Koja je razlika između + i – cilindra?

Poštovani doktore, jako sam zbunjena, pa Vas molim da mi pojasnite: još nisam radila pregled za kontaktne leće, ali dioptrija za naočale mi je + , a i cilindar mi je isto u +. Mene zanima sljedeće:

1. Kako ja nakon pregleda za kontaktne leće s + cilindrom mogu dobiti meke leće koje se prave samo s – cilindrom?
2. Hoće li moj + cilindar tu stvarati problem kod nošenja mekih leća s – cilindrom?

Za polutvrde znam da mogu, al meni bi trebale meke samo za povremeno nošenje jer ne mislim naočale zamijenit lećama. Hvala puno!

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

razlika + i - cilindra, cilindri plus ili minus
Dean Šarić
Poštovana,

cilindar se kod mekih leća izražava uvijek u minus vrijednostima, no to neka Vas ne zbunjuje. Npr. +1,00 dsph +0,75 dcyl ax 90 je isto što i +1,75 dsph -0,75 dcyl ax 180.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 + 1 =

Back to top button