Zašto mi oftalmolog ne želi dati jače naočale?

Poštovani, nosim polutvrde kontaktne leće od 27. godine. Danas imam 46 godina. Tada sam imao dioptriju: -7,00 jedno oko i -7,50 drugo oko. Vidio sam odlično na blizu, a pogotovo u uvjetima smanjene vidljivosti (noćna vožnja i sl.). Kad bih primijetio da je vid oslabio dobivao sam uvijek jače leće i bilo je kao prije. Tako je bilo do porasta dioptrije na -13,00. To je bilo prije 4 godine. Tada sam opet zatražio jače leće, a moj oftalmolog je rekao (nakon provjere čitanja, a ta udaljenost mi nikad nije bila problem, pogotovo u dobro osvijetljenoj ordinaciji) da su to odgovarajuće leće za moju dioptriju i da bi s jačima slabije vidio. A ipak primjećujem da mi je vid s vremenom pomalo sve mutniji. Tako i tijekom ove zadnje 4 godine u kojima je po njemu sve isto s mojim vidom. To se odnosi na veće, ali i na srednje udaljenosti.

Drugi mi je problem, još i veći, tzv. staračka dalekovidnost. To je +1,25. Dobio sam naočale za čitanje preko leća, ali kako vidim mutnije do pola metra ispred sebe, mene općenito to umara, jer bi mi te naočale trebale daleko češće, a ne samo za čitanje. Kada se sve ovo uzme u obzir, upitno je da li uopće nositi leće uz sve ove probleme. Kako objašnjavate da meni nove, jače leće ne mogu pomoći? Postoje li neke progresivne leće za mene ili barem korekcija na blizu za jedno oko? Unaprijed zahvaljujem.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

jače naočale
Dean Šarić
Poštovani,

leće jače od stvarne dioptrije mogu samo odmoći, a nikako pomoći. Moguće je čak da ste prekorigirani, tj. da je dioptrija prejaka. Nošenje samo naočala će Vam biti bitno teže zbog visine dioptrije. U specijaliziranim kabinetima postoje i progresivne leće. Potrebno je naravno naći najbolju kombinaciju za Vas.

Srdačan pozdrav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devet − 6 =

Back to top button