Da li je moguće da mi se pojavio cilindar?

Poštovani, nosim naočale preko 20 godina (trenutna dioptrija – 2.50 na oba oka) i na zadnjem pregledu mi je ordinirano -2.75 lijevo i -2.5 desno s cilindrom 150°. Kako do sada nikad nisam imala cilindre nego samo čistu dioptriju, zanima me dali je moguće da mi se kroz godinu dana od zadnjeg pregleda pojavio cilindar? Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

cilindar, cilindri dioptrija
Dean Šarić
Poštovana,

ne navodite koliki su cilindri, pretpostavljam minimalni. Većina ljudi ima barem minimalni cilindar. Kod određivanja naočala neki liječnici inzistiraju na pisanju i najmanjih cilindara, dok ih drugi ignoriraju ako se i bez cilindara postiže zadovoljavajući vid. Mislim da je u Vašem slučaju upravo riječ o različitim „školama“ određivanja naočala.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 − 1 =

Back to top button