Zašto mi oftalmolog ne želi dati jače naočale?

Poštovani, nosim polutvrde kontaktne leće od 27. godine. Danas imam 46 godina. Tada sam imao dioptriju: -7,00 jedno oko i -7,50 drugo oko. Vidio sam odlično na blizu, a pogotovo u uvjetima smanjene vidljivosti (noćna vožnja i sl.). Kad bih primijetio da je vid oslabio dobivao sam uvijek jače leće i bilo je kao prije. Tako je bilo do porasta dioptrije na -13,00. To je bilo prije 4 godine. Tada sam opet zatražio jače leće, a moj oftalmolog je rekao (nakon provjere čitanja, a ta udaljenost mi nikad nije bila problem, pogotovo u dobro osvijetljenoj ordinaciji) da su to odgovarajuće leće za moju dioptriju i da bi s jačima slabije vidio. A ipak primjećujem da mi je vid s vremenom pomalo sve mutniji. Tako i tijekom ove zadnje 4 godine u kojima je po njemu sve isto s mojim vidom. To se odnosi na veće, ali i na srednje udaljenosti.

Drugi mi je problem, još i veći, tzv. staračka dalekovidnost. To je +1,25. Dobio sam naočale za čitanje preko leća, ali kako vidim mutnije do pola metra ispred sebe, mene općenito to umara, jer bi mi te naočale trebale daleko češće, a ne samo za čitanje. Kada se sve ovo uzme u obzir, upitno je da li uopće nositi leće uz sve ove probleme. Kako objašnjavate da meni nove, jače leće ne mogu pomoći? Postoje li neke progresivne leće za mene ili barem korekcija na blizu za jedno oko? Unaprijed zahvaljujem.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

jače naočale

Dean Šarić

Poštovani,

leće jače od stvarne dioptrije mogu samo odmoći, a nikako pomoći. Moguće je čak da ste prekorigirani, tj. da je dioptrija prejaka. Nošenje samo naočala će Vam biti bitno teže zbog visine dioptrije. U specijaliziranim kabinetima postoje i progresivne leće. Potrebno je naravno naći najbolju kombinaciju za Vas.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog
Kabinet za kontaktne leće Klinike za očne bolesti KB “Sveti Duh”, Zagreb.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!