Kontaktne leće i staračka dalekovidnost

Poštovani, 26 godina nosim polutvrde (od kad su se pojavile, prije toga tvrde leće), nisam imala nikakvih problema. Kratkovidna sam i imam astigmatizam, te imam 42 godine. U zadnjih par godina primijetila sam laganu staračku dalekovidnost ali samo dok sam pod lećama, a glavobolje su postale učestalije. Moja liječnica smatrala je te pojave normalnim razvojem s obzirom na godine. Potražila sam mišljenje drugog liječnika,koji je preporučio meke torične leće, te iznio meni do tad potpuno nepoznati podatak; da se osobama koje dugi niz godina nose polutvrde leće ne može napraviti dobra dijagnostika oka (majka mi je imala glukom pa mi je to važno). Prilagodba na meke leće me nije baš oduševila. Oštrina nije kao kod polutvdih leća a i osjetljivost na svjetlo mi je veća bez obzira na deklarirane karakteristike proizvođača (UV filter). Molim Vas vaše mišljenje i što bi po Vama bilo najprihvatljivije rješenje za navedenu situaciju. Unaprijed hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Kontaktne leće i staračka dalekovidnost, leće i prezbiopija
Dean Šarić
Poštovana,

obzirom na Vaše zadovoljstvo polutvrdim lećama mudro bi bilo vratiti se na iste. Opcija za prezbiopiju su naočale za čitanje preko leća ili tzv. “monovision” – jedno oko prilagoditi gledanju na blizu. Ovo ne radite sami, posavjetujte se s oftalmologom. Današnje metode otkrivanja i praćenja glaukoma mogu se provesti bez obzira na vrstu leća koju nosite.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Na vaša pitanja odgovara

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button