Zašto mi nitko ne može izmjeriti dioptriju?

Poštovani, već par godina imam problema s vidom. Dioptriju mi ne mogu izmjeriti, jedan dan je minus drugi dan plus i tako u nedogled. Išla sam raznim oftalmolozima i nikad mi ništa nije rečeno. Ovo je jedan od mojih zadnjih nalaza:

Fundus:
o dex p.n.o nazalno i desno bez jasnih granica, blijede, makularni refleks očuvan, krvni sudovi urednog toka i kalibra.
o sin p.n.o bez jasnih granica nazalno i superiorno, makularni refleks očuvan, krvni sudovi očuvani.
Očni tlak u granici normale.

Što bi trebalo značiti bez jasnih granica? Kad god odem oftalmologu to mi nikad nije jasno. Hvala.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

nitko ne može izmjeriti dioptriju, p n o bez jasnih granica
Dean Šarić
Poštovana,

teško je povjerovati da bi mjerenje dioptrije mogao biti problem. Dakle treba učiniti skijaskopiju (objektivno mjerenje dioptrije) i tako riješiti dilemu. Što se nejasnih granica vidnog živca tiče, to može upućivati na ozbiljnu patologiju (npr. povećanje intrakranijalnog tlaka) ili biti tek usputni nalaz (npr. druze ili hipermetropska papila). Svakako je potrebno pratiti i po potrebi učiniti dodatne pretrage da se isključi ozbiljna patologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

15 + pet =

Back to top button