavljuje u kombinaciji s drugim refrakcijskim pogreškama oka (kratkovidnost i dalekovidnost), te je prisutan kod većine ljudi u blažem obliku.

Ukoliko dioptrijska jakost astigmatizma nije velika, neće značajno utjecati na vidnu oštrinu i u tom slučaju korekcija nije potrebna.

Vezani članak: Što je astigmatizam?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kako se liječi astigmatizam?

Važno je naglasiti da se astigmatizam ne liječi, već se korigira. Osobe s astigmatizmom imaju nekoliko mogućnosti za korekciju vida. One uključuju:

Dioptrijske naočale. Prvi izbor kod korekcije astigmatizma su dioptrijske naočale. Naočale za vid sadržavaju posebne cilindrične leće koje kompenziraju astigmatizam oka, te pružaju jasnu sliku.

Kontaktne leće. Osobe s višim dioptrijama astigmatizma će postići bolji vid s kontaktnim lećama nego s naočalama. Kontaktne leće će pružiti jasniji, prirodniji vid, te šire vidno polje. Razlika u korekciji astigmatizma s naočalama i lećama je u tome što se kontaktna leća aplicira direktno na oko, te se tako ostvaruje prirodniji i ugodniji vid. Danas se najčešće koriste meke kontaktne leće za astigmatizam do 2.75 dioptrija, a za veće dioptrije bolje rješenje su polutvrde kontaktne leće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Ortokeratologija. Ortokeratologija ili skraćeno Ortho-k uključuje nošenje niza tvrdih kontaktnih leća u svrhu privremenog preoblikovanja rožnice oka. Pacijenti najčešće spavaju s takvim lećama, a ujutro ih izvade. Na taj način osobe s umjerenim astigmatizmom imaju mogućnost postići jasan vid bez ikakve korekcije tokom većeg dijela dana. Ortokeratologija ne ispravlja trajno vid. Ako pacijent prestane nositi leće preko noći, rožnica će se vratiti u prvobitni oblik. U Hrvatskoj se ova metoda malo primjenjuje u praksi, jer se radi o relativno skupoj metodi korekcije vida, a i moguće su brojne komplikacije.

Lasersko skidanje dioptrije i ostala refrakcijska kirurgija. Astigmatizam također može biti korigiran laserskim preoblikovanjem rožnice, metodama LASIK ili PRK. Više o laserskoj korekciji astigmatizma pročitajte u članku: Laserska korekcija vida i astigmatizam

Možda će vas također zanimati: Što uzrokuje astigmatizam?

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − 15 =

Back to top button